50% от диагностицираните с рак на белия дроб умират до година

Какви са симптомите
2 авг 2024 19:45, Стела Стоянова
14
50% от диагностицираните с рак на белия дроб умират до година
Снимка БГНЕС, архив

Световният ден за борбата с рака на белия дроб, който се отбеляза на 1 август, е сериозно напомняне на бъдем бдителни за ранните предупредителни знаци на болестта. Болестта е известна с това, че убива 50% от диагностицираните в рамките на година, съобщи „Мирър“

Адвокатът по въпросите на лекарската небрежност Ким Джаксън от Patient Claim Line даде важни съвети на британците относно разпознаването на симптомите на рак на белия дроб и какви действия да предприемете, ако вашият личен лекар пропусне предупредителните знаци. Ким обясни, че „симптомите с червен флаг включват упорита кашлица, която може да се влоши, изкашляне на кръв, както и болка в гърдите, която се засилва при дълбоко вдишване, кашляне или смях”.

„Загубата на апетит, необяснимата загуба на тегло и умората също са основни признаци на рака на белия дроб. Бъдете нащрек за хрипове, задух, ново начало на хрипове и инфекции като бронхит и пневмония, които са постоянни. Ако посетите вашия личен лекар със симптоми, подсказващи рак на белия дроб, той трябва да ви прегледа и да ви помоли да дишате в уред, наречен спирометър, който измерва колко въздух вдишвате и издишвате“, посъветва адвокатът.

„Може да бъде поискано изследване на кръвта, за да се изключат някои от възможните причини за симптомите. Основното изследване за диагностициране на рак на белия дроб е рентгеновата снимка на гръдния кош. Ще бъде препоръчано и компютърна термография, както и PET-CT сканиране. Повече от половината, диагностицирани с рак на белия дроб, умират в рамките на една година след поставянето на диагнозата, дори и при лечение. Очевидно е, че колкото по-рано се открие ракът на белия дроб, толкова по-голям е шансът ви за оцеляване. Всичко обаче зависи от стадия на рака и общото здравословно състояние на човека“, каза Джаксън.

„Лицето има три години от датата на узнаване на диагнозата, за да предяви иск пред съда. За да се установи небрежност, лицето трябва да докаже, че е имало нарушение на задължението за полагане на грижи и в резултат на това е възникнала причинно-следствена връзка т.е. човекът е претърпял вреда като пряк резултат от небрежност“, заяви Джаксън.

„Може да е трудно да се спечели иск за небрежност в случай на рак, особено при доказване на причинно-следствена връзка. Може да се докаже, че макар да е имало забавяне при диагностициране на рака, резултатът в никакъв случай не би бил различен“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: рак на белия дроб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Largo преди 1 месец
В кине.а българия ***.ия масово хората мрът защото им казват дай еди колко си хилядарки за лечение при положение,че работят за 1000 лв .Има начин как да се оправят нещата и той е като нощно време се сложат маските и се пребиват виновните доктори като например тоя от морето където взел 1500 лв.за преглед на дете с болно ухо при условие,че прегледа е най много както казват 150 лв Айде народе какво чакате ?
13
1
 
0
 
! Отговори
112 преди 1 месец
Много си зле, Али. Засегнат си от путинските лаборатории.
12
2
 
2
 
! Отговори
Алито от София преди 1 месец
Няма да са малко българите чиито бели дробове са засегнати от ковида умишлено разпространен от украинските лаборатории на байдън син,него ли трябва да съдим,те и без това свършиха с даренията за зеления наркоман, вече нямат достъп до парите на американския балък,но натрупаха трилярди долара без покритие
11
0
 
0
 
! Отговори
Климбо преди 1 месец
...а други- захарите...
10
0
 
3
 
! Отговори
т. ПЕТКОВ преди 1 месец
Някои от тези пациенти ги убива химиотерапията.
9
7
 
2
 
! Отговори
112 преди 1 месец
Do 6. Защото на запад отделят 25 пъти повече средства за здравеопазване. Ама защо гледаш на запад. Я кажи как е в любимата ти Русия.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой лекар няма да ви го каже, ако искате пробвайте, помага при мн от най-страшните болести
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чаша топла вода една чаена лъжица куркума и малко черен пипер смлян
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото БГ здравеопазване е на това ниво! Лекари Некомпетентни, една диагностика не могат да направят, камо ли адекватна терапия. Важното е да вървим по пътеките на неадекватната здравна каса. Как може в западна Европа да спасяват хора в четвърти стадий на рак, а тук хората умират в адски мъки?
5
2
 
7
 
! Отговори
СПРЕТЕ ТАРАЛЯСНИЦИТЕ преди 1 месец
В КАРЛОВО БЕЗРАБОТНИ МЛАДЕЖИ, ПО ЦЯЛ ДЕН ПРЕПУСКАТ СЪС СТАРИТЕ СИ КОЛИ
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ше умрем догодина ?
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това във връзка с пожарите в Плодвид и Цалапица ли?
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който яде сурови бадеми по 2-3 на ден няма защо да се притеснява от рак . Нито от запек или хемороиди ....
1
2
 
16
 
! Отговори
G. I. Joe преди 1 месец
На пушачите не им пука. Важното е да имат поне една кутия на ден цигари.