6 ползи от консумацията на жълти плодове и зеленчуци

Жълтите плодове и зеленчуци имат отношение към очното здраве
6
6 ползи от консумацията на жълти плодове и зеленчуци
Снимка: Istock

Плодовете и зеленчуците се срещат във всевъзможни цветове, но жълтите се открояват с особени качества. Жълтите плодове и зеленчуци притежават фантастични хранителни вещества, витамини, минерали, антиоксиданти и фибри, които подобряват цялостното здраве. Жълтите плодове и зеленчуци се срещат в огромно разнообразие и всеки от тях заслужава специално място на трапезата и в диетата ви.

Жълтите плодове и зеленчуци са сред първенците по наличие на витамин С, витамин А, антиоксиданти, флавоноиди, ликопен, калий и бета-каротин. Всички тези елементи играят съществена роля в редица процеси в организма – важни са за деленето и регенерацията на клетките на кожата, костите, косата, ноктите, сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната и имунната система, мускулите.

Защо жълтите плодове и зеленчуци са толкова полезни?

Заради богатото наличие на антиоксиданти

Бета-каротинът е мощен антиоксидант и едновременно пигмент, който придава жълтия цвят на тези плодове и зеленчуци. Той има много изразено противовъзпалително свойство. В тялото се превръща във витамин А, който е незаменим за кожата, косата, ноктите, черния дроб, синтеза и регенерацията на клетките в тъканите.

Сред най-богатите на антиоксиданти и витамин С жълти плодове и зеленчуци са жълтите чушки, бананите, пъпешът. Антиоксидантите в тях се борят със свободните радикали в организма, причиняващи злокачествени изменения при деленето на клетките. Освен това потискат възпаленията, създаващи предпоставки за хронични заболявания.

Източник: Защо жълтите плодове и зеленчуци са толкова полезни 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: зеленчуциплодовечушки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Полза точно никаква!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой е най-сладкия плод? Отговор: "Чесъна". А защо "Чесъна" е полезен? Ние хората не обичаме много "Чесън" понеже после ни миришат устата. Чесъна убива една страшна убийствена бактерия за нас хората, която даже прави така наречените "Фунгуси", живееща в организма на човека - бактерията "Кандида". Кандидата се храни в нашето тяло със всичко сладко. Кандидата поглъща сладкото от чесъна и убийственото вещество на "Кандиди" в Чесъна я убива!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата какво ни пращаше да ручаме? Филии с мас ли?
2
0
 
5
 
! Отговори
Т (рифон) преди 1 месец
Жълтите люти чушки са идеална разрядка за дъски преди коване.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За първи път чувам чушка, банан и пъпеш да имат повече витамин С от цитруси. Жълтите чушки тук са само за декорация, най-обикновена капия отгледана тук на слънце, зелена или червена със сигурност е по-полезна. Утре ще има ли статия за оранжевите и кога ще е ред на ***? Всичко е полезно, щом е натурално. Няма повече или по-малко.