Затлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно

Засегнати са 21% от тези на възраст между 12 и 18 години
7 авг 2024 08:49, Елка Василева
42
Затлъстяването сред юношите в САЩ нараства тревожно
Снимка: архив, БГНЕС

Затлъстяването сред юношите в САЩ е достигнало тревожни нива, като засегнати са приблизително 21 процента от тези на възраст между 12 и 18 години, съобщи изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация.

Според авторите му състоянието оказва влияние върху текущото здраве и значително увеличава вероятността от затлъстяване в по-късна възраст и свързаните с него заболявания.

Основните фактори, допринасящи за тази епидемия, включват въздействия на гените, околната среда и начина на живот.

Оценките на наследствеността показват, че тя съставлява между 40 и 70 процента от риска от затлъстяване, според изследването.

Начинът на живот, като например прекомерното време, прекарано пред екрана, и лошият сън, също играят решаваща роля.

За юношите например, които прекарват повече от два часа на ден в развлекателни дейности пред екрана, рискът от наднормено тегло или затлъстяване е с 67 процента по-висок.

Изследването подчертава сложната патофизиология на затлъстяването, която включва дисбаланс между приема и разхода на енергия, повлиян от хормоните, които регулират глада и ситостта.

Затлъстяването при юношите е свързано с множество здравословни усложнения, включително инсулинова резистентност, хипертония, дислипидемия, нарушения на съня и депресия.

Тревожно е, че затлъстяването в юношеска възраст е свързано с по-висока смъртност при възрастни от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, се посочва в изследването.

Стратегиите за лечение варират, но крайъгълен камък остава промяната на начина на живот. Ефективните интервенции включват промени в режима на хранене, повишена физическа активност и поведенчески консултации, според проучването.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: САЩзатлъстяванеюноши
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
НЕЗАБАВНО ПРЕМАХВАНЕ НА ТЕЗИ ОТРОВНИ ЗАМРАЗЕНИ ХРАНИ КОИТО ИДВАТ ОТ ТАМ ТОВА СЕ М.Д. КФС И ВСИЧКИ КАРАВАНИ СЪС СКЪПИТЕ БУРГЕРИ ВНОС ОТ АМЕРИКА НА ЗАМРАЗЕНО МЕСО ЗА ВОЕННИТЕ ЗАПАСИ С ИЗТЕКЪЛ СРОК НА ГОДНОСТ ЗАМРАЗЕНО ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 20Г.
41
0
 
2
 
! Отговори
Нов живот преди 1 месец
Ти,, да да ти дебелия, купи си колело, парите ще ги спестиш от лекарства и ходене по болници
40
0
 
5
 
! Отговори
Човек от село преди 1 месец
Статията е също толкова актуална, ако се смени САЩ с България
39
1
 
2
 
! Отговори
Пиян залян преди 1 месец
А бе шо боли за краварските тинита ! Защо ни занимавате с тях ?
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...Eдно време с кола като ученик ме караха когато времето беше лошо иначе не са ме карали но сега ги карат от точка А до точка Б.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в България е същото положение.
36
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 1 месец
В България също доста се надухме. Но ми прави впечатление, че младите момичета са мн по-дебели от момчетата. Като огромни мамути са, и то ученички. Не ми се мисли какви хормонални проблеми ще си докарат ( ако вече ги нямат) и колко трудно ще забременяват.
35
0
 
6
 
! Отговори
... преди 1 месец
Напълно съм съгласен с това, че децата масово ги карат на училище с коли и няма кой знае колко движение. Аз ще имам ученик след три години. НО и аз ще го карам с колата от страх да не го убият на пешеходната пътека или оберат по пътя.
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да дойдат у фабриката на смени . Ще да се вталят . Бой глад ще станат железни.
33
0
 
14
 
! Отговори
Рая преди 1 месец
Винаги гледаме другите вместо да си гледаме в нашата паничка! В бг масово се наблюдават дебели жени със клинове или впити панталонки, мъжете няма да коментирам, там е ясно! Отидете до морето и се огледайте за какво иде на реч! Страшно е, но нали гледаме отвъд голямата река и псуваме от злоба и завист! Ония не ги мислете
32
0
 
4
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
До Анонимен 30 Не само ГМО-то, също и хормоните, антибиотиците за животните, пестицидите. Но и обездвижването хич не е за подценяване.
31
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
Като не моат се запрат да муат, така ще е. Няма нищо по приятно от да си гладуваш цял ден и вечерта една ракийка салатка и рибка
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Причината са ГМО храните, а не екраните. Там нормалната храна, напитки и вода са за ограничена каста. Другите са обслужващ персонал.
29
0
 
8
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
ГМО-то не прощава. Тук пак късно взеха да ни тровят, за разлика от обора, където много отдавна е практика. По времето на соца ни пазеха и си хапвахме малко на разнообразие храна, но качествена. За едни нитрати в краставиците така изследваха, че... гаче Турция е решила да прави диверсия в България. А в Обора зад големото гьол, си е цело щастие да си фанеш гърлфренд-св.и.н.ка с брада по-къса от на Били Гибънс:) Така добре ли е, модчо?
28
1
 
3
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
До Анонимен 26 Вълчо, Вие си яжте каквото искате, но не разпространявайте лъжи! :)
27
0
 
1
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
*К.о.м.у.нистите. Не се прави на интересен, модчо.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всякакви зърнени не са полезни, дори многозърнести, пълнозърнести и есякакво зърнести! Чист въглехидрат, запичат те яко. Фибрите изобщо не ти трябват за храносмилането, само го затрудняват. Като са полезни защо всички са дебели и болни? Заради гена ще да е. Онзи ден една ветеринаарка ми обяснява колко полезни били зеленчуците за кучето ми. Викам й, като намериш вълк да рупа пиперки ела ми се обади!
25
0
 
4
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
ГМО-то не прощава. Тук пак късно взеха да ни тровят, за разлика от обора, където много отдавна е практика. *** ни пазеха и си хапвахме малко на разнообразие храна, но качествена. За едни нитрати в краставиците така изследваха, че... гаче Турция е решила да прави диверсия в България. А в Обора зад големото гьол, си е цело щастие да си фанеш гърлфренд-св.и.н.ка с брада по-къса от на Били Гибънс:)
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корпорациите и едрия капитал имат нужда от хора с наднормено тегло и нисък тестостерон, които да работят и да не надигат много глава.
23
0
 
5
 
! Отговори
една жена преди 1 месец
До Анонимен 21 Хлябът е преработена храна. Варен пълнозърнест лимец изобщо даже не е вреден. Както и варен кафяв ориз. Хляб с квас от пълнозърнеста култура също не е вреден. Картофите не са вредни. Просто не трябва да се прекалява с пържени картофи. А зеленчуците са си много даже полезни. Имат въглехидрати, но голяма част от тях са фибри и много подпомагат храносмилането и отделянето.