Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат

Санкциите са от 500 до 1500 лева
10 авг 2024 15:10, Петър Бойчев
396
Погват с глоби бабите по зеленчуковите пазари, искат им сертификат
Снимка БГНЕС

Земеделски производители, които не са регистрирани като такива, да не могат да продават продукцията си на фермерските пазари. А ако бъдат хванати, ги чака глоба от 500 до 1500 лв.

Това предвиждат промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, които са пуснати за обществено обсъждане от земеделското министерство.

Асоциацията за защита на потребителите настоява за регламент, с който бабите, които продават собствената си земеделска продукция, да останат на фермерските пазари. В писмо изпратено до медиите от асоциацията алармират, че промени в Закона за прилагане на Общата организация на пазарите на земеделски продукти на ЕС, пуснати за обществено обсъждане от МЗХ, предвиждат тази практика да бъде забранена.

"Бабите трябва да бъдат допускани безплатно на пазарите, а не да бъдат около тях или по тротоарите и улиците. Реално са много дребни производители и продават от собствените си градини, като това има социални функции, заради ниските им пенсии“, обяви председателят на АЗП Пейо Майорски.

Според него бабите излизат в определени дни, а не стоят по цял месец да предлагат продукцията си. Основно продават пресни сезонни зеленчуци, плодове, подправки, билки и цветя.

"Ужасно е ако накараме възрастните хора да просят по улиците, вместо да ги оставим да си реализират продукцията от градините. Техните количества са малки и не застрашават по никакъв начин конкуренцията на големите земеделски производители и търговци“, коментира Пейо Майорски. Освен това потребителите сами избират дали да купуват от бабите.

В момента в по-малки населени места в пазарния ден честа практика е върху малки масички или импровизирани маси от кашони и щайги хора да продават каквото имат от личната си градина, като например домати, краставици, салати, лук, ябълки, круши, сливи и др. Някои предлагат още мед, домашна туршия или лютеница, вино и ракия. Такива продавачи може да бъдат видени дори край пазарите в големите градове. С предлаганите от служебното правителство промени всичко това ще бъде забранено, а хора от общината ще може да налагат глоби на нарушителите, коментират от АЗП.

"Освен това, на пазарите ще може да бъдат продавани само храни, снабдени с документи за съответствие, произход и качество. Бабите, които са набрали няколко домата, краставици или други зеленчуци и плодове, няма как да представят такива документи“, обясни Пейо Майорски.

Той допълни, че подкрепя да има регламент, но трябва да се помисли и за най-дребните стопани как да получават сертификати.

Ако след приемането на новите текстове такива земеделци бъдат хванати, общината ще има право да ги глобява. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция ще е в размер от 1000 до 3000 лв.

Освен това с промените в закона ще бъде въведено изискване да има организатор на всеки пазар за фермерски или занаятчийски храни. Той ще трябва да следи за спазване на новите правила, предвидени в закона.

Много хора обаче в социалните мрежи вече изразиха недоволство от предложените промени. Хората предпочитали да купуват от малки производители заради предлаганата прясна и качествена стока, пише "24 часа".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още по темата: пазариглобибаби
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
16
 
8
 
! Отговори
Все тая преди 1 месец
По принцип нито една баба на сергия не може да докаже да ли са от собствена градина също така дори да са от собствена не мислете че с цел търговия са спестени препарати за растителна защита и фунгициди което не е много полезно. Въпросът е защо само заленчукари например в в с. Гинци няма регистрирана нито една овца или бивол но пред всяка къща се продава овче сирене и биволско мляко от къде му е произхода оставам на вас да се изкажете.
246
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тук един съсед си смени мебелите и пробва да направи гаражна търговия. Разлепи списъци с цени на предметите, смешно малки, по другите входове, отвори гаража, успяха да си купят някои по нещо и току цъфнаха полицаи, нямал право, глоби........Затвори човекът и не знам какво си прави останалите мебели. Та май скоро, нема да го бъде това начинание. А бабите ни са корави, може и некой я ***, я кофа, я кошница по тиквата да отнесе проверяващият с глобите.
245
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи разни бандити на воля крадат, римляните безчинстват и те колкото си искат.Тези *** обаче, за да отчитат дейност бабите искат да глобяват. В София накарайте римляните поне да се качват с билет на градския транспорт - не можете нали страх ви е.По-безопасно да глобявате бабите.
244
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дънo..
243
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ и Турция и не само, фургона и продават храна, вещи в двора или на вратата на двора. Никой не ги закача, по добре свободна търговия, отколкото просяци и чакащи на помощи или крадци, глътка въздух за живот.
242
3
 
29
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 1 месец
Мааалумен Еврсъюз.Всичко в БГ скапахме,сега наред са бабичките понеже сме осkотяли напълно и човещината ни е чужда.Дерзайте.Всичкото kл0ш до kл0ш в Бг ще търчи да глобява бабички за пикливите 1000 лв докато не получи удар по китарата с бастуня
241
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеко чудо за три дни, баби. Они и те че огладнеат.
240
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
SU = US. Заради този надпис в училищния двор ме прибраха в педагогическа стая преди 10 ноември. И се оказах прав, но и тогава го знаеха, че борбата е кой да води четата, а ние някак си да оцелеем и да сме на кяр. Това бяха думите към мен тогава на цивилния милиционер.
239
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво мляко във веригите. "Мили хора - не купувайте". Саламите, сиренето, кашкавала, ами айряна, изварата, маслото, брашното някои от пакетирания ориз, ами бирата, химическото вино, за пакетираните сокове да не говорим. Химията в чешмяната вода в пъти над нормите и само тя ли.
238
0
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Който веднъж опита розов селски домат, няма да влезе в хранителните магазини. Затова е този мутренски рекет срещу селските баби, които с десет килограмадомати не могат да пълнят джобовете на политиците.
237
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А сертификатите на веригите как са получени. Искаме после-сертификационен контрол в големите вериги магазини за качеството и съдържание на химия.
236
0
 
24
 
! Отговори
От десет преди 1 месец
години обявих бойкот на големите вериги. За мен това, което предлагат е отрова. Още не откривам истинско кисело мляко? Някой ако знае да каже. Не вкусно, а истинско. Обикалям фермите, когато имам време и пукнат цент няма да платя на алчни прекупвачи и магазинери. Не може череши 2 лв. береш,колкото можеш, а в малките магазини десет единадесет лева, по едно време бяха 50 лева килото.
235
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е сега не е соц, но какво става с дребните частни производители и търговци във всички сфери.:))
234
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
другото което е случайно, че от враца до кърджали всички регионални и национални медии са препечатали господин Майорски през изтеклите 4 дни. тва не е организирана кампания, от кемтрейлса на тамплиерите от ЕС е.
233
0
 
20
 
! Отговори
Отговор: преди 1 месец
До Анонимен===Българомразците,които ни управляват ще намерят садистични начини да събират глобите от бабите,те го умеят добре това,да упражняват ежесекунден тормоз върху хората! Ще започнат да им изпращат разни мутри, събирачи да им чукат по вратите и да ги заплашват,да ги притискат,да ги тормозят,докато им изкарат душичката и ги пратят в ендека! Това е и целта! Според нечовешкия план Ран-Ът пенсионерите трябва да бъдат редуцирани,а населението да падне под 5 млн. Резултатите са налице!!!
232
11
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
а некой усети ли се, че господин Майорски (ква убава фамилия) иска продавачките му в пенсионна възраст да са освободени от такси за битаците?
231
0
 
34
 
! Отговори
дедо ви преди 1 месец
по добре от бабата която се е трудила отколкото от прекупвачите по пазарите надули цените
230
0
 
25
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 месец
Пенсионирах се като инспектор в БАБХ.Шефовете от София ни караха да глобяваме бабите по улиците и по пазарите . Първо ние нямаме право да искаме личната карта на тези хора и второ. Съгласно закона за храните можем да проверяваме само регистрирани производители по този закон. Нарушение на законността от шефовете в София.
229
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
шизимба, изкуствената селекция генетично модифициране ли е или не е ?
228
8
 
6
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До ЕС ни видя сметкатая бако, виж кой управлява последните години, кои са му рода, от коя партия е и тогава вий срещу ЕС. ЕС ако спре дотациите, последния на терминал 2 преди да се качи на последния самолет ще откачи последната крушка и ще я сложи в джоба си.

Спонсорирани публикации