Мизерията ли ще спаси семейството? Разводитете са на най-ниското си ниво от над 50 години

Във Великобритания двойките все по-нещастни един с друг, но все по-рядко се разделят
11 авг 2024 18:00, Красимир Ангелов
95
Мизерията ли ще спаси семейството? Разводитете са на най-ниското си ниво от над 50 години
Снимка: БГНЕС

Нови официални статистически данни от Обединеното кралство предлагат интересен нюанс - щастливите семейства може и да си приличат, но нещастните семейства в страната също имат нещо общо: кризата с разходите за живот.

Делът на възрастните, които заявяват, че са много или изключително недоволни от връзката си, е най-висок от 2014 г. насам, но броят на разводите е на най-ниското си ниво от повече от 50 години. Това сочат данните от проучването на домакинствата и отделната статистика за разводите, публикувана от Службата за национална статистика, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Тези тенденции съвпаднаха с най-тежкия период на двуцифрена инфлация от десетилетия насам, която намали доходите на домакинствата и увеличи разходите за всичко - от сметките за енергия до хранителните стоки и наемите. Рязкото повишаване на лихвите по ипотечните кредити, наложено от Английската централна банка с цел ограничаване на ръста на цените, доведе до увеличаване на разходите за притежаване и наемане на жилище. Това доведе до повишаване на цената на разтрогването на дългосрочните партньорства.

"Някои хора отложиха развода или раздялата, докато икономиката се подобри", казва Джоана Нютън, партньор в Stowe Family Law. "Това, което един доход може да е покривал преди - сметки, грижи за децата и други разходи за живот, става все по-трудно и все по-недостъпно."

Данните потвърждават и по-широкия спад в нивата на щастие в Обединеното кралство. Броят на британците, които съобщават за силна тревожност и ниска удовлетвореност от живота, е бил над нивата отпреди Covid през първото тримесечие на 2024 г., сочат данните от проучването на домакинствата, публикувани от ONS в четвъртък.

Докладът показва, че делът на хората, които са недоволни от връзката си, е достигнал 6% през 2022 г., което е най-много от 2014 г. насам.

Според отделни данни, публикувани по-рано тази година, разводите в Англия и Уелс са на най-ниското си ниво от 1971 г. насам. Броят на разводите е намалял с 30% на годишна база до 80 057 през 2022 г.

Това се случва въпреки знаковото раздвижване на законите за разводите през 2020 г., целящо да подобри процеса на раздяла, като спре възможността единият партньор да оспорва развод, поискан от неговия съпруг. Реформата въведе и т.нар. разводи "без вина", при които вече не се изисква единият от съпрузите да представя доказателства за неразумно поведение от страна на своя партньор.

Икономическите тенденции потиснаха това въздействие. И макар че реалните доходи на домакинствата отново нарастват, след като през последните два месеца инфлацията се върна към целевата стойност от 2 %, лихвите по ипотечните кредити остават над два пъти по-високи от средните за годините преди пандемията, а пазарът на наеми все още е горещ.

"Не мисля, че разходите за ипотечни кредити и лихвените проценти са се понижили достатъчно, за да се чувстват хората комфортно и уверено да натиснат бутона", казва Нютън. "Това е нещо като "наблюдавай това място"."

Жилищният пазар е една от основните причини, поради които нещастните двойки отлагат раздялата. Увеличението на разходите за ипотечни кредити, както и скокът на цените на наемите поради недостиг на предлагане, направиха самостоятелното преместване недостъпно за мнозина. И въпреки че миналата година пазарът на жилища избегна срив, някои двойки отложиха пускането на жилището си на пазара от страх да не го продадат на загуба.

"Продажбата на къщата в най-добрия възможен момент означава повече пари, които да бъдат разделени между страните и да се закупи ново жилище", казва Нютън.

Според доклад от миналата година повече от 30 % от 500 души, анкетирани от Stowe Family Law, са останали с партньорите си, защото не могат да си позволят да останат сами.

Кризата с разходите за живот също е една от причините, поради които много връзки се развалят през последните години. Около половината от анкетираните в доклада на Stowe Family Law заявиха, че не са изпитвали никакво финансово напрежение преди януари 2022 г.

Повечето от тях са заявили, че кризата с разходите за живот се е отразила на връзката им. Респондентите са посочили проблеми, свързани с нарастващите сметки за комунални услуги и храна, както и притеснения, че няма да могат да поддържат настоящия си начин на живот, се казва още в доклада.

С други думи, финансовото напрежение е общ елемент в много нещастни връзки - един обрат в заключението на Толстой в "Ана Каренина", че "всички щастливи семейства си приличат; всяко нещастно семейство е нещастно по свой собствен начин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от Миш-маш
Блейк Лайвли впечатли с 5 тоалета за 24 часа в Лондон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
1
 
! Отговори
43000 преди 4 седмици
прочетох за "цивилизованите и богати" "общества" и ме напуши смях. няма нужда да си някакъв радикал, за да имаш деца, или либерал, за да се развеждаш, но определено има нужда от пари - затова и се говори в статията горе. са или не са британците цивилизовани и богати, щом са нещастни във връзките си, но не се женят и разделят заради парични проблеми? или путин е виновен и за това, също както за нивата на функционална и езикова (не)грамотност? време ви е да помислите.
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 88 Що бе източно гейче? Путин женен ли е? И той ли е с либерални западни възгледи?
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пак се вадят криви статистики от знайни и незнайни "статистици" ! Хората вече не се женят и благодарение на либералните възгледи на западняците, семейството не е ценност.
83
0
 
5
 
! Отговори
Извод преди 4 седмици
Не, просто няма толкова сключени бракове, че да се развеждат толкова често, в днешно време да се ожениш крие много повече рискове от преди, а това двойките не могат да си го позволят...
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Искам да се оженя за якутка-ескимоска с *** от рибешка кожа.
81
1
 
3
 
! Отговори
анонимна преди 4 седмици
Жените били ходели, с кого ходят, бе умници?! С марсианци ли, вие сте безгрешните, те лежели на дивана, те не работели, десета употреба, вие хилядна употреба да сте, сте герои, да, ама не, я се поспрете най-после! Много ви дундуркат тук, КРАЙ НЯМА.....
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Брак, развод. Формалности. Тия в кой век живеят? Докато ти харесва да си с някой човек си с него. После си тръгваш. Кому са нужни бюрократични усложнения.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само 6% си дават сметка как живеят?
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 69 И Индия и Пакистан да в Азия, не в Африка. Оправи си географията.
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 78 Ти гола жена виждал ли си?
76
3
 
5
 
! Отговори
Гошо хубавеца преди 4 седмици
Аз ко имах 5 лева щях се оженя.
75
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Забелязвате ли как днешните жени, които стават все по-леки и все по зле възпитани, все по-често казват "Ама то никой на никого не принадлежи!". Пък после като се надумкaт с различни и никой нормален не ги иска вече защото са десета употреба и почват да казват "Абе, аз едно време много пробвах, защото търсих истинската любов!". И по някое време се сещат, че искали брак. А? Вярно ли? Защо ви е? Нали никой на никого не принадлежи?
74
4
 
5
 
! Отговори
Бай Онзи преди 4 седмици
Как така раждат жените, бре. Нали бебетата щъркела ги носи?
73
7
 
27
 
! Отговори
Подарявам жена преди 4 седмици
150 кг.Не иска да се движи яде непрекъснато,стой на дивана и гледа тик ток по цял ден,не чисти и не работи,не си гледа детето.На 33г.Който я иска да пише тука
72
6
 
20
 
! Отговори
Брак сега?? преди 4 седмици
Да сключваш брак в днешното, постлиберал общество, трябва да върви с жълт картон за мъжа. Хората винаги са били полигамни. Модерната цел на брака е жената да се подсигури. Как ще се разведат днешна двойка, ако имат ипотека? Нали всичко ще вземе тя, защото и децата й се дават? Това означава, че мъжа губи всичките си пари, дадени досега, децата си и ще бъде осъден на издръжка до живот, т е и бъдещите си пари! Е, ще се търпят. Но това е мъчение, което умните не си причиняват. Има си начин
71
7
 
16
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 седмици
Бря има ли луди дето сакат да са женът още бре?
70
6
 
7
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 4 седмици
Бря има ли луди дето сакат да са център още бре?
69
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бракът е измислен за патриархалните общества където жените имат ограничени права. Да се сключва брак в либерална демокрация е просто безумие. Законите са изцяло в полза на жените. Хората го разбират и затова не сключват брак. В края на краищата без взаимно довери не може да има връзка каквото и да подпишете. Но разликата че с подписан брак има повече потенциал да се съсипе живота на мъжа защото жената по всяко време може да и скимне че вече не е щастлива.
68
3
 
4
 
! Отговори
Англия са били преди 4 седмици
11 милиона и стават 37 милиона при кралица Виктория сега са 65 милиона и могат да станат 100 милиона ама е трудно възпитанието на децата
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой ***-от се жени още?

Спонсорирани публикации