Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ

Едва 28,4% от хората са решили твърдо да гласуват
15 авг 2024 18:25, Красимир Ангелов
142
Мижав интерес към вота, ГЕРБ води с 10% на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Едва 28,4% от имащите право на глас ще гласуват със сигурност на предстоящите предсрочни парламентарни избори, показват данни на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. по поръчка на БНТ сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.
 
От всички гласуващи 2,5% се очаква да гласуват с „Не подкрепям никого“, като трябва да се имат предвид нюансите, които произтичат от факта, че август не е най-удобният месец за демоскопска картина, неяснотата в изборните списъци, несигурността в каква посока декларативната активност ще се отрази на самия терен и т.н., посочват социолозите.

Ако изборите бяха в началото на август, резултатите вероятно биха били следните: ГЕРБ-СДС биха имали 25,2% от гласовете, ПП-ДБ – 15,2%, ДПС – 14,5%, „Възраждане“ – 14,2%.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ, трето или четвърто място. Неяснотата на явяване при различните формации и разпадните процеси допълнително затрудняват картината и показват известно цялостно разколебаване в електоралния корпус на ДПС, отчитат от „Галъп“.

От там допълват, че социологически експеримент с директен въпрос за избор между формации на Ахмед Доган и Делян Пеевски дава почти единодушна подкрепа сред електоралния сегмент за Ахмед Доган.

БСП пък биха имали 7,3%, като и при тях не е ясно дали и как ще се отразят процесите на вътрешни противоречия, както и на външна консолидация. Според прогнозите на социолозите обаче ново обединение не повлиява чувствително на потенциални резултати.

ИТН имат към този момент 6,2%. На сравнително удобна позиция за атака на „летвата“ са „Величие“ с 3,6%, които претърпяват видима щета от ситуацията, както и МЕЧ с 3,4%, които пък явно укрепват.

Не е възможно към август да се каже коя формация се представя по-добре, а и е сложно да се калкулира разломът в средите на „Величие“. Директен въпрос показва, че потенциалът около Михайлов е по-висок от този при Марков, отчитат от „Галъп“.
 
Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНТ. Изследването е проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 души по метода „лице в лице“ с таблети. Двустепенната гнездова извадка е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10, хахах, руска подмeтко, Расиа и дрон - все едно мaгаре и космос! ХАХАХАХ, те не могат един смартфон да направят, имали били дрон! ХАХАХ, една малка държавица Украйна, която не е Велика сила, пръсна руския ти зaдник, а ако те набарам, ще те пръсна и аз!
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие наистина ли си мислите, че украинците с 5 бригади/полка, това са максимум 25 хил човека, ще успеят да завладеят Русия? )))) Навлезнаха в Курска област в квадрат 30:30 км и отделни малки групи навлизат с бърза скорост на още макс 10 км навътре. Прилича на набезите на тер. групировка Боко Харам в Нигерия, Чад и Нигер. Ефективност нулева. Брутални самоубийствени рейдове. Американският генерал направил тази стратегия със сигурност е някой некомпетентен джендър ))))
11
10
 
7
 
! Отговори
Незабавно изселване преди 1 месец
от България на Гербаджийската мършава администрация, която по Кремълски модел доведе държавата до тотален геноцид с нищоправене и корупция и продължава да гласува за престъпната мутра ББ и шайката му.
10
1
 
11
 
! Отговори
Hannover-Burgdorf преди 1 месец
Значи още едни избори и след Нова година! Само че кой ли плаща всичко това? Време е да сгъваме цирка и всеки кой за къде е, този път за постоянно!
9
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Краварски к0птор- няма лошо обаче сме определени от Кремъл като врагове, а ти казваш че са ни братя, те са ни подготвили ядрени бомби- ти така ли разбираш братството?!?!
8
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия създаде нов ФПВ-дрон камикадзе под името "Княз Вандал Новгородский". Този дрон работи с оптичен кабел и нито една система РЕБ не може да му противодейства. Сигналът е отличен, а изображенията са супер изчистени. Руснаците ви пръскат русофоби, нацяги и джендери. За да живеете трябва да се предадате.
7
1
 
2
 
! Отговори
Справедливост преди 1 месец
Резултатите в проценти да се смятат от имащите право да гласуват, а не от явилите се на изборите. Така е най-справедливо кой да влезе в парламента. Защото бездействието също е действие.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Детски градини в Германия въвеждат "стаи за сексуално изследване", където децата да участват в сексуални игри. Две занимални в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са обсъдили планове за насърчаване на безопасни места, където малките деца могат да изследват мастурбацията, съобщи Die Welt. Германският вестник съобщи, че една детска градина в Керпен предлага на децата "свободата да изпробват детската сексуалност".
5
5
 
8
 
! Отговори
Всички на избори преди 1 месец
Народе- отиваме всички на избори или моделът Баджанаците и техните проруски проксита- съвсем ще ни погубят!
4
9
 
4
 
! Отговори
Краварски к0птор преди 1 месец
Като слушам руски език всичко разбирам все едно слушам български. Като слушам английски, френски, испански, немски и т.н. ама нищо не разбирам. Руснаците са нашите братя и са най-близките до нас. Ние сме една кръв, един език и една вера. Ако ти не харесваш Русия, просто напусни БГ, цръвул!!!
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДПС обаче няма да могат да се регистрират, така че добавете процентите им към ГЕРБ.
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако тия резултати се запазят (а дори и леко да се променят все тая), какво правим? На осми избори през март ли?
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фигуранта бая шарани излъга с тия пепета измамници и продължават да зяпат явно