Безсрочна криза: Политическият елит не може да излъчи кабинет

МВР трябва да гарантира честни избори, а се политизира
21 авг 2024 11:28, Инна Ангелова
36
Безсрочна криза: Политическият елит не може да излъчи кабинет
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сне доверието си от вътрешния министър Калин Стоянов и поиска да бъде освободен от поста. На този фон, днес започва нов кръг от политически разговори и опит за съставяне на служебно правителство.

"Съмнително е, че днес ще получим отговор на това как ще излезем от политическата криза. България попадна в поредната политическа буря. Оказва се, че политическият елит не е в състояние да излъчи служебен кабинет. Към политическата и институционалната криза вече се наслагва и конституционната криза", коментира социологът Елена Дариева в предаването "България сутрин".

Политологът Милен Любенов подчерта, че изборите не могат да бъдат отлагани, а ако се стигне до това президентът да забави провеждането на избори, може да бъде обвинен в нарушаване на Конституцията.

Експертите са на мнение, че препъникамъкът, без съмнение, е намирането на мнозинство.

"Политическите партии не могат да се договорят около кандидатурите. Двама души са заявили готовност да поемат поста на служебен премиер - Димитър Главчев и Петър Чобанов. До петък ще има излъчен нов кандидат за министър-председател", прогнозира Любенов пред Bulgaria ON AIR.

МВР трябва да гарантира честни и прозрачни избори

Елена Дариева уточни, че най-важната функцията на МВР е да гарантира честни и прозрачни избори.

"Трябва да се предотврати купуването на гласове и хората да видят реални действия. Има избирателни секции, в които резултатите и начинът, по който се гласува, пораждат много въпросителни. Около фигурата на Калин Стоянов се натрупа прекалено много напрежение. Той получи от страна на Делян Пеевски покана да оглави листа в неговата партия. Проблемът не се разрешава, той само се заобикаля", заяви Дариева.

По думите на Любенов основният проблем на МВР е политизацията.

"Калин Стоянов получи оферта за кариерно развитие в политиката. Начело на МВР трябва да стоят политици, които ясно да показват кой носи политическата отговорност, за да не се стига дотам - служители на МВР да протестират. Горица Кожарева показа, че не е подготвена политически", подчерта Любенов.

На въпрос готви ли се за активно влизане в политика президентът Радев, Дариева отговори, че за такъв политически проект отдавна се говори, но няма време за регистрация на нова политическа партия. Според нея Радев няма намерение да напуска поста си на президент на този етап.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Избори 2024
Политическата криза тласка българите към авторитарен режим
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вместо политически елит да се чете "политическибоклук".
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв "елит" с 30% избирателна активност?
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Политическият елит не може да излъчи кабинет" -- тук няма политически елит, това са компрадори и узурпатори.
28
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
в българия няма елит има цър-ву-ли политикани няма партии няма идеологиидалавери и кокала няма честни избори хората не гласуват защото няма за когоостава корпоративния вот на герб и купения на дпс затова избори до дупка
27
0
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 3 седмици
До Анонимен Малоумния си ти! Когато се усетиш, за теб и много други хора, а може и за всички нас, ще е късно!
26
1
 
4
 
! Отговори
15 не лъжи! преди 3 седмици
До анонимен Изобщо не си сятал да гласуваш за ГЕРБ, изпълняваш задачата си да внушиш на обществото, че Борисов е клекнал на ПП-ДБ, а то е точно обратното!
25
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 21 Това е фалшивото преразказче, което ви набутаха в маломерните мозъчета. Рупайте.
24
2
 
1
 
! Отговори
До 21 преди 3 седмици
До дo 19 А ПП-ДБ да не би да са десни!? Не са, очевадно е, прикрити копейки - Асен Василев, като финансов министър изкуствено и целенасочено увеличи инфлацията с цел да не може да влезем в Еврозоната, а Кирил Петков трудно прикри радостта си при нахлуването на Путин в Украйна и саботираше изпращане на помощи!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сегашното МВР нищо не гарантира та камо ли честни избори. Полицаите са пазат заплатките , без излишни движения поради много и известни причини - некачествен подбор, страх да не си загуби службата, преместване ако се е оказал "усърден" за новата власт или кмета на общината и пр. и пр.
22
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 3 седмици
И като няма доверие, какво следва? Що за "народ", ако не може да си излъчи елит. Значи народът е кьопав.
21
1
 
3
 
! Отговори
дo 19 преди 3 седмици
Как да направят правителство ППДБ с ГЕРБ и БСП, когато първите са мафия, а вторите копейки. Опитаха с Пеевски, той се оказа баш мафия. За народа си прав, защото няма точна преценка. Ако дадена политическа сила има мнозинство, няма да има проблем.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България няма политически елит. В българският парламент с се събрали едни гласовити хора които омаяха с празни приказни народа за техно лично благоденствие . Депутат стана грозна дума. Народа нема доверие нито в парламенти нито в държавните институции. Още потъваме на кое дъно сме?
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Елита се избира от народа. Ама не били гласували. Ами да са гласували. И когато не гласуваш, пак избираш индиректно, ама за тоя дето не искаш. Ако гласуващите за ППДБ искаха правителство с ГЕРБ или БСП - щеше да има кабинет. Ако гласуващите за Възраждане искаха правителство с другите - пак щеше да има правителство. Народът е разделен - не елитът. Колкото и да крякате - това е.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв ти политически елит? Имаме шепа некадърници които не искат и не могат да поемат отговорност, затова ни се натрапва една нагла тиква.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво означава думата Абсурд - ситуация между човека и света, в която човекът търси яснота, а света остава безмълвен и неразбираем....
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като деца често играехме на една игра. Намирахме стръкче маргаритки от някоя градина и започвахме да късаме листенцата им едно по едно. "Щастие, нещастие, път, писмо. Щастие, нещастие, път писмо..." И така, докато стигнем последното цветче. И после пак отново....
15
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Тъкмо мислех да гласувам за ГЕРБ, защото е видно, че нямат алтернатива, и ББ пак сгази лука! Пристана отново на ПП- от-реп-ките!Жалко, никой не се интересува от електората!
14
0
 
1
 
! Отговори
Степан МадръсЧук преди 3 седмици
Неможачи наборе.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Виждам много надалече чрез очите на исляма.... но толкова надалече.... колкото виждат твоите очи чрез слънчевите лъчи.... не виждам.... и затова виждам през твоите очи СталинчоЮдоКрасная.... по пътя на комунизма....
12
1
 
1
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 3 седмици
Какво са чудити и маити бре!? Забърках ви гипса с мойти мунчета Киро и Кокоро и.б,ахми м,а,мицата на туй как му са вика дръжава!?Системата е проблемите са ваши,парите са наши!!Вий как си мислити,че Черепа,Мустака,Бобоцити,Баневити и да ни избруявам повичи,че сичките те няма да ви убедъйт чриз мене и останалити бандюги,чи сми съборили мудела Бурисов?!Дрън,дрън ерина!Муделът е да изчегъртами специализиранити съд и прокуратура,после Гешев,Ку можи Бурисув и Пеевски!*** Кирету залакомя и ус,ра сичку!