Радев: Без бизнес не може да оцелее държавата

Щетите от COVID-19 ще са повече икономически, отколкото медицински
Обновена: 16 мар 2020 10:08 | 16 мар 2020 10:00, Нели Христова
323

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат във вход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

Още по темата

Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепи онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от Европейския съюз. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българският бизнес не може да изчака", така президентът Румен Радев започна спешната среща, която свика, за да се помогне на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

"Без бизнес, не може да оцелее държавата", категоричен бе Радев.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ние като не оцелеем ,пак няма да има бизнес,ама за дъъъъълго
265
5
 
12
 
! Отговори
Нахалник преди 4 години
Нахален комунист е Радев !
264
3
 
9
 
! Отговори
до Мая Манолова преди 4 години
До сега винаги беше защитник и доброволка.Сега няма ли да трепеш вируси?
263
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пенсионер - Нормалният българин се научи да има памет.
262
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Георги,Преди 15-20 год. ни ограбиха дечицата им.Гешев (да е жив и здрав) ще изкара голяма мърсотия.
261
5
 
11
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
На изборите за президент аз гласувах СРЕЩУ тоз.Мисля, че вече и други ще са по-внимателни.
260
5
 
10
 
! Отговори
до 262 преди 4 години
Не мога да не се изнервям. Имам непоносимост към комунисти. Преди 70-80год. са ограбили голяма част от имуществото на семейството ми, дядо ми са го убили от бой .. това са мръсни гадове. Като ги видя ми кипва
259
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин Радев - военният пилот. Цял живот е харчил парите на данъкоплатците в безмислени полети и учения, ще се пенсионира млад и пак ще продължи да е на гърба на данъкоплатеца. Какво е произвел тоя човек за държавата ? Едно голямо нищо. И накрая му разрешиха да стане и президент, че още някой друг лев да сложи към пенсията. 100% баща му или някой роднина е бил партизан, борец против фашизма - от тия дето изтрепаха над 100 000 българи
258
5
 
10
 
! Отговори
321 преди 4 години
А без хора?! Нет человека - нет проблем! Радев, марш в Челябинск!
257
1
 
5
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
До Георги,Не се изнервяй Жорка, просто превключи канала.Аз така правя.
256
5
 
8
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Какво разбира Радев от бизнес, като цял живот е на държавна заплата и на 40-50 ще стане пенсионер с най-голямата пенсия? Никой няма да умре от глад, ако си остане 1-2 месеца в къщи. А всяка фирма със сигурност може да си позволи 2 месеца да не работи.. Щом Американците - най-силната икономика, най-демократичната държава си блокираха бизнеса хората.. Радев да вземе да си седне в къщи, че само глупости приказва и изнервя обстановката
255
3
 
3
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
Съжалявам МРАЗЕЩИТЕ, сигурно ви е много трудно да живеете,особено ако този форум ви е отдушника.
254
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гробарският *** ШипченецГосподарят ти с голямата ,празна кратуна!!!!Изпрати самолети до Кирай и Италия,да прибира студенти .....и се започна!!!!!На следващият ден след обявените пари от ЕС!!!!!
253
6
 
9
 
! Отговори
Шипченец преди 4 години
До Анонимен (254),Българският политик се грижи за българите.Не определя на Шипка, че карантината е глупост, а после да иска обезщетения за Кънчо Стойчев (съвсем малко плагиатствах).
252
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зелен Чорап,за какъв бизнес говориш.Те всички бизнесмени са като Черепа и Ц.Василев.Галеви също.А има и заводи за автомобили където прават гумички за педалитеи шият дамаски за седалките.
251
4
 
6
 
! Отговори
Тоз глътна вода преди 4 години
И то ЯкУДаже и 80 то % процента знаете кои ще се замислят дали да гласуват отново за него...
250
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има тука един ,където все Шипка му е в главата,а вожда му когато пращаше самолети до Италия да "спасява" екскурзианти и измъкваше студенти от Китай не се сеща.Къде има вируси-на Шипка или в Китай и Италия?
249
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До загриженхахаха, боли а, щото под вирус президента визираше гробавите. Някой се познаха, други изобщо не вложиха усилие да разберат смисъла (същите тези де се бутаха във веригите да изкупуват тоалетната хартия). Гроб е - вирус, шайка корумпирани *** опитващи се да унищожат българщината
248
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен (250)Този поне е истински генерал.
247
4
 
11
 
! Отговори
до Щаба преди 4 години
Въведете за този карантина.