Радев: Без бизнес не може да оцелее държавата

Щетите от COVID-19 ще са повече икономически, отколкото медицински
Обновена: 16 мар 2020 10:08 | 16 мар 2020 10:00, Нели Христова
323

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат във вход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

Още по темата

Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепи онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от Европейския съюз. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българският бизнес не може да изчака", така президентът Румен Радев започна спешната среща, която свика, за да се помогне на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

"Без бизнес, не може да оцелее държавата", категоричен бе Радев.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следващият президент ще е Генерал Мутафчийски!
245
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът се погрижи за бизнеса на Кънчо Стойчев.Който плаща, той поръчва музиката.
244
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужасно неадекватен "президинт"Когато трябва да е "дясно" мислещ той хвърчи наляво; когато ситуацията ИЗИСКВА социално мислене, той мисли за фирми. Пари гоподин призидент ще има да обязщетят фирмите за 1-2месеца, но ще има ли кой да ги харчи ако не са решенияга които българското правителство взема по най-АДЕКВАТНИЯ начин???
243
7
 
14
 
! Отговори
безхаберник преди 4 години
Радев въобще няма връзка с главния си мозък. До вчера искаше по-малко държава, сега иска същата тази държава, която искаше да я няма, да помага. Кога разсъждава правилно? Или както дойде. Защо не разказа на бизнесмените че коронавируса изобщо не е страшен, че Борисов си измисля, за да не могат хората да отидат на Шипка. Пълен безхаберник.
242
1
 
4
 
! Отговори
професионалист преди 4 години
Ще покихаме и покашляме, ще поизмрем като всеки друг път и няма да си разрушим икономиката. Външната среда достатъчно ще ни удари.
241
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Водата е мокра, слънцето изгрява от изток и подобни 2 седмици.
240
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Легализирайте марихуаната! Приходите ще помогнат за овладяване на икономическата рецесия,която се задава. Приходите на Колорадо само за миналата година са над 1 милиард!
239
7
 
4
 
! Отговори
професионалист преди 4 години
Вирусът е обикновен грип.Смъртността, ако се оцени спрямо заразените (а не само регистрираните) може да е много по-ниска.Вирусът загива когато няма среда, т.е. ще отмине сам тогава.Вижте какви мерки взема правителсвото на Англия, почти никакви. Мисля, че са прави.
238
2
 
1
 
! Отговори
НАТОВЕЦЪТ преди 4 години
НАТОВЕЦА ИСКА КАПИТЪЛИЗЪМ В НАЙ ЖЕСТОКА ФОРМА ....ЗАЩО НЕ ИСКАШ ДЪРЖАВНИ АВОДИ БЕ НАТОВЕЦ А ИСКАШ БИЗНЕС ?ДО КОГА ЩЕ РЕПРЕСИРАТЕ НАРОДА И ЩЕ ГО ПРЕВРЪЯАТЕ В КРЕПОСТНИ СЕЛЯНИ И РОБИ НАТО Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ КАКТО И ВСИЧКИ СЛУЖЕЩИ НА ТАЗИ ГНУСНА ОКУПАЦИООНА ФАШИСТКА СТРУКТОРА .
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До загрижен,Този, който обяви антикризисните мерки за глупост сега ще оправи и бизнеса.
236
2
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Най- вече за помощи Фирмите на червените има предвид...
235
1
 
6
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
До app (236) -Нали твоя президен каза на Шипка, че са глупост.Това бяха едни от най-бързо взетите мерки в света, както иследващите.Хубавото поне е, че се съмняваш.
234
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПижоТези ги споделяй с Пенда, но и тя няма да ти повяврва.Толко лъгахте, че вече никой не Ви взема на сериозно.
233
3
 
15
 
! Отговори
срам и позор преди 4 години
Радев от ден на ден става все по-смешен. Абе, шоу е човекът. Въобще не знае защо е на този пост, кога да се изкаже, какво да каже. Срамувам се, че този човек представлява моя народ и моята родина пред света. То не че го канят, ама все пак, зове се президент. Толкова неподходящ човек, на такъв висок пост, България не помни. Комплексиран, озлобен, отмълтителен и мразещ народа, който му плаща всеки месец по 11 000 лева плюв всички екстри и на него и на държанката му.
232
0
 
1
 
! Отговори
app преди 4 години
До загриженне съм казвал, че мерките са лоши, казах, че са взети "като опря ножа до кокъла" - липсваха лпс, информираност на мед. персонал и т.н. т.е. с 3 месеца закъснение. Има опасност от едната криза да скочим в друга а взети не на време мерки ще струват значително по-скъпо - точно за тва алармира президента.
231
3
 
4
 
! Отговори
6-то главно преди 4 години
До Анонимен (241),Бизнесмените са бизнесмени, те не са отишли при Радев, а при президента.Нивото на този президен си личи и от това, че е поканил и Кънчо.
230
0
 
1
 
! Отговори
уточнение преди 4 години
До Анонимен (241),Не в къщи в затвора
229
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам Пациентите да отивате на работа, за да издържате нас.
228
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кънчо Стоев- известния"социолог" какво правеше на тази среща на бизнеса с президента. ..........................................уплашен е за хотелиге си и голф игрищата и се молеше за държавна помощ. Кънчо , Кънчооооооооо, как ще връщаш парите на банките ................Ще ти носим храна в къщи тарикатчо
227
3
 
4
 
! Отговори
загрижен преди 4 години
До app (236),България просперира.Правителството взе едни от най-бързите и точни антикризисни мерки в света.Единствено чакахме Вашите оценки и препоръки за да влезем в правия път.Концепции, стратегии, екшън-планове са сложна материя и не са за всеки.