Радев: Без бизнес не може да оцелее държавата

Щетите от COVID-19 ще са повече икономически, отколкото медицински
Обновена: 16 мар 2020 10:08 | 16 мар 2020 10:00, Нели Христова
323

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Само с ограничения, забрани и глоби ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно общество и икономика. Задължително е наред с всички тези ограничителни мерки да бъдат във вход и комплекс от мерки, които в този тежък момент да подкрепят бизнеса, който вече търпи сериозни загуби.

Още по темата

Да подкрепят най-засегнатите български граждани, да подкрепи онези, които губят работата си, губят поминък. Това е изключителна важна и неотложна мярка. Виждате, че във всички съседни държави пакет от такива мерки са в ход. Да, знам, че ресурсите са ограничени, вчера това дискутирахме и с премиера. Но трябва да мобилизираме максимално всички възможни начини да се получат средства от Европейския съюз. Но не е достатъчно. Призовах правителството да преоцени своите финансови, инвестиционни приоритети. Ако се налага, някои проекти могат и да изчакат, но здравето, животът, благоденствието на българските граждани, здравето на българският бизнес не може да изчака", така президентът Румен Радев започна спешната среща, която свика, за да се помогне на бизнеса в условията на кризата, предизвикана от коронавируса.

"Без бизнес, не може да оцелее държавата", категоричен бе Радев.

"Световната и европейската икономика бяха в недобро здраве и преди пандемията. Всичко това, което става, ще се отрази сериозно на икономиката и щетите ще бдат по-големи по икономически причини, отколкото по медицински. Необходимо е да се приемат несимволични мерки за доходите на хората, които са останали без работа и доходи. Критериите са ясни. На тези, които им е забранено да работят и са останали без доходи, трябва да бъдат компенсирани. На тези, които имат рязък спад на продажбите поради това, че са запушени транспортните коридори, също трябва да бъдат подкрепени", заяви председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев.

"Ние не знаем в момента степента на засегнатост в отделните икономически отрасли. Има такива, които потъват спокойно. Има такива, които са спрели. Има такива, които работят спокойни и такива, които се развиват. Това са доставки, храни и фармация. Там, където има роботиризирани системи, работят 24 часа. Това, което държавата може да направи, тя е известна като най-сигурен платец и в този момент трябва да покаже своята коректност, изплащайки всички свои задължения по различни програми и обществени поръчки", заяви Радосвет Радев Член е на УС на Българската стопанска камара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента и БСП пак слагат каруцата пред коня. Тоя момент да се подпомагат уволнениите граждани още не е дошъл защото още никой не е уволнен. Сега най-важното е да не допуснем заразата да се разпространи. Комунистите се чудят какви глупости да дрънкат за да се покажат загрижени за хората. А истинската работа я вършат други.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да дезинфекцират,да сложат маски и очила,ако е необходимо и подходящ гащеризон и да работят.Нали и лекарствата,маските,очилата трябва някой да ги произвежда!
164
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 173Ти освен да мрънкаш и да плюеш, друго правил ли си в жалкото си долнопробно съществувание?такива като тебе по-добре да ги вземе вируса.
163
5
 
8
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
До анонимен 158Брей, я ми обясни по подробно как Запада успя да се докопа до ЦК на КПСС и до върховете на КГБ че нещо не ми е ясно. Много развинтена фантазия имаш комрад. Както винаги съм казвал :Социализма и алкохола не са простили на никого!
162
2
 
10
 
! Отговори
Gogo преди 4 години
През втората световна война англичаните бомбардираха София и пускаха от самолети играчки с бомби за да осакатяват децата ни. Моят учител по шах беше без око и с повредени пръсти на ръката от английските играчки. Сега същите англичани сеят зараза в страната ни. Кой и защо ги е пуснал тези диваци???
161
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До да се организирамекакви лекарства ти липсват бе откачалник?
160
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 469от честванията на Шипка минаха 13 дни, не виждам болните в Габрово да се увеличават, *** гербаво. И да се опитваш - няма как да замажеш бездействието на шайката бандити и техните верни лакеи БКП2
159
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВирусътНай-*** си ти.Ама си така по рождение.
158
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До година и половинаАко няма бизнес *** пенсионери като тебе остават без пенсии.Или ти си мислиш, че пенсиите валят от небето?
157
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Така е! Без бизнес няма да оцелее държавата , но без прецедент сме оцелявали 1300 г. !!!Така че , хайде да си взема глезената женичка и да си ходят на село !!! Там да хващат сърп ли, чук ли и да свършат поне някаква полезна работа !
156
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До appГЕРБ не могат да мислят.Само радев чорапа може да мисли. Затова събра изкуфелниците като тебе на шипка - да ви разболее.
155
1
 
6
 
! Отговори
година и половина преди 4 години
Пандемията ще продължи до лятото на 2021 г. Ако има бизнес-нека да е като на война- лекарства и дезинфектатнти. Иначе няма да има хора, които да работят, ако бизнесът не се пренастрои ЗА ВОЕННОТО ПОЛОЖЕНИЕ. Само че сега бойната техника са лекарства и дезинфектанти
154
9
 
7
 
! Отговори
Вирусът преди 4 години
на ГЕРБ е по-опасен от корона вирус. Засяга най-простите.
153
6
 
2
 
! Отговори
app преди 4 години
президента явно не всички го разбират, за неразбралите (предполагам същите тея де не схванаха главното в речтана 3-ти март) ще се опитам с няколко думи да го смеля. - политика трябва да мисли (нещо, което не се отдава на повечето български) с ход напред (поне един). Де дрямаха гробавите 3 месеца, че не се подготвиха, ни облекла имаше, ни маски, нито информацията беше предоставена на лекарите на време, ни децата как ще учат - нищо. Слава Богу задвижва се машината.. бавно и славно
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да съм лош пророк, ама с същите половинчати мерки Италия е на това дередже.В Чехия карантината е пълна при около 200 болни.Поне от цялата работа ще има нещо хубаво: Англия, нашият най-голям враг си заминава от келешлък.
151
2
 
4
 
! Отговори
да се организираме преди 4 години
Значи фармацевтичната идустрия в момента да започне да произвежда лекарствата от първа необходимост. Значи другите държави могат- ние не.И ние имаме фармацевтика бе. САЩ, Великобритания и Китай не ще дадат лекарствата първо на нас. Ако е война, както про война се прозивеждат пушки, нека сега да започнат да произвежда лекарства и маки, ккато и дезинфектанти. Без това- ще се сринем.
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хора или фирми,които плащат наеми или кредити,как ще стане тая работа?Как ще си покрият разходите или загубите?
149
6
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Истината ... Комунистически Китай пусна поредната си зараза и както винаги побърза да обвини други за това с поредната си конспиративна теория, че вирусът е пуснат от Америка. В една комунистическа държава много по лесно можеш да въведеш военен режим и ограничителни мерки отколкото в нормална демократична държава, наричана от другарете "капиталистическа". Всички корона вируси в последните години идват от Китай и други "некапиталистически" африкански държа, а последствията са цялото човечество
148
2
 
3
 
! Отговори
Ужасс преди 4 години
Споко сега болниците са в ръцете на търговци лекари! Колко респиратора има, и кой ще ги ползва? Лекарите преди бяха едни сега са търгоци!
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я първо да каже Кой е "бизнеса" ? няколко "човека" ,които в тоз момент не са в Бг ?и президента ни предаде Бог да пази Народа ! -сега и нине и во век и веков