За месец и половина случаите на COVID ще се утроят

Първо ще има пик на коронавируса, а след това и грипна вълна
41
За месец и половина случаите на COVID ще се утроят
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Още месец и половина ще има ръст на случаите на COVID, а след това ще намаляват плавно. Ще се удвоят или утроят стойностите на новозаболелите, които има към момента. Има роене на Омикрон, а не чисто нови варианти. Няма да стигнем предните вълни на коронавирус. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова пред Нова нюз.

Още по темата

"Към момента е 7-дневна изолацията за доказано болните, а карантината е 5-дневна за контактните. Не е особено необходима карантина за хората, изложени на по-голям риск от заразяване. Заболяването не е тежко, рискът за контактните намалява. Изолацията на болните не е нужно да е 7 дни, заболяването преминава бързо, вирусът се изчиства в първите няколко дни", коментира тя.

По думите ѝ МЗ може да даде предложения за промени в Закона за здравето, а парламентът да ги одобри. "Първенец в заболеваемостта е Силистра. При средно за страната 58 заболели на 100 000 души, за града е 110. Имаме още 8 области с между 60 и 120 на 100 000. Търново, Габрово и Ловеч също са с повишение на заболеваемостта. Очакваме да се увеличи в още области", заяви проф. Христова.

Според нея рисковите групи трябва да внимават и при новите подварианти. "Заболелите от диабет, сърдечно-съдови болести, хората с наднормено тегло и хроничноболните трябва да се пазят повече. Грипът започва бързо с общи симптоми. От своя страна COVID - с кашлица, дразнене на гърлото и след това постепенно отпадналост и болките по цялото тяло. Първо ще има пик на коронавируса, а след това ще има и грипна вълна - вероятно през януари и февруари", посочи медикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: грипкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
новия е бустер XBB 1.5 е за вариант от който произлязаха новите подварианти в "обръщение", така че явно е че не си въобще запознат и се нуждаеш от намордник, за да мълчиш и да не приказваш глупости - слагай МАСКАТА
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 4 - "добре че се ваксинирах с новия бустер.." Ами решил си ,ваксинирал си се ,все още ваксинацията не е забранена .Но новия бустер е за стария Омикрон :))))
10
4
 
8
 
! Отговори
Картофчo преди 10 месеца
Айде бързо на опашката, че кака Урсула е изхарчила паричките и трябва да си вземе още! :)))))))))))
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
то да беше само меки шишки, ами да не говорим за мозъчните проблеми - нервно-когнитивни разстройства и един камара болести - не напразно тъпите и ограничени хора пишещи в форума понякога са страшно много
8
3
 
21
 
! Отговори
gardener преди 10 месеца
Стига занимавахте хората с простотии, имате си Израел! Вече дори и Украйна не е на мода, а и никой вече не вярва на корона-измамата.
7
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
само да кажа на тия дето продължават да си карат ковида за н-път, че при много мъже ковид им носи еректилна дисфункция - демек меки пи6ки и не ви става - така че пазете се от ковид за да ви уважаа жена ви
6
3
 
21
 
! Отговори
Картофчо преди 10 месеца
Ха, вече имаме и план-график виждам! :))))))Спуснат от СЗО :)))))
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Съгласувано ли е с посолството???
4
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
добре че се ваксинирах с новия бустер - и да ме фане нема да го усетя - докато нативаксърите ще се гърчат дни и седмици наред и после не се знае КОВИД какъв подарък им е оставил
3
3
 
16
 
! Отговори
силно притСнена преди 10 месеца
Въх.......ни думайтьи!
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тва Витанов ли го изчисли
1
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заповядано от Урсула! Няма тън мън.