Да бъдеш караоке крал

Наръчник съветва начинаещи певци в първите стъпки
30 ное 2005 11:24,
Да бъдеш караоке крал

Юрий Синьовски

siniovski@start.bg

Две бири за отскок, след нея - една бърза текила. Миг по-късно сцената ви зове и микрофонът вече е в ръцете ви... Дори и да не напасвате съвсем точно думите към музиката, дори да сте извън всякакъв синхрон с мелодията, подобно представление наистина си заслужава!

Макар и често подобни изяви да се възприемат с леко пренебрежение от силната половина на човечеството, всеизвестно е, че дамите страшно си падат по мъже, които се справят добре с караокето. Е, ако пеете пред огледалото вкъщи, защо да не превърнете тази страст в едно постоянно занимание, което ще ви позволи винаги да сте в центъра на тълпи от красиви жени? Какво още чакате?

Как да изберете песен?

Подберете парче, което добре познавате – за предпочитане някое с по-прости думички и лесна мелодия. Добре е да направите две-три тренировки у дома, преди да се качите на сцената в клуба.

Добре е парчето да е в изпълнение на отделен музикант, а не на банда - така няма да са затрудните с вокалите. Качите ли се на сцената - забравете за всички около вас, представете си, че сте Майкъл Джексън и дайте всичко от себе си. Опитайте се да постигнете съвършената хармония – не пейте прекалено бързо и разгорещено, но и не забавяйте темпото кой знае колко.

Най-добрата караоке песен е тази, която е най-добра за вас самия. Изберете парче, което със сигурност ще може да изпълните. Вижте някое от предложенията по-долу – може пък любовта на живота ви да зависи от това...

Изпълнителите на едни от най-добрите рок парчета на всички времена не са задължително най-добрите певци. В историята на рокендрола има много примери за това, че точното място и точното време са наистина много важни. Другото е въпрос на шанс.

Открийте правилния музикален регистър

Много от гласовете на рок величията са уникални и не подлежат на имитация, други не са нищо особено и не е трудно да бъдат пресъздадени. Ако успеете да докарате нещо от ранния Боб Дилан или Дженис Джоплин, то вие със сигурност заслужавате златна звезда в Караоке залата на славата!

Джим Морисън няма славата на най-добрия глас в историята на поп културата, но я се опитайте да изпеете Light My Fire... Може като начало да започнете с нещо като "Ring of Fire" или “Walk the Line" на Джони Кеш. Тези парчета със сигурност са доста подходящи за случая, особено ако имате плътен бас. Доказано яки за караоке интерпретации са и хитовете на Грейтфул Дед.

Ако пък имате по-слаб глас – не се тревожете, за вас също има парчета, които могат да докарат дамите до истерия. Ако случаят ви е такъв, то за вас са подходящи хитовете на Ърни Форд. Парчето "Sixteen Tons" например, което дава чудесни възможности за интерпретация, със сигурност ще повиши адреналина на дамите в заведението.

Синатра е само за професионалистите – не се занимавайте с него, освен ако не искате да ви изхвърлят от заведението. Не пробвайте и нищо на Елвис, освен "Hound Dog" и "Love Me Tender".

Опитвайте всичко друго, но в никакъв случай не посягайте към Джон Ленън и Пол Макартни. Хитът “I Saw Her Standing There" е единственото парче на Бийтълс, което може да си позволите да изпеете, при това задължително в компания с още някой доказан вокал. За всичко друго просто забравете!

Ако вече сте от напредналите в уроците, спокойно може да пристъпите към Лу Рийд или Иги Поп. Макар и трудно достъпна категория, може да опитате и нещо от Ролинг Стоунс – "Honky Tonk Women" например. Но само това!

Нещо за финал

Е, вече сте предупредени – хвърляйте се смело напред. Каквото и да става, може да нявредите само на себе си - особено след няколко бири преди “концерта”. И ако наистина не сте съвсем сигурен какво точно да изпеете, просто си седете кротко на масата, пийте си питието и се наслаждавайте на шоуто...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание