Кафето и неговите тайни - традиция и повод за среща

Водата в кафето е от значение - нейната твърдост и чистота
10 авг 2024 18:30, Инна Ангелова
12
Кафето и неговите тайни - традиция и повод за среща
Снимка: Bulgaria ON AIR

Пиенето на кафе за много хора е обичай и традиция. То се ползва и за повод за среща.

"Когато не съм на работа и пия кафе, го пия като консуматор. Когато отида да търся и работя, съм експерт, потребителският начин на консумация не ме вълнува толкова. Например, от експертна гледна точка никой няма да консумира катраненочерно кафе, но и от потребителска гледна точка би трябвало да знаем, че ако е катраненочерно нещо не е наред, то ще бъде прегоряло. Ние по дефолт отказваме да консумираме горчиви неща, още от бебета. Горчивината е един от обективните критерии за нискокачествено кафе", каза търсачът на кафе Йордан Дъбов в съботното издание на "България сутрин".

Всички модерни изследвания посочват, че кафето може да бъде изключително вредно, когато говорим за нискокачествено кафе, което заема около 95% от общото кафе на нашата планета, такъв тип кафета вредят на нашия организъм. Специалното кафе, което заема едва 5% от кафето на Земята, е полезно.

"Когато добавяме захар или мляко в специалното кафе, го разваляме. Една от основните характеристики: негативна е горчивината, позитивна е сладостта. Всеки ден ме удивлява как съвсем обикновено храстче може да ме вълнува толкова много. Сорта, как зрее, как се събира, организацията на транспорта му до България, сервирането на клиентите. Целият този път мен ме зарежда всеки ден", каза Дъбов пред Bulgaria ON AIR.

Водата в кафето също оказва голямо значение - нейната чистота, обща твърдост, всичко може да променя вкуса, силата и качеството на кафето.

"Силата на кафето е въпрос на пропорции. Най-популярният уред за правене на кафе в България в домашни условия е чрез джезве. Когато си поръчаме еспресо навън, казваме дали искаме късо или дълго кафе, когато си правим кафе в кафеварката е различно", обясни Йордан Дъбов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: сортеспресокафе
Още от Миш-маш
Блейк Лайвли впечатли с 5 тоалета за 24 часа в Лондон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Не знам дали някой преди 4 седмици
ще прочете това, което ще напиша, защото горният материал е качен още снощи. Ще повторя нещо, което чух от един много възрастен лекар арабин от Багдад: В никакъв случай не бива да се пие кафе на гладно. Ако нямаш възможност да се нахраниш преди да изпиеш кафето, тогава изяж поне един залък хляб, след това го пий. Консумацията на кафе на гладно рано или късно уврежда стомаха.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не става ясно какво кафе да пием, за да е хем ободряващо, хем здравословно? И да не е много скъпо.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пиите кафе и си вдигайте кръвното налягане всекидневно. После рано рано гушнете букета.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако сте в София задължително бутилирана вода за кафето ви. С вода от чешмата не се получава нищо, все едно пиете втора цедка. Софийската вода е ужасна, дори за миене на ръцете не става требе да се счупиш от търкане докато се отмие сапуна. Това вода ли е?
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ле ле как на тоя му израснала косата от кафето!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Магическоото кафе на господина е полезно направо лечебно е на Дъбов, но ще ви излезе скъпо, когато е със захар и мляко няма никакво значение какво е кафето, единствената разлика идва от това дали е арабика и робуста като арабиката е по-скъпа не защото е по-доброто кафе а защото се гледа по-трудно. Лично аз вяра на нито един пишман бизнесмен българин няма затова Кибмо, аре бегай *** и си оправи прическата!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Уникално мизерна напитка. Може да доведе до аритмия, обостряне на разширени вени и хемороиди, дразни стомаха, повишава кръвното. Който има здрав стомах и няма проблеми със сърдечносъдови заболявания да пие. Кафето е като цигарите, всеки може да го пие докато организма му каже стига, който пренебрегва знаците на организма си и продължава да упорства с вредните навици се преселва от другата страна на тревата.
4
3
 
2
 
! Отговори
бл преди 4 седмици
От тогава ближеш друго?
3
4
 
8
 
! Отговори
днес.ру преди 4 седмици
Мъка рашистанска! Украински подкрепления от танкови части се събират край Суми и се гласят да преминат границата, а над Белгородска област прелитат първите дронове.
2
1
 
7
 
! Отговори
Нане преди 4 седмици
Имаше един лаф някога...Ше пием ли кафе с райбер...===)))
1
1
 
13
 
! Отговори
бл преди 4 седмици
Къде ги намирате такива празнодумци??? Почти и очаквах да "разкрие" от къде да си купуваме тези 5% добро кафе. Естествено и тук не минало без старобългарски изрази като "Ние по дефолт..."