Вече е научно доказано: Мързеливите са по-интелигентни

На 10 август празнуваме лентяйството
10 авг 2024 13:15, Петър Бойчев
88
Вече е научно доказано: Мързеливите са по-интелигентни
Снимка Пиксабей

На 10 август се отбелязва Световния ден на мързела. Този необичаен, но важен празник съществува повече от столетие, но точната година не е отбелязана поради небрежността на първите честващи важната дата. Независимо дали сте на плажа, в парка или просто вкъщи на дивана, това е вашият ден.

Според научни изследвания някои хора се раждат с ген на мързел. Тази генна мутация е свързана с допаминовите рецептори в мозъка на човека. Тъй като допаминът влияе върху желанието на човек да извършва физически дейности, това може да е причина някои хора да са мързеливи.

Мързелът може да бъде мощен инструмент за намаляване на стреса. Като си позволяваме да се отпуснем и да не правим нищо, ние даваме на ума и тялото си необходимата почивка, за да се възстановят и заредят.

Много хора откриват, че най-добрите им идеи идват, когато не се напрягат и просто позволяват на ума си да блуждае. Кратките моменти на мързел често водят до проблясъци на вдъхновение. Впрочем този факт има и своето научно доказателство, след като през 2015 г. е публикувано изследване в американския Журнал по здравна психология. То показва, че по-малко активните хора са по-интелигентни.

Прекалената работа и липсата на почивка могат да доведат до изтощение и физически проблеми. Един ден на мързелуване може да помогне за възстановяване на енергията и предотвратяване на синдрома бърнаут (прегаряне).

10 август трябва да се започне с излежаване в леглото по-дълго от обичайното. Четете книга, вестници, списания и гледайте филм или просто се насладете на спокойствието. Ако времето позволява, излезте навън и се насладете на природата. Разходка в парка или пикник на някое тихо място може да бъде изключително релаксиращо. Практикуването на медитация или лека йога помага за успокояване на ума и релаксиране на тялото. Това е чудесен начин да прекарате деня в мързел и същевременно да се почувствате освежени.

Всеки народ, оказва се, има своя концепция за мързелуване. В някои общества, като тези в Средиземноморския регион, следобедната сиеста е дълбоко вкоренена традиция. В други култури, като японската, мързелът може да се разглежда като нежелано поведение. Световният ден на мързела ни насърчава да преосмислим тези културни нагласи и да признаем значението на почивката за всички хора.

Този лежерен ден е прекрасна възможност да си напомним, че почивката е не само допустима, но и необходима за нашето благополучие, пише 24 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от Интимни хороскопи
Трите зодии, които винаги се връщат при бившия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само с работа не става, трябва и акъл! Последното пак е работа, ама най--често не се вижда!
73
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мързелът е основата на прогреса.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
>>> Че човекът е гладен, е факт и не обръща внимание много на този пчелен кошерен факт и вместо мед, обича да преяжда със свински пържоли в ръка с комат хляб..... даже в полезрението му да няма ни зарзават, ни домат... запазена марка на Майката Кралица от Пчелния Кошер на дядо Българина ..... който отглежда Пчели по Балкана!
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пчелите работливи, летят от цвят на цвят горделиви. Работят всеки ден от сутрин до мрак доде Загрея - (((СЛЪНЦЕТО))) горе на небето грее и чакат в кошера нов ден пак да изгрее. Събират мед и носят го в къщи. Кошера гъмжи и около кралицата всеки ден парад върви. Кралицата майка ражда веднъж в живота оплодена, с корона мед надарена. А търтеите мързеливи, завистливи бръмчат около кошера и чакат млада кралица да се роди. Да я оплодят и в нов кошер нов живот, нов петмез да заври пак.... >>>>>
70
1
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 4 седмици
Това най-вероятно е "научно доказано" от някой разпадащ се от мързел търтей- ***,който само вегетира дишайки и движейки се до МОЛ ,заведения- кръчми,а не живее използвайки ръцете си ,за нещо друго по различно от това да държи приборите за хранене и чашата напълнена с алкохол и цигарите ,които в съвременните условия са от най- различни "треви",които убиват ,но много често не тези изродени индивиди, които ги използват .Ума и интелигентността се доразвиват ,чрез физическия труд .
69
1
 
1
 
! Отговори
Василев преди 4 седмици
Капани за шарани и наивници ,колкото си искаш, а медиите са точно това!!!Кой е критерият дали един работещ или мързеливец е интелигентен???Интелигентният човек е природно надарен и само може да развие или да не развие това качество!!!Агент Сара Мишел!ЦРУ!!!
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най - безполезното нещо - мързелът. Най - лошото поражение - отчаянието. Най - необходимотео - домашното огнище. Най - верните приятели - родителите. Най - големите дарители - учителите. Най - добрите учители - децата. Най - големият ти враг - ти самият. Най - опасният човек - лицемерът. Най - лошият съветник - гневът. Най - коварните чувства - омразата и завистта. Най - голямото щастие - да си полезен за другите. Най - големият успех - да изкорениш недостатъците си......
67
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Баба Марта прати вест ДА НЕ СЕ РАБОТИ ДНЕС! Да качим краката на бедрата и да се чешем по главата, бели ружени, засмени от божествен мързел днес опиянени! След кафенцето горещо иде време и за още нещо, сандвич с кюфте и много бири на мезе...! Здраве, щастие и рози, Виното - във двойни дози. Бурен кекс във всички пози! Пожелавам Форумци на Вас ..... Баба Марта, Пролетта и "АЗ"!
66
0
 
4
 
! Отговори
Човек от село преди 4 седмици
Най-накрая Българската нация беше обяснена!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гражданите - са мързеливи селяни, гъсто населени. Елате си на село - та да хапвате био продукти смело!
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не случайно народът е казал:Накарай мързеливия на работа, та да те научи на ум".
63
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 седмици
Интелигентността изисква и налага действие, т.е. несъвместима е с мързела по подразбиране. Мързеливият си е просто мързелив!
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хахахах кои са тия прости учени дето сега стигат до това заключение
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Значи съм много интелигентен... Дали?
60
2
 
9
 
! Отговори
Тиква преди 4 седмици
Уникално изследвания, аз друго изследвах,в моята лаборатория:от 240 хратутника не видях интелигентни хора, лъжци, мошеници, хиени и калинки, урсул фон дер шолц уникален екземпляр,по интелигентност равна на Тиквата.
59
0
 
13
 
! Отговори
Антисащ преди 4 седмици
Съвременните корпорации и дивият капитализъм нямат нужда от интелигентни и мислещи хора, а от изпълнителни роботи с наднормено тегло и нисък тестостерон.
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
-Шефе,счупи ми се лопатата!-Нищо бе,облегни се на багера...
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Обратното е по-верно. Ентелегентните са задължително мързеливи.
56
0
 
7
 
! Отговори
Киро Брейка преди 4 седмици
Те и без това нашите тийнеджъри са много интелигентни. Сега разбрах защо.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Знаех си. Аз съм ногу ентелегентен от малък.