На 117 г. почина най-възрастната жена в света

Мария Морера е преживяла испанския грип и двете световни войни
20 авг 2024 15:00, Инна Ангелова
15
На 117 г. почина най-възрастната жена в света
Снимка: Кадър Youtube

Испанката Мария Браняс Морера почина на 117-годишна възраст в Олот, Източна Испания, предаде АФП, позовавайки се на публикация на семейството й в социалната мрежа Х.

Мария Морера  е преживяла пандемията от испански грип през 1918 г., две световни войни, Испанската гражданска война, както и пандемията от КОВИД-19, по време на която се разболя през 2020 г. малко след като навърши 113 години. Тогава столетницата се възстанови за няколко дни.

"Мария Браняс ни напусна. Тя почина, както желаеше - в съня си, спокойно и без болка. Преди няколко дни тя ни каза: "Един ден ще си тръгна оттук и ще престана да съществувам в това тяло. Един ден, не знам кога, но е много близо, това дълго пътуване ще приключи. Смъртта ще ме открие изчерпана от толкова дълъг живот, но искам да ме намери усмихната, свободна и доволна", написаха близките й, цитирайки думите й. 
      


Според американската Изследователска група по геронтология и Книгата на рекордите на Гинес Мария Браняс беше най-възрастният жив човек. Тя наследи Люсил Рандон от Франция, която почина на 118-годишна възраст през януари 2023 г.
 
След смъртта на Мария Браняс най-възрастният жив човек в света е 116-годишната японка Томико Итоока, родена на 23 май 1908 г.

Повече от двадесет години Мария Браняс живя в старческия дом "Санта Мария дел Тура" в Олот, Каталуния.
       
Родена на 4 март 1907 г. в Сан Франциско, където семейството й емигрира. Мария обаче се завръща в Испания през 1915 година.  През 1931 г. Тя се омъжва за лекар, който умира на 72 години. Има три деца, както и 11 внуци и много правнуци.

Най-малката дъщеря на Мария, 80-годишната Роса Морет, казва, че майка й никога не е била в болница.
Екип от университета на Барселона е изследвал нейната ДНК, за да установи причините за дълголетието й. Един от изследователите, Манел Естелер, изрази учудване от доброто й здравословно състояние в интервю, публикувано през октомври 2023 г.

"Тя е напълно на себе си. Спомня си моменти, когато е била само на четири години, с впечатляваща острота и няма сърдечносъдови заболявания, които са обичайни за хората в напреднала възраст. Единствените й проблеми, са свързани с подвижността и слуха. Невероятно е", каза с ентусиазъм специалистът по генетика.

Най-възрастният човек, известен до момента, е французойката Жан Калман, която почина през 1997 г. на 122 години и 164 дни. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Ако щете - вярвайте
Модни тенденции от 90-те, които сега са абсолютен хит
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Имала е късмет да е в Испания, че тук отдавна щяха да я уморят.
12
1
 
2
 
! Отговори
До Хейт преди 3 седмици
В България дали има работещ старчески дом на повече от 20 години? Тук нещата са ясни, викаш оцелелите баби, предписват ти имотите и ти ги гледаш един ден (ама буквално един), след което умират (не са вечни я), събереш 20-30 такива и закриваш старческия дом, ставаш имотен предприемач. Кой ще ти чака 20 години, че за 20 години 5 пъти поне ще го подпалят този старчески дом тие бабушкерници.
11
2
 
2
 
! Отговори
Нострадамус преди 3 седмици
Горката, за къде се е забързала, няма да може да види третата световна война, бунта на изкуствения интелект срещу човечеството, великото преселение на народите породено от сушата, покачването на цената на водата, задминаваща златото. Измислянето на нова и по-полезна течност за пиене и пропагандата за това колко всъщност е била вредна водата. Масовото чипиране на населението, за да са по умни, по-бързи и по-здрави. Жалко, можеше да изчака още едни 20-25 години и да се наслади на всичко това.
10
2
 
2
 
! Отговори
Макрон преди 3 седмици
Жалко,зряла жена ни напусна...
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
най-възрастната е колкото юли беше най-топлия месец в историята
8
1
 
19
 
! Отговори
Хейт преди 3 седмици
"Повече от двадесет години Мария Браняс живя в старческия дом" Това няма как да се случи в България. Обикновено ги ликвидират за седмица, максимум до месец. Рядко някой пенсионер преживява в български старчески дом повече от година.
7
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вероятно другирана или пияна ,гад наркоманска
6
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано се оправи жената.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
от 5 Наздраве с едно студено бяло винце!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Най-възрастният човек, известен до момента, е французойката Жан Калман, която почина през 1997 г. на 122 години и 164 дни. / БТА" Със сигурност всеки ден си е пиела по чаша качествено червено вино французойката рекордьорка. Наздраве с едно винце. Е, не съм на червено, че топло, но едно студено винце сега с варени мидички поръсени с копър яко ми влиза.
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако снимката е правена когато е навършила 117 г., значи наистина има добър ген. Вечна й памет на бабката, дано да е добре и на Оня свят.
2
10
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 3 седмици
Може да е възрастна ,но има някакъв чар. Много е секси.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А Бай Дън е само на 82 младеж значи :)))