Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука

Черният дроб на силния пол има по-висока способност да разгражда
30 авг 2024 18:48, Петър Бойчев
162
Жените алкохолички пият и се срамуват, на мъжете не им пука
Снимка Пиксабей

Събирания с приятели на чашка през уикендите, бутилка бира след работа, после по две, и то всеки ден. Това е начинът, по който много хора се плъзгат към алкохолизъм, когато вече не могат да устоят на зависимостта си. Остава мистерия защо някой може да спре, когато забележи първите признаци на пристрастяване, докато други продължават надолу.

В обществото е обичайно да се осъжда особено строго жена, която пие, докато към мъжете отношението е по-снизходително.

„Всеки има свой собствен път към пристрастяването, независимо от пола, но има общи черти – казва психиатърът и нарколог Анна Одинцова в своя блог. - Мъжете по-често започват да злоупотребяват с алкохол несъзнателно и в по-ранна възраст, преди 25 години. Жените, напротив, съвсем съзнателно и малко по-късно - след 25 години."

В същото време алкохолът вреди повече на женското тяло, отколкото на мъжкото – силният пол има по-голям черен дроб, по-голям обем вода в тъканите и в резултат на това получава по-малко токсично натоварване. Освен това способността на черния дроб да разгражда етанола като цяло е по-висока при мъжете, уточнява експертът. За да стане алкохолик, мъжът се нуждае средно от 15-16 години, а жената – от 9-10.

Има рискови фактори, които могат да допринесат за развитието на алкохолна зависимост при жените. Те се основават на една единствена особеност на психиката - повишена психологическа реактивност, тоест силна чувствителност, склонност към по-интензивни преживявания, казва наркологът.

„Тази функция сама по себе си НЕ е рисков фактор. Това е абсолютно нормална индивидуална характеристика на психиката. И жените, и мъжете могат да бъдат чувствителни - и, обратно, "дебелокожи". Просто жените го правят по-често“, обяснява Анна Одинцова. Обикновено те се разстройват по-лесно от проблеми в работата, в семейството, в близкото им обкръжение. Освен това изпитват съмнения относно собствената си привлекателност, достойнство, не са уверени в себе си.

Алкохолът буквално разрушава женското здраве. Появяват се метаболитни нарушения - склонност към затлъстяване или изтощение. Нарушава се функцията на вътрешните органи - алкохолна кардиомиопатия (увреждане на сърцето), алкохолен хепатит, а след това и цироза на черния дроб, много често - гастрит, езофагит, панкреатит, артериална хипертония, увреждане на нервната система. Нарушава се функционирането на репродуктивната система.

В психологически план пиещата жена се различава от мъжа алкохолик и по това, че се срамува. В крайна сметка обществото остро осъжда подобно поведение, пише Труд.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гарантирам, че не се срамуват алкохоличките. Или отричат, че пият, или се правят, че пият стилно и по малко. А ако ги разкрият се държат нагло.
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И на някои жени не им пука, че ще ги видят пияни.
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ангелина 74 - Предлагам да разделиш на няколко изречения този текст от 7 реда, който си написала като 1 изречение. Тогава ще е ясно какво искаш да ни кажеш. Сега само се досещаме, но е трудно да откроим фактите. Ще сме ти благодарни, ако поясниш какво означава абревиатурата ДЧМСООПИГ.
74
3
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
А по-горе,от по- долу с "обърнете внимание" и"ахаа" от ДЧМСООПИГ - Монтана престъпници и убийци,които скоро ще посетят специализирани заведения със строг режим с основание и законосъобразни средства, не като техните престъпни ,незаконосъобразни ,с нарушение на човешките права, зверства и то под "вещото ръководство" на ДМС- Монтана ,които,няма да продължат дълго време да са част от ДА,още по- малко на ръководни функции-за КВ,СС и "политически ментори"- "вица" ще е по действителен случай.
73
1
 
4
 
! Отговори
Ахааа, преди 2 седмици
сега вече стана ясно защо статиите в днеса са толкова пропаднали и гнусни...
72
0
 
8
 
! Отговори
Обърнете внимание преди 2 седмици
По-долу един е написал над 90 вица! От редакцията трябва да му платят хонорар!
71
3
 
2
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
Голяма тема "разглеждате" в държава ,в която 90% от населението са редовно употребяващи и злоупотребяващи с алкохол и са агресивни насилници под една или друга форма и сред тях преобладават "дамите". Алкохолиците не изпитват такова нравствено чувство като "срам",независимо дали са мъже или жени - това са деградирали типове особено тези ,които употребяват и агресивно насилие и то "ДАМИ" някои с "елитни професии" и образование !!!Такива"майки" създават същите "деца" ,като тях- изродени индивиди
70
0
 
8
 
! Отговори
Личен опит преди 2 седмици
Пиенето е ОК за мен. Не ме измива на шофьорлък, бабаитлък, задиряне на чужди булки, не ми се губят моменти. МАХМУРЛУКА Е УЖАСЕН. По два дни след това съм като смазан..,.Разбрах ,че не е мойто и си консумирам колкото за наздраве.....Едно време ме беше яд ,че не мога да се отпусна като други, сега разбирам че е благословия:-))))
69
2
 
10
 
! Отговори
Вярващ преди 2 седмици
Намерих 20 лв. на паркинга и се замислих. Как би постъпил Христос? И ги обърнах във вино.
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"психиатърът и нарколог Анна Одинцова" Трябва да й вярваме на жената. Ако съдим по името, то е рускиня, а там има огромно поле за практика с такива пациенти. Пиянството е национален спорт в Русия и има вече алкохолизирани младежи на по 20-25 години.Това че пият каквото им падне - мед. спирт, одеколон, разредители, самогон - няма смисъл да споменаваме даже.
67
1
 
6
 
! Отговори
ha преди 2 седмици
Пияна жена - весела къща щото пуща. Е, и на околните дето я хванат за фустата като се заформи...
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То не е като да не съм привлекателен за жените, дори завиждам малко на тези които изглеждат като умрели скариди, щото прекаленото внимание от така наречения "нежен" пол е отегчително :)) Да пият ве, ко ми пука изобщо, щом се мислят за мъже и пиянството им ще ги направи по секси... :)))
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едно е да пиеш и да държиш, друго е жена да се напие като куче, камо ли да ти приказва как искала ферари и ламборджини, след като изтрезнее да ти се извинява с дни, въпреки че ти не искаш обяснението й :))
64
0
 
11
 
! Отговори
Айде бе! преди 2 седмици
Познавам жени, които редовно си пият и хич, ама никак не ги е срам от това -> даже си се хвалят...
63
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да си бачкатор русофил (разбирай 99% сигурно- алкохолик) е грозна картинка.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тя има мен, аз имам нея. Това силно вино ни е достатъчно!
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен Виж ко моме, ние не си слагаме грим , не слагаме токчета, остава и да виждаме пияни жени, които после ни се обясняват с дни за пияното си държание, което е различно от мъжкото, но като искаш равенство поркай здраво, да видим дали ще хванеш некакъв влак въобще :)))
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 66 По 10 пъти на ден благодари на Бог за това, че жените се напиват и си показват рогата. Представи си да не го правят и да се натресеш на някоя, дето след театрото да те излъже да я вземеш ще ти вгорчи живота.
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ти да видиш! Та... Мъж, който хойка, е желан и награда за жената. Жена, която хойка, е евтина. Жената без никакви качества и с посредствена външност може да е с мъж.Това не я прави харесвана. Просто мъжете при липса на по-добро избират и ламята Цецка за веднъж.Винаги се е знаело и от там хойкащите жени са били считани за утайката на обществото. Сега не им го казваме в лицето, но те си го усещат, като остават стари моми или отиват към все по-стари любовници,щото никой млад и успял мъж не ги ще
58
0
 
1
 
! Отговори
До Hans Andersen преди 2 седмици
Снимката е сложена произволно от редакцията на Днес.бг, а статията е от Труд ако се погледне последното изречение. В Труд снимката е на някаква чаша с червено вино, а в далечината една жена е вдигнала ръка в позиция 'Стоп'. Статията е озаглавена 'Дамите пият заради силна чувствителност'. Между другото 'story' в множествено число е 'stories'.