Милиони влизат в икономиката на България заради концерта на Ед Шийрън

Продадените билети са 60 000
22 авг 2024 16:28, Нели Христова
287
Милиони влизат в икономиката на България заради концерта на Ед Шийрън
Снимка: БГНЕС

Концертът на звездата Ед Шийрън в София ще донесе милиони левове на българската икономика. Продадените билети са 60 000, а 4000 работници са ангажирани само със строежа на сцената, съобщи БНТ.

Едно от най-големите музикални събития в България през последните години предстои да се проведе на 31 август в София.

"Всъщност това ще бъде най-голямото събитие, откакто има концертен живот в България, като се има предвид цялата продукция, която идва, броят хора, които ще бъдат настанени на стадиона", отбеляза Стефан Еленков, изпълнителен директор на промоутърската фирма.

Британската суперзвезда готви грандиозно шоу, като сцената му ще е 360-градусова, а 80 тира вече разтоварват техниката. Около 4000 работници строят сцената за концерта на британския изпълнител Ед Шийрън. Продадените билети са 60 000, а приходите за икономиката ни ще бъдат в размер на милиони левове.

Според икономисти това се равнява на милиони приходи за българската икономика краткосрочна полза и имидж като дългосрочна.

"Трябва да разграничим събития за 5-10 000 души, които обикновено са от града и събитие за 50-60 000 души и нагоре, което автоматично значи, че има и туристически поток, включително чужденци, хора и от други градове, които са пристигнали. Посещения на града, нощувки, краткосрочно настаняване, по-голямо потребление в самия град", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

"Имахме едно изследване навремето покрай Spirit of Burgas и Пловдив - Европейска столица на културата, когато бяха изчислени сумите, които общините инвестират в такива проекти, че всеки един инвестиран лев се връща по десет след това в общината", посочва Стефан Еленков.

"Но по-големият ефект е имиджът, който една локация придобива за това, че е на световната карта, когато идва голям изпълнител", заяви Ганев.

На своя мегаконцерт на преди 34 години Лепа Брена кацна с вертолета на Тодор Живков, а за броя зрители на стадиона се говори и до днес - между 80 000 и 120 000 души. 19 години след това кралицата на поп музиката - Мадона, събра 55 000 души. Топ 3 на най-посещаваните събития се допълва от концерта на Слави Трифонов през 2015 г., за който под дъжда дойдоха 70 000 души.

"55 000 души. Бон Джоуви доста по-малко. Така че на този етап заради това, че сцената е поставена в средата на стадиона и се използват реално всички сектори за публиката, плюс тези на терен около сцената, правят този концерт най-големия", посочва Еленков.

Някои българи обаче няма да гледат концерта у нас, а в Румъния, Букурещ тази събота. Северната ни съседка през последните години прави приходи от над 100 млн. евро от музикални фестивали. Букурещ е домакин на британския изпълнител за втори път. Световни звезди също през годините са избирали да се появят първо в Румъния, а не у нас.

Може ли и София да организира по-често събития с над 50 000 души?

"Догодина очакваме четири такива групи да дойдат в България, надявам се всичко да мине както трябва. За съжаление София не е от градовете, които обичат да инвестират в културно съдържание от такъв голям мащаб. На този етап не виждам причина София да стане като Букурещ, защото управлението на града не инвестира в такъв културен продукт, да се развива по този начин. Всичко засега се прави само с нашите собствени усилия на наш гръб", отбеляза Еленков.

Друга съществена разлика между София и Букурещ - най-скъпите билети у нас за Ед Шийрън са 300 лева, докато в Букурещ 160 лева.

Драконовски мерки

Безпрецедентни мерки за сигурност ще бъдат наложени по време на влизането за концерта на Ед Шийрън в София.

Извънредните изисквания са заради огромния брой зрители и за да не се правят спекулации с препродаване на билети на много по-високи цени от обявените от организаторите.

Пропуските бяха разпродадени буквално за часове още с пускането им. За първи път на концерт у нас при влизането ще се иска документ за самоличност. Причината е, че всеки един билет е поименен и с него не може да влезе никой друг. В случай че човек не може да присъства на концерта, може да продаде билета си само чрез посочена от организаторите платформа, и то на цената, на която го е купил.

Официалната препродажба на билети ще бъде пусната след изричен анонс преди шоуто. Всеки билет, предлаган за препродажба другаде, ще бъде анулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от Рок
"Сигнал" и Филхармония Враца на една сцена в Античния театър
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 2 седмици
До АнонименВсе още има качествена британска музика примерно албумът на My Dying Bride A Mortal Binding.
246
0
 
1
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 седмици
както се казва в една *** тв реклама...
245
0
 
0
 
! Отговори
До 235 преди 2 седмици
Тая "Еднодневка" Шийрън се изявява още от 2010 година някъде...още тогава нашумява първо с песните, които композира и продуцира за известни английски изпълнители и после започва кариера и като самостоятелен певец. А е едва на 33! Наистина еднодневка, както се вижда...
244
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди няколко дни е изнесъл концерт в Белград Сърбия.(17 Август), също за пръв път там! Сърбите са с отлични впечатления. Според мен, ако Ед не беше толкова добър и земен човек, а заслепена от славата звезда, спокойно щеше да прескочи балканите. Но той е правил десетки спонтанни концерти на открито , без никакви пари. Просто излиза с китарата и започва да свири и пее на улицата и публиката не може да повярва! Това е истински музикант с голямо сърце.
243
0
 
2
 
! Отговори
Ами преди 2 седмици
Имам познат който е турчин и работи в Лондон таксиметров шофьор.Съвсем случайно попада на ед шийрън да го вози.Каза че бил много земен човек.А българският манталитет в голяма степен е ориенталско балкански.И съм сигурен че не го харесват поклонниците на диктатурите.Та никой не ги кара да го харесват насила, ама нали робските им души са поклонници на насилието цар господар
242
1
 
2
 
! Отговори
Коко преди 2 седмици
Действително ли си толкова неосведомен та не знаеш кой е този рошльо.Вероятно си поклонник на чалгата или червен муфлон.Най вероятно огромното количество фенове които има са по *** от те.Гледах турнето му в Япония и там тъпите японци изпада ха в еуфория въпреки различната си от европейската култура
241
2
 
4
 
! Отговори
Резанцев преди 2 седмици
Извинете за невежеството, но този рошльо не съм чувал нищо за него, съответно е без моите 300 кинта за бЕлет
240
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя мяза на Борис Джонсън. И как така милионивлизат в БГ като по-скоро излизат като нашите *** са си купили билети на безбожни цени да се омайват от скапаната му музика, така наречена.
239
0
 
2
 
! Отговори
Сега ако имаше преди 2 седмици
казарма щяха да работят роби за сцената , по мое време Слави купуваше от подполковника войници за безплатен строеж на сцена в Стара Загора .
238
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какви достойнства имат тези парчета, захаросана "музика".
237
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Къде са тия милиони дето влизат в беге ?
236
0
 
2
 
! Отговори
до 245 преди 2 седмици
Ами 60 000(човека) имАли - дАли и се радвали и крещели.
235
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя свят тотално се побърка - 4000 хиляди работника, 80 тира , за два часа скачане по сцената. Както и да е - свят широк, хора всякакви.
234
2
 
4
 
! Отговори
бай Спас преди 2 седмици
Абе и тоя е добър, ама аз предпочитам як норвежки бляк метъл.
233
1
 
17
 
! Отговори
Пич преди 2 седмици
Милиони влизат в джобовете на 5-10 мутряги. Ще отидат за джипове, яхти и луксозни имоти.
232
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знаех, че с моето билетче произвеждам принадена стойност.
231
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
милиони за джобовете на олигарсите и ДС
230
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както отбелязва един англичанин, "Ед Шийран спрямо голямата музика е както някой инфлуенсър от милениалите спрямо ренесансовите умове." Марвин Гей го съди за плагиатство, обаче дЕцата го слушат с умиление, защото имитира дълбоки емоции, а те освен имитации друго не знаят.
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този новата любов Ица на Елтън Джон ли е?Той ли го бута напред и му плаща "успехите"
228
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Току що чух най- слушаната му песен - с 3.7 млрд слушания в Тубата. Ами нищо особено.