Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова

Според говорителката това не може да се каже за европейските държави
Обновена: 17 дек 2017 18:44 | 17 дек 2017 18:33, Веселина Йорданова
278
Русия, Спарта... Не сме войнствена страна, отсече Захарова
Снимка: архив, Ройтерс

Русия никога не е била войнствена страна, за разлика от европейските държави, заяви днес във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Тя казва това в отговор на изявление на британския външен министър Борис Джонсън, сравнил Русия със Спарта.

По-рано в интервю за в. "Сънди таймс" Джонсън направи политически паралел, определяйки Атина като аналог на Европа и САЩ, а Русия като прикрита и недоброжелателна страна като древна Спарта, но изтъквайки необходимостта от сътрудничество с Москва.

Според Захарова сравнението е некоректно, тъй като олигархията е в основата на устройството на Спарта, а "човек не може да си представи нищо по-олигархично от Великобритания".

Говорителката обаче изразява съгласие с мнението на британския първи дипломат, че спорът между Атина и Спарта е отслабил класическа Гърция, от което са се възползвали персите и македонците.

По думите й сегашните разпри, посяти от Запада, по-специално тези на европейския континент, отслабват самата западна цивилизация и я правят уязвима пред лицето на заплахи като Ислямска държава.

По-рано беше съобщено, че Джонсън планира да посети идната седмица Москва и да обсъди с руската страна обстановката в Сирия. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Русия с отвращение и погнуса .
74
5
 
9
 
! Отговори
захарова с малките ц преди 6 години
Миролюбивия Иван Грозни открадва идеята за Кремъл от гр. Казан(Кермен) Волжка България където е бил построен истинския . След като е построен московския , той нарежда да бъдат убити архитектите и разрушава българския за да няма друг Кремъл . Всъщност той унищожава Волжка България , която е остатъчна част от Велика България . Езикът на днешните чуваш (също българи) е най-близо до българския от онова време
73
1
 
9
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
Да вземе да прочете малко книги този министър преди да говори глупости.
72
13
 
12
 
! Отговори
Керанов преди 6 години
За Русия с лобов и благодарност.
71
12
 
13
 
! Отговори
Керанов преди 6 години
За Русия с лобов и благодарност.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вероятно самолета му на Джонсън наистина ще катастрофира. Все пак лети над братска Украйна, а там не толерират контактите с Русия. Поне това показва опита де. Не им е за сефте на братята украинци да свалят цивилни самолети. Те, между другото, само цивилни самолети свалят. До сега един военен не са свалили в своята история ;)))
69
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом предпочиташ Цецка Цачева пред Захарова, вземи си я ;)))И Лилито ти подарявам :))))))
68
5
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Джонсън изобщо а не си помисля да ходи в ***, защото самолетът му ще катастрофира.
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кримските татари са си още в Крим. И меджелис си имат, който организира сума ти мизерии на собствените си хора там. Сега е незаконен. Ако нечов член попадне в Русия и го усетят, лошо му се пише. А ако попадне в Крим - вероятно никаде няма да пишат какво му се е случило... Толкова ги обичат местните кримски татари тези украински производни...
66
0
 
10
 
! Отговори
Цирк преди 6 години
Този *** не познава историята,Спарта е била нападната а не тя е нападала,*** британец.
65
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя па... Волжките българи никога не са бли повече от 200 000. А какво да говорим за 3.5 милиона... По ония времена никъде не е имало 3.5 милиона популация на толкова малко място. Още един дето си измисля история. Шопа ли ти го каза това за популацията на волжките българи? ;)))
64
6
 
8
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Абе стига сте цитирали този шут Джонсън,за 27 години неговата страна участваше в агресията срещу Ирак и Либия,не Русия съсипа блиския изток и арабския свят.
63
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди България да бъде евроатлантизирана а после и присъединена към уродливия извратен евро гейски съюз населението е било близо 10 милиона. Днес 10 години след ЕС населението е 5.4 милиона като само 3 милиона са българи и то повечето над 60 години.
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе, ти някога общувал ли си със съвременен индианец? Виждал ли си? Или си говориш така, наизуст. От каквото си прочел в интернет?
61
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато грозния Иван завладява Волжка България населението и е било над 3,5 млн, по това време населението на Франция е било под 3 млн, избива над 1,5 млн волжки българи, а останалите ги преименува на казахски татари, башкири и чуваши, и днес в руските учебници пише за Казанско ханство, а не за волжка България, това е руската наглост-безочлива, безкруполна и арогантно лъжлива нация
60
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още им търпял освободителните паметници на руснаците.... По скоро още им търпиш държавата, която ти дадоха, ми се струва. Трябва да си някъв турчин или австриец за да говориш така. Австрийците не са искли да има България, защото са били пряко заинтересовани от това да сме им колония. За турчетата е ясно. проблема на България е, че има твърде много продажници, които са готови да я продават за жълти стотинки...
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разликите в езика от Одрин до Якутия са колкото между българския и македонския, тоест цял Сибир, Централна Азия и Турция са братски народи.
58
8
 
5
 
! Отговори
индианец с казино преди 6 години
Да живееш в индиански резерват в АМЕРИКА е хиляди пъти по-добре от живот в измислена държава като България.А и индианците са американци и са с правата на всички граждани на тази велика страна.Хайде сега да ревем,че като дошли славяните и българите избили траките ,избили гърците и дивите прасета.Все пак индианците си съществуват и до ден днешен.И хич не си мислят да се изселват от омразната АМЕРИКА.А волжските българи са избити от руснаците,а останалите живи са прекръстени на татари.
57
0
 
10
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Татарите говорят на тюркски език.Примери:Гората - Ормана (тур) - Оманга (татарски)Да сготвим - Пиширелим (тур) - Пъшърълъм (татарски)Да отидем - Гиделим (тур) - Кетелим (татарски)
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопе, мога да ти разказвам с години за историята на индианските резервати. Както минала, така и съвременна. Мога да ти разказвам за съвременното отношение на индианците към таканаречената икономическа независимост, която имат. Абе, доста мога да ти разказвам за тях... Ама като та знам, няма да вденеш ;)))