Как се стигна дотам? Венецуела и Колумбия се готвят за война

Каракас обвинява съседната страна в тероризъм на държавно равнище
14 сеп 2019 21:46, Елка Василева
90
Как се стигна дотам? Венецуела и Колумбия се готвят за война
Снимка: архив, Reuters

Отношенията между Венецуела и Колумбия се нажежават, напомнят дори предвоенно време. Каракас обвинява съседната страна в тероризъм на държавно равнище, а Богота - в подкрепа за екстремистка групировка. Колумбия впрочем бе подкрепена от Съединените щати и съюзниците им в Латинска Америка.

Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че терористичните атентати в страната му са подготвени на колумбийска територия, за което има убедителни доказателства. И обеща да внесе съответните факти за разглеждане в ООН. По думите на министъра това ще е "неопровержима информация, а не абсурдни измислици" като тези на съседната държава, от години вече обвиняваща президента на Венецуела Николас Мадуро, че подкрепя тероризма.

"Ще посочим точното местоположение и ще покажем снимки, ще осигурим свидетелски показания, ще разкрием дати, имена и връзки - всичко около терористичните атаки, подготвяни на територията на Колумбия срещу Венецуела", написа в Тwitter Ареас.

Още миналата година Мадуро настоя колумбийските власти да екстрадират група от петима венецуелци, включваща полковника в оставка Освалдо Паломо и Хулио Борхес - един от водачите на венецуелската опозиция, пише Генадий Петров, "Независимая газета". Според официален Каракас тези хора са замесени в покушението срещу венецуелския президент от 4 август 2018 г.

Тогава Мадуро говори на парад по случай 81-ата годишнина на Боливарската национална гвардия и по време на словото му към трибуната се приближиха три дрона, натоварени с експлозив. Снайперисти от полицейския спецназ успяха да ги ликвидират. Впоследствие венецуелските власти твърдяха, че атентатът е подготвен от 25-членна група, провеждала тренировките си на ферма край колумбийското градче Чинакота. Колумбия на свой ред заявяваше, че информацията на Мадуро не отговаря на истината.

Ареаса си спомни за някогашните обвинения на фона на рязко влошаване на отношенията с Каракас. В края на август Иван Маркес, един от лидерите на групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), заяви, че скъсва мирното споразумение с колумбийските власти и продължава бойните действия, водени от лявото екстремистко формирование в течение на 52 години.

Маркес не получи подкрепа от повечето си съратници. Непримирими членове на ФАРК обаче заявиха, че са готови за сливане с т. нар. Армия за национално освобождение, подкрепяна според официална Богота от венецуелските власти. Президентът на Колумбия Иван Дуке обвини Мадуро, че се опитва да провали мирния процес в страната му.

Венецуелският държавен глава отвърна с контраобвинения. Като се позова на данни от разузнаването, Мадуро обяви "оранжев код за заплаха" в районите, гранични с Колумбия, тъй като съседната страна планирала въоръжена агресия.

Венецуелската армия започна на 10 септември военни маневри, които ще траят до 28 септември. Войските тренират действия при евентуално нахлуване на Колумбия. Генералният щаб в Богота заяви на свой ред, че "няма да се поддава на провокации".

Наред с венецуелската опозиция Иван Дуке бе сред инициаторите за свикване на състоялото се на 11 т. м. заседание на страните от Междуамериканския договор за взаимна помощ (ТIAR), или Пакта от Рио, както още го наричат, тъй като е сключен в Рио де Жанейро през 1947 г. Участници в споразумението са 16 държави от Новия свят. Еквадор, Боливия и Никарагуа са се оттеглили от него, а преди пет години Венецуела също напусна Пакта. Но Хуан Гуайдо, признат през януари от противниците на Мадуро за легитимен президент на страната, отново се включи в договора.

Пактът от Рио предвижда твърде различни мерки - от санкции до военна помощ, в случай че страни-членки на споразумението станат обект на агресия. Повечето участници в заседанието гласуваха за свикване на специалния консултативен орган. Задачите му включват всестранен анализ на венецуелската криза и възможните мерки за реагиране. Сред 10-те страни, гласували за свикване на консултативния орган, бяха САЩ. Държавният департамент подкрепи резултатите от заседанието на Пакта и подчерта в изявлението си, че действията на Мадуро "застрашават мира и сигурността" на страните, граничещи с Венецуела.

В случая става дума само за психологическо въздействие върху Каракас, смята Виктор Хейфец, директор на Центъра за ибероамерикански изследвания в Санктпетербургския държавен университет.

"Малко е вероятно да избухне военен конфликт между Венецуела и Колумбия. Дуке си има достатъчно проблеми днес, включително с въоръжените бунтовнически групировки. А Мадуро чудесно разбира, че бойните действия срещу Колумбия неизбежно ще се разширят и ще предизвикат нахлуване на САЩ. Не са равни и военните възможности на двете страни. Колумбийската армия има повече опит, натрупан в дългогодишната гражданска война. Освен това Колумбия е страна с по-голямо население", заяви Хейфец пред "Независимая газета". /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: колумбияВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
3
 
! Отговори
ЗеленВампир-2 преди 4 години
Зеленият окултист то ест сатанист Брам Стокър издава книги от 1875 до 1911А умира на датата която е роден Адолф Хитлер от на 20 април само че 1912 г.Точно Сто години минали от първата книга на Зеления вампир и през 1975 онзи ИЛИЧ Брежнев постига ЕДИНСТВЕННИЯ СИ УСПЕХ за 18 години управление в съюз с Великобритания и САЩ....да не е СПИН това разбирателство от 1975 бе?Геноцидът над ирландците до 1850 съвпада с техния демографски бум когато са се множили повече от африканските чернокожифакт
49
5
 
3
 
! Отговори
Зеления Вампир: преди 4 години
Зеленият Османец написъл напълно некадърния и посредствен роман кич "Граф Дракула" е:БРАМ СТОКЪР роден на 8.11....1847 г. в ирландското село Клонтарф които в днешно време вече е квартал на ДъблинСъщия този зелен ирландец се премества да живее в Лондон където почва да се занимава професионално с Окултизъм то ест Сатанизъм и издава книги от 1975 до 1911Картофения геноцид до 1849 над ирландците в рамките на ЮКей изтребва над 25% население които са нараствали повече от *** дотогава
48
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Гошy FuckUDnes.bgГоше, намали наркотиците за малко, че се излагаш.
47
24
 
18
 
! Отговори
Гошy FuckUDnes.bg преди 4 години
Значи нещата са от ясни, по-ясни. Джуджан Путaн ше подкрепя онези, дето нямат какво да ядат, а ако имат и преработят нещо се бършат със "Советские новости", поради липса на тоалетна хартия. Онези с белото ще ги подкрепя САЩ, целия цивилизован свят и цяла Латинска Америка. Пак ще се пращат оръжия и военни групи и пак ще има 500-600 изпепелени Вагнеровци, за които никой, нищо няма да знае и ще повдига учудено рамене.
46
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американските демократи се намесиха жадни за кръв и петрол!
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен27 Пфу ! Американците ,Британците ,Французите бяхя със СССР през 20 век и биха Хитлер . Затовали се гърчат сега ?
44
1
 
4
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Симон Боливар,Освободителя и ген.Сантандер успяха да задържат в обединена след прогонването на испанците Велика Колумбия днешните Колумбия,Венецуела,Еквадор,Панама и Гвиана само 12 години,от 1819 до 1831 г.Явно след перманентните раздори е време за истинска война.Боливар умира през 1830,но не е да не знаел какво ще се случи с делото му.
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хаха Затова тукашните комунисти- ГЕРБ ,и те ходят с нас..р..и *** ? Милите те !Направи ха ни първи по смъртност в света. И само задръсвания по магистралите от инвеститори . Затова магистралите се рушат ,от инвеститорите
42
3
 
4
 
! Отговори
Знаещия кво става преди 4 години
Последния Василевс на Константинопол е наполовина българин а сам се смятал за българин от Кюстендил отказвайки да се нарича ПалеологДРАГИ ГОСПОДИНЕ е орегиналът на на сините аристократи ДРАГАШЕми умира с меч в ръката отбранявайки Константинопол от нахлуващите турциШ като изтребените шумери или случайност?Нямало е орден на Дракон а вампирите са ЗЕЛЕНИ и ги търсете в Ирландия както казва Петър Бобев а и са английска измишльотина заради ИРА и Ирландския сепаратизъмЗелен писател некадърник
41
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ооооо, Венцуела! Оооо ти, поредно място от което САЩ ще си тръгнат с "наакани ***" както са си тръгвали от всякъде.Как беше онова стихотворение-"Идат като тигри, бягат като овци...".. май така го бе казал поетът?!
40
4
 
3
 
! Отговори
Нолумб-2 част преди 4 години
Цялата човешка цивилизация започва от ШУМЕР с Азбука,Цифри,Шестоквадратна математика но и Философия,култура,изксуствоШумерите бързо стават на индианци и нямат наследници тъй като са от изтребена расаАнтична Елада като културен феномен е най-близко до Шумер но не и като етнос
39
5
 
6
 
! Отговори
хаха преди 4 години
те някви нали полтъгайсти уж бяха почнали енергийна война срещу революцията, оказа се , че имаме феномена ННН: "някой некадърник наш" - стария соц виц - некадърните комунисти някой им с..л в гАЩИТЕ КАТО ТУКАШНИТЕ, ЗА ТВА НЯМАТ ПОЛОВИН Г. ТОК ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА!
38
1
 
3
 
! Отговори
я стига преди 4 години
Защо, Мадуро е върл противник на испания???? И Каталуния???
37
4
 
5
 
! Отговори
Нолумбия преди 4 години
Колумб открива Америка на 12.10 а дванайстия месец е Декември чието име преведено означава ДЕСЕТЛеонардо Да ВиНчи е папски масон и ислямофоб и османофоб с име заимствано от Давид и съобразно целите именувано ДАВИНЧИ за да се справи с ислямотурския ГолиатВатиканските ръкописи не горят защото разбойниците и варварите ги подминават с безразличиеГорят само досиетата на членовете на БКП в Партийния дом в СофияКоперник,Хус,Бруно,Галилей и сие тръгват от ДаВиНчи ама Папите се ошашкали
36
4
 
4
 
! Отговори
И все пак преди 4 години
Не забравяйте- испанската монархия...от нея до франкизмо-фашизма,разликата е никаква.
35
4
 
13
 
! Отговори
Мъдуро преди 4 години
В колумбийската армия да понамалят коката.
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква стана тя ? Поредната разработка на цру , която пропада !
33
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вижте ги тия на снимката.По 200 кила мъжища.Нямали какво да ядат?!Приличат на героят от клипа на Ицо Хазартът "Гладен".Съветската пропаганда ви е изпила мозъкът.
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименА интересно, на ония хорица с дневен надник колкото за едно кафе, кой им мъти главата?А?
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как как?! На едните САЩ им мътят главите, на другите Русия. Ето така.