Бедствието в Австралия: Над 200 пожара изпепеляват гори и домове

24 са жертвите, над 100 000 са евакуирани, десетки са в неизвестност
5 яну 2020 17:28, Анисия Иванова
43

Продължава борбата с огненото бедствие в Австралия. Само за 48 часа са събрани над десет милиона щатски долара след призива на австралийски актьор за подпомагане на огнеборците в щата Нов южен Уелс. Правителството също обеща 14 милиона долара за борба с огнената стихия. Над 200 пожара изпепеляват гори и домове в югоизточната част на страната, като взеха живота на десетки хора и стотици хиляди животни. 

Противопожарната служба в Нов Южен Уелс издаде предпреждение, че неспирните горски пожари, генерират толкова много горещина, че създават собствени климатични системи, включително и сухи светкавични бури и огнени торнада. Пожарите в югоизточната част на континента продължават месеци, предшествани от дълъг период на жега и суша. В момента има над 200 активни горски пожара в цялата страна, съобщи Bulgaria ON AIR.

Над 100 000 жители са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Премиерът Скот Морисън е подложен на яростна критика заради неспособността на властите да се справят с бедствието, докато хилядипожарникари и доброволци рискуват живота си, за да спрат огъня.

Придружаван от силни ветрове и температури над 45 градуса огънят вече е опустошил над 6000 квадратни километра земя – площ, еквивалентна на територията на Белгия. До момента има 24 жертви, сред тях трима пожарникари, като този брой се очаква да се покачва, защото десетки хора са в неизвестност, .

Половин милиард животни са умрели в пожарите, сред които са домашни любимци, добитък и диви животни. Повече от 1200 домове са разрушени. Десетки хиляди домове в Нов южен Уелс и Виктория в момента са без електричество. В борбата с огъня се включи и армията.

В столицата Канбера качеството на въздуха е класирано като най-лошото в света, а жителите са призовани да не напускат домовете си.

Австралийската авиокомпания "Кантас" отмени полети до и от града за неделя. За днес прогнозата за югоизточната част на Австралия е за малко по-ниски температури и дъжд. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
32
 
! Отговори
Кирил преди 4 години
Сериозно се безпокоя за Сиднито.Сиднито,ако си жив и здрав обади се,ако имаш нужда от нещо,ще ти пратим.
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Сащ трупа войници около иран, вместо да се убиват там взаимно да вземата да помогнат на горките хора и животни в Австралия
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Големината на пожара е колкото разстоянието от София до Лондон. Това пожар ли е. За такова Бедствие се иска стотици самолети и хиляди пожарникари.Това не е вярно! Пожара е както пише в статията в югоизточната част на Австралия, но по югоизточния бряг на Австралия с ширина на пожара до 30 км. Общо горят около 50 хил. кв.м.
7
13
 
8
 
! Отговори
Anonimna преди 4 години
Там са богати. Мисля,че имат достатэчно ресурси да го гасят. В Австралия са изпращани бивши престъпници от англо-саксонското общество. Още имат толкова пари за които само си мечтаем в България. Не ги мисля. Ще се оправят.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До SichtpunktИменно, ако имаше firebreaks положението нямаше да стане катастрофално.
5
8
 
16
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
То затова се правят ивици без растителност за да спират разпространението на огъня при пожар. За такива неща нямат пари, ама за операции по смяна на пола имат.Какви ивици? Ти чете ли цялата статия (не е голяма). Светкавици и огнени торнада..!
4
12
 
28
 
! Отговори
MadMax преди 4 години
Има и по-лошо бедствие - герп.
3
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нее пожар това е бедствие. Големината на пожара е колкото разстоянието от София до Лондон. Това пожар ли е. За такова Бедствие се иска стотици самолети и хиляди пожарникари.
2
4
 
23
 
! Отговори
Грета преди 4 години
Паля лодката и идвам
1
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова се правят ивици без растителност за да спират разпространението на огъня при пожар. За такива неща нямат пари, ама за операции по смяна на пола имат.