Още един недоволен от избора на Даниил: Епископ Тихон трудно ще комуникира с патриарха

Според него патриархът е на страната на Руската патриаршия
30 юни 2024 20:15, Нели Христова
170
Още един недоволен от избора на Даниил: Епископ Тихон трудно ще комуникира с патриарха
Снимка: БГНЕС

"Той е дотолкова достоен, доколкото е получил мнозинството от гласовете на избирателите си. След като е получил мнозинството, то той е патриарх на България. Но аз не съм си представял такъв патриарх". Това заяви в ефира на "На Фокус" по "Нова" епископ Тихон, коментирайки избора на новия патриарх Даниил.

По думите на Тихон той е разговарял „с този човек преди 16-17 години на последния събор". "Всеки има право на някакво развитие през това време. Още повече, че той беше в Америка. А след това беше избран за Видински митрополит. Трябва да призная, това е моя вина, че не мога да намеря следно разговор с него. Не става дума да сме близки. Мъчно ще комуникирам с него", подчерта той.

"Когато се появиха имената на трима та претендени - аз казвах, че ще бъда много изненадан, ако няма изненада. И ето че има изненада. Един иска едни, а друг - други. Така в тройката влязоха само тези, които искат едните. За другите - нито ги видях, нито ги чух", посочи той.

И допълни:"Искам да съм все пак справедлив човек. Сега той има звездния си момент. Трябва да получи малко време, за да се ориентира. Аз не съм сигурен дали той си дава сметка за външно-църковните отношения, какви могат да бъдат и какви последици биха имали".

Според епископ Тихон "новият патриарх е решително на страната на Руската патриаршия". "Той го пише. Изпрати на своите свещеници практически послание, че те трябва да бъдат на страната на Русия. Силно се надявам да не стане някакво разделение вътре и в самия Синод. Толкова диаметрално противопоставане до сега не е имало. Дано да има по-добре дни за Българската църква и повече поводи за обединение", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Руси преди 3 дни
Аз съм недоволен от всички тези педофили ама си мълча нали!
51
2
 
24
 
! Отговори
Атмаджа преди 3 дни
Честит нов патриарх на българите!Дано да служи така,че Бог да е доволен от него.
50
1
 
26
 
! Отговори
Лагрестин преди 3 дни
Никой не го пита дали е доволен или не.Духовниците са в църквата,за да служат първо на Бога и Христа,а след това и на народа - като му дават добър личен пример.Кой какви чувства имал,кой с кого как общувал - това не ни интересува.Всеки трябва да се научи да надмогва егото си и да спазва йерархията - както духовната,така и светската.За всеки човек е най-важно Бог да е доволен от него,а това зависи от делата.Хорското мнение и одобрение не е критерий,тъй като част от хората клонят към неправдата.
49
3
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Не подобава на един епископ да бъде разколник. Да каже той на коя страна е, защото Даниил застана решително на страната на църковните правила и срещу разкола в украинската църква.
48
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
така са го учили 7 години в америка- сега тия бл7изачи на краварски за7дни9ци какво искат
47
0
 
4
 
! Отговори
абе до 49 преди 3 дни
Значи така и ще си отидете от този свят незадоволени. Ето защо човек трябва да си поставя постижими цели. Иначе цял живот е неудовлетворен, като ... Айде, няма да го повтарям.
46
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
"новият патриарх е решително на страната на Руската патриаршия".Така и трябва,българите са на страната на Русия,нормално българския патриарх също да бъде.Въпроса е защо политиците не са и кого представляват?
45
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До абе -- ще сме доволни тогава когато ви изртиме всички копейки от България веднъж завинаги.
44
2
 
22
 
! Отговори
Мирянин преди 3 дни
Как за 7г престой в САЩ, никой от там не разбра, че е на страната на Русия? А, там те са професионалисти! Епископ Тихон и др отсега заявяват, че искат разкол в църквата! Защо? Не се ли научихте от патриарх Неофит на незлюбливост и смирение? Или чакахте, това което искахте да получите! Не Ви ли беше срам и пред Вартоломей, още сега да тропате с крака и искате? Сега се вижда, че съирате хора с всички средства за разкол и сте двама водами, които демонстрират всичко без любов към църкваата!
43
4
 
23
 
! Отговори
абе преди 3 дни
Евроатлантиците пак ли са недоволни? Тия хора не мога да ги разбера какво искат, напоследък все са недоволни. Като недоевана жена. Да не би да искат по-яко лашкане тези евроатлантици?
42
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кво руско ли намираме ? Ами той си го казва човека . То и радев е ходил в америката ама и той си е руско ***!!
41
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Какъв им е проблемът на всички? БПЦ си избра патриарх. Ама не ги кефело Боко и Пеевски, ама Тихон не можел да комуникира. Тия искат да омацат политически и църквата. Както омазаха в политическо кафяво всичко. Освен това нали този Данаил е ходил в Америка.
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Споко, благостта му ще се прояви, заради новата му роля. Докато го поздравяваха, даже се усмихна. Добре е да е с характер, да може и да отстоява интересите на българите.
39
13
 
35
 
! Отговори
да преди 3 дни
не само патриарха, целия български народ е на страната на БРАТСКА РУСИЯ...останалите са еретици!
38
20
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 дни
До Родопчанин Погледът му е същият като на полковник ДУГИН!
37
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Има и свестни епископи! Поздравления!
36
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Не разбирам кой е този и какъв фактор е, че мнението му е меродавно? Говорил бил с него преди 17 години и сега изведнъж се извъди експерт и оценител? Мисирката писала това защо ни занимава? Какво сте тръгнали да търсите никому неизвестни недоволни, че да петните името на новия Патриарх?
35
15
 
34
 
! Отговори
СМЕХ... преди 3 дни
Не ми е ясно , какво руско намирате у новия Патриарх , като изобщо не е ходил в Русия, а е бил само на Запад...??!
34
6
 
16
 
! Отговори
Пределно ясно преди 3 дни
Истинският български патриарх ще бъде избран след края на Украинската война, когато задкулисието ще изчезне яко дим.
33
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
За това в България няма вярващи!