Проф. Кантарджиев за вируса Нипа: Може да причини мозъчна треска

Призова българските туристи да са предпазливи
23 юли 2024 18:15, Инна Ангелова
34
Проф. Кантарджиев за вируса Нипа: Може да причини мозъчна треска
Снимка: БГНЕС

Вирусът Нипа, който се разпространява в Индия е с висока смъртност - между 50 и 70%. Той може да причини мозъчна треска и подуване на мозъка. Вирусът се пренася при пряк контакт.

“Вирусът е тежка хеморагична треска, природният му резервоар са прилепите. Слава богу такива прилепи, които боледуват от това, у нас няма. Плюс това няма възможност за пряк контакт”, каза епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев пред "24 часа”.

Проф. Кантарджиев призова родните туристи да са внимателни и да избягват места, на които има инфекции. “Да не търсят емоция на места, където може да се заразят", допълва Кантарджиев.

В индийския щат Керала има много заразени от Нипа вируса. Местните власти предприемат превантивни стъпки след смъртта на 14-годишно момче.

От СЗО вирусът е класифициран като приоритетен патоген поради потенциала му да предизвика епидемия. За момента няма ваксина, която да предотврати инфекцията, нито лечение, което да я облекчи.

Като част от опитите да овладее Нипа, правителството е издало заповеди за създаване на 25 комитета за идентифициране и изолиране на засегнатите хора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
12
 
! Отговори
Добрият чичко Бил преди 1 месец
Трябва ни нова "пандемия" за да оправдаем масовото напускане на надупчените с ковид препаратите.
9
9
 
7
 
! Отговори
Кантарджиев преди 1 месец
Липсва ми ковита когато бях начело и шиехме чували за трупове и правехме по 3 бустера тогава бях щастлив имаше пенсионерски час ,кпп-та блокади на всичко онлайн обучение сега нищо опитваме с един мижав ковит 211 да лъжем хората че за тая седмица има 2 пъти повече заразени ама не върви маската няма да се върне жалко.
8
7
 
14
 
! Отговори
Няма да се размине! преди 1 месец
Трибунал, Трибунаааал.....
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе за всеки случай си бийте две за ковид може па за тоз новият вирус да помагат!
6
3
 
7
 
! Отговори
Исо Хазара преди 1 месец
До Руси, Бай Шиле е от НОЩ. Липсва Годжи!
5
4
 
18
 
! Отговори
Мене преди 1 месец
Не знам защо определени хора пишат доста обезпокоителни статии за болести и зарази . Какво получават , за да възбудят стрес в обществото ?
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руси го каза много добре!На господин Кантарджиев, му се разрешава да приключи с отредените му задължения. Всички му благодарим и му пожелаваме здраве и бъдещи лични и професионални успехи.
3
3
 
14
 
! Отговори
Буда нудиста преди 1 месец
"Прилепи" ли?... това е новият "Кой вид" на темплиера-банкер Чичо Бил! Редукция на хуманоидната популация е Адженда2025 до "златния чи футски милиард"!
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма грижи ваксърите са беззмозъчни.
1
5
 
14
 
! Отговори
Руси преди 1 месец
На този *** не може да му се вярва изобщо. Защо ни занимавате с провалили се хора !