"Не спират натиска" – Русия превзе още две села в Донецка област

Те се намират на 30 км северозападно от Авдеевка
30 юли 2024 13:05, Елка Василева
284
"Не спират натиска" – Русия превзе още две села в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са превзели две села на фронтовата линия в източната част на Донецка област след непрестанни нападения, които са част от летния натиск на Кремъл за преодоляване на защитата на бойното поле, заяви сержант от украинската армия вчера, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Отделно от това според изявление на Генералния щаб на Украйна атаки на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) в руската Курска област са засегнали редица подстанции, което е довело до прекъсване на електрозахранването. Заявлението за поемане на отговорност дойде, след като Русия заяви, че е осуетила нощна атака с украински дрон.

"Те не спират натиска“ да превземат Вовче и Прохрес, заяви за радио "Свобода“ главният сержант на 47-ма отделна механизирана бригада на Украйна Олех Чаус. "Изпратиха голям брой войници, които досега не бяха използвани“, добавя той.

Олександър Ширшин, заместник-командир на батальон в 47-ма бригада, също потвърди пред местни медии, че селата са били превзети. Той обвини за неуспехите лошата подготовка на войниците, ниските способности на офицерите, мотивацията и недостатъчното оръжие.

Министерството на отбраната на Русия заяви през последните дни, че е поело контрола над селата, но украинският генерален щаб не направи официален коментар.

Селата се намират на около 30 км северозападно от Авдеевка, градът, който руската армия превзе през февруари след продължителна битка. Тази победа беше последният голям триумф на Кремъл във войната, която продължава вече трета година.

Настъплението на Русия, подхранвано от голямото ѝ количествено предимство на войници и оръжия, многократно принуждаваше украинците да се оттеглят от отбранителни позиции, за да не бъдат пленени или убити, отбелязва АП.

Украинският президент Володимир Зеленски късно в неделя определи ситуацията в Донецка област като "изключително предизвикателна“.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
3
 
9
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 1 месец
Вчера е паднал още един квартал във Вовчанск. Фронта към Харков напредва с още 4 километра. 6 километра напредък към Купянск за последните няколко дни. На още две места руснаците на юг минаха Луганска и са в Харковска област. При Часов яр е ад за отбраняващите се. Около тн от укрите Ню Йорк напредък, улични боеве в самия Ню Йорк, фронтът е 20 километра зад Авдеевка, падат нови села и линии там, при Курахова укрите отбиват атаките и големи клипове и хвалби от друго място видео няма че е резил тотПрочети още на: https://dnes.bg/obrazovanie/2024/07/30/koga-pod-igoto-shte-stane-knijka-za-o
197
1
 
10
 
! Отговори
До 202 преди 1 месец
Само на украински болен мозък му се провиждат пенсионери и русофили , защото такъв е просешкият лозунг,а видиш ли всички други трябва да харесват украинските нагляри,дето си помислиха,че тук им е Украйна и всички са длъжни да им търпят проститите,ама дори и не знаят,че пенсионери трудно се оправят с интернет ,а те пишат в електронната медия.Обаче така е като си изпържен мозък и не можеш да мислиш
196
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и колко живота погуби джуджрто за това "завоевание"?
195
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 82 ОМБрТи въобще гледаш ли какво става почти по всички участъци от фронта. Забавила се е баба ти и като дете си си паднал на главата ислямистка.
194
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мясниците на диктатора Зеленски продължгават дае залавят мирно население и да го пращат на фронта, за да пази властта на диктаторския марионетен чуждопоставенишки тоталитарен режим, отменил даже изборите в дивата диктатура Украйна в която стотици хиляди българи не чувстват мир и спокойствие. Всеки ден фронта се огъва въпреки цензурата се вижда отстъплението на сбирщината на диктаторския режим. В същото време България е пъална с богати парвенюта дезертьори с нацистки татуси.
193
11
 
5
 
! Отговори
82 ОМБр преди 1 месец
Темпото на настъплението ни се забави. А защо? Защото загубите ни са такива, че просто не са ни останали хора, чисто физически няма кой да напредва. Това горчиво признание направи руският военен кореспондент Юрий Котьонок в телеграм канала си "Военкор Котенок", който се следи от над 374 хиляди потребители.
192
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички днешни пенсионери са били винаги седесари и гербери, няма кой да гласува за левите партии, БСП. Днешните пенсионери обичат рока и попа и са десни хора, евроатлантици и евровизионери.
191
3
 
9
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Мечката не чете "Центърът за изследване на войната",не слуша какво казват отвреме навреме босовете на британското разузнаване,не чува и Зеленски с мирните му планове да се прибере в леговището си.Въобще мечешка и работа.
190
0
 
6
 
! Отговори
До Стъра преди 1 месец
То си личи,че живееш в някакъв твой измислен свят все едно си от някаква секта и децата вече се смеят и питат,абе тия толкова ли са "умни"
189
8
 
2
 
! Отговори
САТЪРА преди 1 месец
Много яко съм жегнал някой, без извинение! Густу, Филибету!
188
13
 
5
 
! Отговори
САТЪРА преди 1 месец
Обикновено червените ни пенсионери цитират колко запетайки така фатално са изпуснати, та не ти разбрах аргумента, пенсийо!
187
17
 
6
 
! Отговори
САТЪРА преди 1 месец
Съжелявам наште пенсионери що така са се възпалили! Състоянието на руската армия е много зле, ама те няма откъде да го научат, щото са кoн с капаци на който му дават да рупа само "Комсомолска правда"! Окупираните села няма да подобрят състоянието на тая армия! Тя се разоръжава по бързо, отколкото укрите се въоръжават! На месец губят 250 танка, а правят 15! Тея танкове не ги cupe мъгapuту! И флота е зле! Има достатъчно индикации, че имат проблеми и с личния състав! Разгрома на Русия предстои!
186
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путле растите се разпенявиха за две селца , представям си какво кви чене ще бъде ако превземат някое градле
185
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и ДБ заедно с кмета да започнат да възстановяват тихичко паметника на СА,а?По-навреме викам.
184
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На още две села отпадна,,стратегическото значение"
183
19
 
4
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Интересно, на Русия пък за какво да и се завижда??? За мизерията, за сиромашията, за пиянство то или за клозет на двора?
182
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
там ще си останат в донбаските степи
181
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Планът "Барбароса" тоя път е по-слаб от оригинала. Евронацистите пак се помислиха за по-силни, завладяха Европа, индустията на Чехия, заводите Шкода, Полша. Пак стигнаха до Русия и пак нападнаха да вземат Беларус и Украйна. Пак не можаха да спрат навреме евровизионерите.
180
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още при първите стъпки и когато разделиха Чехословакия, ми направи впечатление, че се следват нацистки планове, наблюдавайки и следващите им действия на ЕС, тази теза, все повече се потвърждаваше и... се оказа истина, но този път няма да мине номера, кръволоци!
179
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам документални филми, допълващи информацията, която знам от историята, но просто ме втрещи факта, че русофобията е от доста години и единствената причина за цялата злоба е просто ЗАВИСТТА, около стогодишна завист, завиждат на Русия!