Зеленски спешно призова НАТО: Дайте ни оръжия с по-далечен обсег

Украйна контролира над 80 селища и 1500 кв. км в Курска област
18 авг 2024 09:05, Петър Бойчев
226
Зеленски спешно призова НАТО: Дайте ни оръжия с по-далечен обсег
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски отново спешно призова Запада да предостави на Украйна оръжия с по-дълъг обсег на действие на фона на напредването на войските му в руската Курска област, предаде ДПА.

Способностите на украинските въоръжени сили да използват такива оръжия срещу Русия е най-важният стратегически въпрос на тази война, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По думите му в момента липсват необходимите решения от страна на западните съюзници. Той даде за пример Великобритания, което според него е станала по-бавна в действията си.

Смелостта и издръжливостта на украинските войници в момента компенсират колебанието на западните партньори, каза още украинският президент.

"А ние бихме могли ефективно да отнемем всяка възможност на окупатора да напредва и да нанася щети, ако нашите способности за нанасяне на удари с далечен обсег на действие бяха достатъчни", добави Зеленски.

Той неведнъж е искал разрешение да използва ракети и крилати ракети срещу цели в Русия, посочва ДПА. Понастоящем съществуват ограничения за това.

Светът е видял колко ефективно Украйна защитава своята независимост и тя се нуждае от по-нататъшна помощ, каза Зеленски.

Украинският президент отново спомена и разговор с главнокомандващия въоръжените сили Олександър Сирски, който го е информирал за по-нататъшния напредък в руската Курска област.

"Операцията се развива точно така, както очаквахме. Храбростта на украинците постига големи успехи. Сега укрепваме позициите си", заяви Зеленски.

Той също така отново спомена, че Украйна пленява все повече руски военнопленници в района на Курск, за да попълни броя им за следващата размяна с Русия. По думите му целта е да се върнат у дома войници и цивилни в руски плен.

По последна информация от Киев Украйна контролира над 80 селища и 1500 кв. км площ в Курска област. Агенция ДПА отбелязва, че не може да потвърди тази информация чрез независими източници. Приблизително 10 000 украински войници са разположени в Курската област.

Зеленски възнамерява чрез започнатата на 6 август офанзива да засили натиска върху Москва за прекратяване на бойните действия чрез преговори, посочва ДПА. От руска гледна точка обаче тези преговори изглеждат все по-малко вероятни заради украинската офанзива, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от За да се разбираме
Фините знаци, които показват, че мъжът ще ви остане верен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крайно време е руснаците да ги подкарат със снаряди6с обеднен уран. След като ,,най демократичната държава '' ги използваше в Сърбия не виждам проблем и Русия да ги използва.
91
22
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
До Анонимен103 F-16 вече свали руски Су-34.Ще има още.
90
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Защо толкова спешно, бе Володя? Може би, защото малко много ви поизбиха на руска територия и който от "героите" ти не се изтегли назад, ще се изтегли към по-добрия свят.
89
3
 
8
 
! Отговори
Сатанаил преди 4 седмици
Дайте им атомни бомби. И биологично оръжие . Да се изкефят. Стратегически ракети да им дадем ако зеленски обещае че няма да ги хаби. Може да стреля по цялото земно кълбо. Аз даеам.
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само тази медия не цитира твъдението на УНИАН че са взели интервю от руски войник който се самовзривил с граната за да не бъде пленен. Що така? Муахахахахаааааа
87
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако ви дадат, Русия ще се наложи да ви тресне със тактическо ядрено оръжие и по ефекта на доминото, светът ще свърши.
86
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Списание Forbes,написа че Украйна в отличие от Русия, губи много жива сила и техника в Курска област а пътя за снабдяване е под огневи контрол на Русия....
85
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нали им дадоха ф 16. Нещо не се чува да ги използват на фронта. Муахахахахаааааа
84
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този наркос наистина иска 3та св.война
83
2
 
16
 
! Отговори
До Факт преди 4 седмици
Те вече СА обкръжени. Самото влизане беше грешща. Вижте на картата - т.нар. вход още в началото предоставя възможност да бъдат притиснати от три страни. Тактиката е като на малко дете, което просто гърми.
82
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама Германия намалява помоща за зеления,казва гърнето е празно. Буахааааа
81
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГГермания заяви официално, че повече по изгубината кауза в Украйна няма да се харчи. САЩ отново излъгаха употребената поредна държава и също абдикираха. Призивът на Зеленски означава едно - нещата не вървят добре, ново отстъпление е сигурно, а т.нар. пробив бе живо самоубийство. Като получите оръжия с далеч обсег какво ще направите? Руснаците вече ги имат и са си техни. Късно е, чадо, но нали няма да живееш в Украйна, не те бърка, че унищожи държавата и народа си.
80
1
 
21
 
! Отговори
Факт преди 4 седмици
Много са го закъсали всу в Курска област,много скоро ще попаднат в обкражение и унищожение.
79
3
 
18
 
! Отговори
aa1820 преди 4 седмици
"Дайте ни"......никой не ви е длъжен да ви дава нищо. Като не можахте по-мирен път да се разберете с руснаците, сега се оправяйте сами.
78
1
 
14
 
! Отговори
dddd преди 4 седмици
Тоя само иска..
77
18
 
2
 
! Отговори
До 93 преди 4 седмици
И защо да ги оставят бе Пройчо , това е солидарност , а и ти сам казваш че цял свят им помага , само ти и такива целуващи розата на Путин наобратно , голям мерак да се наличните със званието нацисти , дори не се замисляте , че това ще рече изтреблението на един народ , дори фашагите не можаха да изчистят една цяла нация като евреите, по какво се различавате от тях?!
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След като хунтата в Киев си върна Донбас и Крим, пи кафе в Ялта още миналата пролет и излезе на границите от 1991г., реши, че може да яде сладолед в Москва, в ГУМ. За почуда, още си вярват. А са вече с порутена страна, без пари, без хора, с розово бъдеще в ЕС и НАТО.
75
0
 
14
 
! Отговори
кога ще пишете за БG преди 4 седмици
не знам какву съюзници с като са Украйна, но ние като такива имаме купени планове за самолети и предостъпени земи за американци безплатно!
74
20
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 седмици
Държавата-агресор Русия разполага с далекобойни оръжия,с които разрушава жилища и инфраструктура в Украйна.Съвсем логично е и Украйна да получи такива оръжия и да разбомби територията на нашественика.НАТО какво чака?
73
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трета световна ли искаш, наркоман?