Нова учебна година – нови ваканции

Едната – есенна, другата – зимна, обеща правителството
20 юли 2011 16:10,
48
Нова учебна година – нови ваканции
Втори ученически протест в Пловдив, 11.12.2010 г. Снимка: Булфото

Министерският съвет реши от новата учебна година да има нов тип краткосрочна ваканция за учениците.

Едната ще бъде есенна и ще бъде съобразена с деня от седмицата, когато се пада 1 ноември – Денят на народните будители, който и в момента е неучебен.

От кабинета обаче са се погрижили тогава учениците да имат още 2-3 дни почивка, защото това е „най-продължителният период от учебното време през първия учебен срок“, мотивират се от МС.

Още по темата

Втората промяна в почивките е свързана с междусрочната ваканция, която ще бъде заменена от зимна и ще се решава от директора на самото учебно заведение.

Тя ще бъде плаваща, защото ще се съобразява с „календара на конкретната година“ и с „финансовия ресурс за отопление на сградите на училищата“.

Промените в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета са били решени след “широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересуваните страни – учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици”, пишат от МС.

Всъщност повод за промените бяха организираните протести на учениците от миналата година, които предизвикаха дебат за ваканциите през учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нищо против няколко "почивни" дена повече, ама и материала да го поогледат. То и през два дена да има ваканции, като учиш трудносмилаем материал... Ама пък така само учениците(поне повечето) ще си починат, което ще доведе до мързел, и то масов!
45
0
 
1
 
! Отговори
Колева преди 12 години
Не е добре да поставяте под "общ знаменател" всички деца.Ако трябва да съм честна и Вие сте неграмотна/тен. Запомнате: Частицата "не" се пише отделно от деепричастията, знаейки е деепричастие!Успехи и на Вас в удвояване на родния език!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
12 години от живота са безвъзвратно загубени в тези училища. децата излизат неуки и непрактични, незнаейки кой път да хванат. сдобили са се кой с крив гръбнак, кой с 20 кг отгоре, кой с нервно разстройство... момчетата не могат един пирон да забият, а момичетата едно копче да зашият
43
6
 
0
 
! Отговори
ikavalov преди 12 години
Ай да не коментирате неща дето не разбирате
42
1
 
13
 
! Отговори
Ох! преди 12 години
За краха в образованието ни е виновна системата и нейните кадровици. Каквито и да ги замислят, нищо добро вече няма да се случва в бг-училището. Лъжат, че в дискусиите участват директори и учители. Това не е истина. Мен никой не ме е питал. На семинари и други общи форуми казваме болката си: трудносмилаеми като запис, обем и брой учебници, брутална дисциплина в учебните часове, родителска апатия или агресия. Не съм стачкувал за делегирани бюджети, които ме превърнаха в чиновник...Оххххх!
41
2
 
1
 
! Отговори
agostina преди 12 години
35 spodelqm tvoeto mnenie. za men si abselutno prav
40
0
 
11
 
! Отговори
Дам преди 12 години
Най -необходимата и важна промяна е да се ПРЕМАХНАТ делегираните бюджети!Това ще повлече подир себе си всичко останало отрицателно и нещата ще тръгнат към добро. 90% от проблемите са свързани с тях.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отива Игнатов на доклад при Борисов:- Г-н премиер, реформата в образованието завърши. Всичко е приключено, останахме аз и шофьора ми.Борисов:- Е, че ти книжка нямаш ли?
38
3
 
10
 
! Отговори
gft преди 12 години
и родителите имат някаква вина, но главното е в начина на преподаване и на системата на преподаване. според сегашната "набутай възможно най голямо количество факти за минимално време, пък може да влезнат в употреба", което е безмислено, остаряло и грешно.образованието трявба възпитава начин на мислене, не зубрене,трявба да е поднесено интересно, ама както и да е, какво ли се занимавам.
37
3
 
13
 
! Отговори
Завършил ученик преди 12 години
Дори родителите не са чак толкова виновни. Представи си как казваш на детето си:"Решавай си задачите по алгебра!""Ама аз не разбирам обяснението"(след един поглед върху учебника)"Ами и аз не ги разбирам, ама ти ги решавай!"Какво може да направи родителя по въпроса?
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абсолютно вярно е, че в училище се учат доста излишни неща, голяма част от учебниците са написани неразбираемо за децата. Също така е вярно обаче, че на учениците не им се учи, ама никак. Вината е изцяло на родителите!!
35
21
 
14
 
! Отговори
Завършил ученик преди 12 години
На училището не дните трябва да се съкратят, а учителите и учебниците - зубкат се ненужни предмети, преподавателският метод е остарял с 50 години, а половината учители се интересуват повече от сутрешното си кафе, отколкото от учениците, ама иначе чакат уважение.Разкарайте търтеите, дето мижат за пенсия, заменете предмети като биохимията и висшата математика с малко финанси и данъчна икономика (които със сигурност се ползват повече в живота) и тогава тръгвайте да се оплаквате от учениците.
34
2
 
4
 
! Отговори
gft преди 12 години
я си изкарай главата от з*дника и се огледай.това може ти да го направиш, аз просто казах, че ще се счупа от работа, но не тук ;). тук , няма смисъл.нито ще го отгледам тук, нито ще учи тук, нито ще робува тук, теб щом те влече, си е лични твой проблем.когато порасне достъчно, ще се постарая да научи бългаски, да чете, пише, история и още каквото трявба, но базата, е това вече няма да е от тук.колкото до учениците, хахаха набараха и те жилата ;), отне им повече време отколкот мислех.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мн добро решение - то и без това българското образование е под всякаква критика .. 99 % от нещата които учиш са напълно безполезни след това и трябва допълнително да инвестираш в обучение за да станеш специалист. ако въобще си намериш работа
32
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми не го записвай, бе! Направо му давай пари всеки ден за алкохол и цигари и го пиши ***, че поне един ден като създаде дете на 13, да получава помощи.
31
6
 
2
 
! Отговори
gft преди 12 години
идея за стимулиране на икономиката, забраняваме училището и се прави задължително посешаването на кафета и чалготеки, легализираме накотиците и проституцията.хем бизнеса доволен, хем хазната се пълни от данъци (алкохол, цигари,наркотици, и тн).то така или иначе базата и системата е толкова морално остаряла, че за нищо не става.сега сериозно:аз ако трявба ще ора ниви със зъби, но няма да запиша мое дете в бългаско училище.
30
5
 
38
 
! Отговори
.... преди 12 години
С това ваше учение само ваканции ви трябват.Образованието ни е на никъде а вие ревете за ваканции.В часовете не влизате ревете за ваканции,с учителите се държите все едно са някакви мижитурки.Оправете си дисциплината бъдете по отговорни към себе си и към останалите и тогава искайте ваканции.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как е завършилата Селскостопанския техникум в Ихтиман Яна Такева?
28
1
 
17
 
! Отговори
УЧИТЕЛКА преди 12 години
ДО 15 Караш ме да забравя добрия тон, мухъл! Които и да са политиците, ще показват среден пръст, защото това им е работата! Не си разбрал, че учителите НЯМА повече да стачкуват, защото ТИ и други като тебе, а те не са малко, имат заврян пръст не другаде, а в мозъка! Сега разбра ли ме, НЕРАЗУМНИЙ ЮРОДЕ???
27
1
 
26
 
! Отговори
До ученик преди 12 години
Свиквай момето момче, свиквай! Че с това отношение към образованието, цял живот ще бачкаш за жълти стотинки за някоя мутра и тогава ще видиш на какво му се казва умора и простотия!