Шест пъти по-малко българи от останилите в Европа искат да учат

С 20% намалели желаещите възрастни хора да се образоват
16 авг 2015 17:18, Петя Славова
94
Шест пъти по-малко българи от останилите в Европа искат да учат
Снимка: архив, Булфото

Шест пъти под средните европейски нива се оказва броят на българите между 25 и 64 години, които учат или се обучават.

Още по темата
Това показа приетият в сряда от кабинета доклад за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот. Липсва и напредък по отношение на хората с професионална квалификация в техническите специалности, съобщава БНТ. 

“Тайната на вечната младост е да се учи всеки ден нещо ново”. Това е казал великият древногръцки политик и поет Солон. От доклада на МОН обаче разбираме, че повечето българи не избират учението като средство за подмладяване.

От 2013 година до сега спадът на желаещите възрастни да продължат образованиеото си е с почти 20%.

Най-много възрастни през последната година са се обучавали за придобиване на средно образование или дадена степен в професионална квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Новите фонтани в Пловдив се заблатиха "Боко-тиквето "стрОи".Тези РАЗКОНТРИХА държавата и ОКРАДОХА де що намериха.А простият електоратец блее като агне пред заколение.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
инженерпреди 4 минутиЗащо да си губиш времето да ставаш инженер и да бачкаш в някоя фирма където с теб се държат като с бял роб, като може да отидеш в чужбина да си общ работник и да те уважават като човек.===============Ти не си никакъв инженер.Какво ти пречи да започнеш работа по специалността в Европа? Нали сме член на ЕС и може да работим съвсем свободно навсякъде.Като общ работтник никой няма да те уважава никъде, а парите, които ще получаваш за това ще бъдат мизерни НАВСЯКЪДЕ.
31
1
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Мнооого сте се объркали.В държавата просто не остават хора за да учат. Погледнете си статистиките от преди няколко месеца и вижте колко хора от завършилите отиват да учат в чужбина (10 %), колко хора отиват в чужбина за да работят и като теглите чертата оле мале.
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И заглавието и подзаглавието са ми като някаква несвързана последователност от думи, не мога да схвана мисълта зад тях. Статията също е мътилка, оставам с впечатлението че т.нар. възрастни са някакви извънземни.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че това за новина ли го броите???Този ОПРОСТАЧЕН народец който от много години има максимата "Пари ми дай акъл не искам"вие очаквате да търси знания.......................ХА-ХА-ХАСамо погледнете какъв прИмиер си е назначил и .............ни мЪ барай,ей!
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Bivshiqt mi rabotodatel mi predloji da izkaram 2-ra magistratura, za da moga da vzimam 100lv. poveche za v badeshte...
27
2
 
15
 
! Отговори
инженер преди 9 години
Защо да си губиш времето да ставаш инженер и да бачкаш в някоя фирма където с теб се държат като с бял роб, като може да отидеш в чужбина да си общ работник и да те уважават като човек. Работя в сферата на тежката промишленост и в повечето предприятия бачкат само хора които са пред пенсия. Средната заплата е 550лв., а работното време неопределено. За 5г. смених 3 фирми и положението е мнооого зле.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие луди ли сте, или тепърва ще полудявате? Човекът станал на 64, доживял ги напук на "здравословното" хранене с цялата менделеева таблица и здравното обслужване, стиска душа между зъбите, станал нагледно пособие на учебника за вътрешни болести, а те му обясняват как трябвало да УЧИ...
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предлагам да спреми без това трият и насочват темата в определена посокацензурата бачкаяко
24
0
 
3
 
! Отговори
Рънте преди 9 години
За учените - 20% не е 6 пъти. Та така!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да учи мит;ряла - рапоня една книга прочете и стана премиер.
22
1
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 9 години
Самообразование! Самообразование! И пак - самообразование!Ура, другари!
21
1
 
12
 
! Отговори
дан преди 9 години
Какво да се учат Да пишат неграмотно като вас
20
2
 
26
 
! Отговори
goro преди 9 години
капитализма се нуждае от послушни и изпълнителни хора. образованите хора са знаещи и влизат в противоре4ие с необразованиа собственик които държанието му е на мутра. Има и друго след диломирането нема реализациа.
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българие дори и с образование нямат самочувствие, защото често са си взели изпитите на косъм, или с измама. Иначе, човек с професионално самочувствие не би работил за 5-600 лева.
18
0
 
22
 
! Отговори
a преди 9 години
Какво образование му трябва, за да работи за 500-600 лв месечно?
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 18 Ro:Стига приказва глупости. Ако ти се наложи да си направиш операциязащо не отидеш до селския касапин?
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До RoГрешни разсъжденеия. Да се образоваш е като да дишаш, да жевееш. И това не винаги е свързано с"вишу". Ето защо Българите не стават и си докарахме държавата до смъртен одър.
15
6
 
17
 
! Отговори
Ro преди 9 години
Образованието далеч не е гаранция, че от тебе ще излезе читав човек. То е само стъпало, евентуално, за доизграждане на личността ти. По мое наблюдение може да минеш и без него... Доста от познатите ми нямат "вишу", но си работят на добри места. Една гола диплома не прави кой знае какво... иска се стаж и усърдие, които не ти ги дават аулите на университета. Простакът си е *** и с 15 дипломи, нали виждам колегите си - филологическа специалност, но неграмотни като ***.
14
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, държавата с най-бързо изчезващото население в света имала Национална стратегия за учене през целия живот!!!!!!!!!!