Шест пъти по-малко българи от останилите в Европа искат да учат

С 20% намалели желаещите възрастни хора да се образоват
16 авг 2015 17:18, Петя Славова
94
Шест пъти по-малко българи от останилите в Европа искат да учат
Снимка: архив, Булфото

Шест пъти под средните европейски нива се оказва броят на българите между 25 и 64 години, които учат или се обучават.

Още по темата
Това показа приетият в сряда от кабинета доклад за изпълнението на Националната стратегия за учене през целия живот. Липсва и напредък по отношение на хората с професионална квалификация в техническите специалности, съобщава БНТ. 

“Тайната на вечната младост е да се учи всеки ден нещо ново”. Това е казал великият древногръцки политик и поет Солон. От доклада на МОН обаче разбираме, че повечето българи не избират учението като средство за подмладяване.

От 2013 година до сега спадът на желаещите възрастни да продължат образованиеото си е с почти 20%.

Най-много възрастни през последната година са се обучавали за придобиване на средно образование или дадена степен в професионална квалификация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
9
 
! Отговори
Дракона преди 9 години
Толкова сме зле защото ГЕРБ управляват. Ако БСП управлява щв се оправят нещата и хората ще започнат да учат
12
1
 
9
 
! Отговори
Гуфи преди 9 години
Ако гледаме на образованието на първо място като източник на пари е доста вероятно да си останем доживотно необразовани. На нас понятието "личностно развитие" ни е потресаващо чуждо. Единствено знаем да ревем за кеш, купони, плажове и поршета. Затова момичетата проституират, а момчетата контрабандират. Щото все държавата и всички други са ни виновни, че ни мързи да положим минимални усилия, с малкото ни мозъчни гънки, да реализираме заложения ни даром потенциал.
11
0
 
20
 
! Отговори
Vlado преди 9 години
Как да се образоваш, като виждаш как неграмотно се пише и говори навсякъде. Особено в пресата - електронна или печатна! Вижте самото заглавие и на тази "новина" - "... останилите", вместо "...останалите"!!! Може и да е грешка на тези които набират текста, а не на журналиста, но някой трябва да проверява!
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Баце да даде пример!
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От заглавието нищо не разбрах. Тези наши журналисти дрогирани ли са. Като не ви се работи, отивайте да берете домати и крастаяици
8
2
 
19
 
! Отговори
евро преди 9 години
Направете европейски заплатии всеки ще учи ,защото ще има с какво да си плаща пьтя ,храната,квартира и семестрите. Иначе голата статистика за народа е дрьн та пляс. Ако искате образован народ,то кьде са ви стимулите?
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NA PAZARA SE KOTIRAT ZARNO,GROZDE KARTOFI I SE PRAVIT PARI,OBRAZOVANIETO VODI DO MARZEL I ZATAPIAVANE.
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък като застъпи следващата бодра смяна от тия, които са под 25 г. с преобладаващ тъмнозелен цвят, ходили от време на време на училище и отказали се, или пък въобще нестъпвали там, малеййййй...
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И за какво да искат да учат? То има ли къде да работят след това по специалността си? Освен това имат за пример нашите управляващи, където на мода са купените и фалшиви дипломи. След като може полуграмотни хора с фалшиви дипломи да стават депутати, шефове на агенции, кметове и т.н. за какво да учат младите? Явно че сега се прогресира по друг начин. Като викаш силно по митинги, като си вдигаш краката пред правилния човек и така. На това му се вика сигурно евроатлантически ценности
4
1
 
15
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
БОЙКО БОРИСОВ е невинен!
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм мъж на средна възраст ама догодина записвам да уча.Някой им се учи а други не.Трети просто нямат пари.Ако мама и тате имат пари на 18 да ти купят книжката колата и курсовете после да те гледат 5-7-10 години докат завършиш-животът е хубав.Обаче не всички са с тая добра съдба.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно за това и никога няма да се оправим като държава. Защото *** народ най-лесно се лъже и най-лесно се води към упадък. Мъка, мъка...
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NIE NIAMAME HLIAB DA IADEM,TEZI BUROKRATI MI GOVORIAT ZA OBRAZOVANIE.