Директорите недоволни: Кацаров избрал сложни тестове за децата

Те са подходящи за 16-17-годишни ученици, а не за 7-10-годишните
4 ное 2021 17:00, Нели Христова
108
Директорите недоволни: Кацаров избрал сложни тестове за децата
Снимка: БГНЕС

Училищни директори обвиниха здравния министър Стойчо Кацаров, че е избрал сложни тестове за децата. Поради тази причина те са притеснени за тестовете специално за най-малките, стана ясно от думите на председателя на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов, който е също така и директор на столичното 119-о училище. Той даде пресконференция днес в сградата на Столична община.

Според съюза той е подходящ за 16-17-годишни ученици, а не а 7-10-годишните.

Малките ученици биха се затруднили с него, смятат и директори, и учители. "Много хубаво, но не е адекватно подредено в хронологичната последователност нито на възрастта, нито на образователните институции, които трябва да осъществим с тези стъпки", подчерта директорът на 119-о училище.

Тестовете ще отнемат не 30 минути, а 1 час, което обезсмисля мярката, каза Стаматов, като обясни, че очакванията са били това да са близалки и малките деца да ги ползват като на игра.

Избраният тест трябва да бъде готов за 10-20 минути и ако дете в 1 клас го прави, към него трябва да има поне двама човека, които да му помагат. Стаматов каза, че все още не е уточнено как ще се прави дезинфекцията на класните стаи след тестването - кой ще изхвърля използваните тестове, тъй като са опасен отпадък.

Избраният от Министерство на здравеопазването вид тест изисква детето да плюе в непромокаема торбичка, а възрастните имат грижата да извършат пробата, което Стаматов смята за трудност.

Преди ден, обаче, здравният министър Стойчо Кацаров обясни, че при избора МЗ се е съобразило с препоръките на МОН. Идеята е да не се бърка в устатата на детето и тестът да е неинвазивен, тъй като срещу
инвазивните тестове има съпротива и страхове у родителите.

По-рано сутринта просветният министър Николай Денков посочи, че тестовете са избрани такива, защото много родителите не са искали да се бърка в устите на децата. "Това е компромисът, който трябваше да бъде направен, за да не влиза нищо в устата на децата", заяви той пред Нова тв. Здравният министър Стойчо Кацаров пък обясни, че са избрани две фирми, които за броени дни могат да доставят толкова голямо количество тестове.

В София сега има 150 000 ученици, като от тях 50 000 са от 1 до 4 клас. 16 000 са работещите в образованието в столицата, като от тях учителите са 14 000. В 240 училища през другата седмица трябва да бъде направена организация за тестването на учениците, обясни Диян Стаматов.

Обществената поръчка, която е направена, е за 400 000 тестове, а учениците от 1 до 4 клас в страната са 230 000. "Няма сигурност за продължителността на този процес, а масовото национално тестване трябва да продължи в следващите пет-шест месеца, за да се
гарантира безопасното присъствено образование на малките ученици", коментира Диян Стаматов.

Мая Зафирова - директор на 140-о Средно училище "Иван Богоров" в София, попита откъде ще се набавят тестовете за учителите, които ще помагат за тестването на малките ученици, а те трябва да бъдат направени преди тестването на децата.

Учениците от 1 до 4 клас, които в момента учат в електронна среда заради заболяемост на общинско равнище над 750 на 100 000 души, ще се върнат в клас най-рано на 10 ноември. Това ще стане, ако дистрибуторите на одобрените от здравното министерство тестове доставят договорените количества до 8 ноември. По-големите ученици - от 5 до 12 клас, ще започнат да се връщат в класните стаи поетапно поне седмица след най-малките или най-рано от 17 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можеш да им угодиш и тва е ! Маймунска нация!
77
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич не поставяйте звездички. Откъде накъде тестове ще се правят по класните стаи , като във всяко училище има лекарски кабинет и манипулационна. Какви са тези министри, които Радев е наслагал. Това не са калинки, това са торни бръмбари и те могат да ни заведат само на някое laj . no разбира се.
76
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ***,който остава след детския тест наистина е отвратителноопасен. Кой го е измислил не знам, ама е неприемлив. Представям си цяла кофа за ***, пълна с пликчета слюнка. Какви неща ни дойдоха до главите.
75
4
 
28
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Пазете децата! Те са целта на евреите!!!
74
3
 
26
 
! Отговори
Баба Марта преди 2 години
Сатани, оставете децата на мира! Долу мръсните продажни антибългарски ръце от децата! Егати учителите, егати директорите!
73
2
 
23
 
! Отговори
МУН ЧО преди 2 години
ДЕЦАТА МОГАТ ЛИ ДА СЕ ПЛЮЯТ ЕДНО ДРУГО ДОКАТО ГИ ТЕСТВАТ? ДАСКАЛИЦАТА ДА ГИ РАЗДЕЛИ НА ДВА ОТБАРА И ЩЕ СПЕЧЕЛИ КОЙТО Е ПО СУХ!
72
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сатанистите са коварни и са способни сега на извъртане. Може да обърнат палачинката и да определят всички деца да ходят на училище без тестове. Това е ясна клопка. Без значение с тестове или без, децата повече няма да стъпят в тези училища. Посланието е ясно и то е веднъж да ги пуснем на училище, независимо с тестове или бе, за да ги отровят с ваксините, както направиха във Финландия. Там се боде без разрешение на родителите. И тук се подготвят за това!
71
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутрин рано, всеки понеделник и четвъртък, целия МС да дава пример как става! Всички дружно да плюят в ефир и министър Денков да им събира контейнерчета...
70
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителите не са лаборанти няма как нормален човек да се съгласи в пика на пандемията да му плюят насреща 24 човечета, за дете тест между 10-15 мин, като са в класна стая докато тестват всички са достатъчно контактни или на - 20 ще ги водим в 5 ч сутрин да се тестват до 8
69
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Извинете, господа управляващи, гавра с беззащитните деца ли си правите?! Нали сте много притеснени от високата заболеваемост, а решихте да жертвате най-малките!
68
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде да не ги тествате тия деца и да ги оставите на мира. Кво ще кажете, а?
67
1
 
24
 
! Отговори
Луна Йорданова преди 2 години
Дали Радеff ще докачи поне третото място на изборите?!
66
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам само един много *** въпрос: Учителите, които и без това не достигат могат ли да се заразят докато тестват, обработват и изхвърлят биологичният материал на отрочетата ви? Явно предпочитате накъсан образователен процес - тоест, учениците да не учат материала си, а просто да са на училище, на занималня, Ама нали всички са компетентни....
65
7
 
4
 
! Отговори
До66 преди 2 години
Нормалните хора приемат НОРМАЛНИТЕ мерки които са нужни за да се справим с тая зараза,на НОРМАЛНИТЕ хора е дадена възможност сами да решат дали да си пуснат детето на училище след евентуално тестване или да го задържат в къщи!Та ти от кой Нормални си???Най вероятно от вечно мрънкащите или???
64
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При толкова много болни пускат децата на училище. Безумие.Пазете децата
63
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 57% достоверност на неинвазивните тестове, ще имаме 15 000 а може и 20 000 "заразени" до 2 седмици.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
57 чааавета са децата на сектантките от сдружението на родителите. Ние децата си ги гледаме и сме ги раждали с мисълта ние да ги гледаме, а не някой друг, я държава, я секта. Начина по който говориш за децата е типичен за старците, които мразят внуците си, бащите които ги бият, понеже не разбират урока и майките с по 3 защото са сектантки или с по 2-3 брака и от всеки по 2. Ние не сме от тая група. Ние сме нормалните хора в тая държава
61
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ще прави тестовете на децата? Осигурихте ли допълнителни медицински сестри по училищата защото не е редно учителите поемат и тези функции?
60
12
 
8
 
! Отговори
A преди 2 години
Все несъгласни,все стачкуват все на кръчма и чалга искат,а децата да глупеят вкъщи.Няма угодия този народ а и политиците са страхливци.Все някой им виновен
59
3
 
16
 
! Отговори
Гуди преди 2 години
К....ацара брат изобщо не знае що върши...