Учителите по информатика са най-търсени, IT секторът да помогне

Диян Стаматов: Учебното съдържание да се осъвремени и олекоти
25 авг 2022 09:18, Анисия Иванова
45

На прага на учебната година все повече училища изпитват затруднения в намирането на учителите по български език, математика и информатика, алармират директори. И това при условие, че стартовата заплата за преподавател е 1500 лв.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов каза, че е най-трудно да се намерят учители по информатика, защото стартовата заплата в IT сектора е 2-3 пъти по-висока от учителската.

"Учителите по информатика са най-търсени. Невероятен късмет е да се попадне на един кандидат, а на шестица от тотото се равнява да се намери много добър кандидат. След като няма кой да подготвя учениците по информатика, след 2-3 години при тях ще дойде същият проблем. Подкрепа от IT сектора е много добра възможност. Трябва да има гъвкавост на нормативната база за назначаване на учители по дефицитни специалности", коментира той в "България сутрин".

По думите му в София се въртят около 20 кандидати за всички позиции по български език и математика в 200 училища. Според Стаматов много учители са се пенсионирали, а на много места допълнителните часове по БЕЛ и математика са довели до недостиг на преподаватели.

"Ако не се разработи национална програма, която би подкрепила студентите, желаещи да учат БЕЛ и математика, този казус ще стане национален проблем. В подобна ситуация бяхме преди години по почти всички предмети. В момента дефицитът е леко наваксан. Стартовата заплата даде своето добро отражение", подчерта училищният директор пред Bulgaria ON AIR.

С новата наредба учениците в 5, 6 и 7 клас с още един допълнителен час на ден ще се прибират по-късно и натовареността им ще стане още по-голяма. Проблеми в учебното съдържание няма да има, стана ясно още от думите му.

"Дребни опити за промени като броя и продължителността на часовете са единствената реформа, която беше направена през последните 12 месеца. Тя няма да се отрази върху по-доброто учене. Учебното съдържание трябва да се осъвремени и олекоти. Трябва да се остави повече време за преговор и решаване на различни казуси", категоричен е Стаматов.

Той е на мнение, че трябва да има промяна в начина, по който се избират училищните директори, а предложението му е в процеса да влязат учителите и родителите.

"Ако те избират, това би елиминирало елемента, че назначеният директор е наш човек", отбеляза Стаматов.

Директорът няма притеснение по отношение на евентуална Ковид вълна с началото на учебната година. Притесненията му са свързани с отопляването на училищата, с доставките на газ и цената на тока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 - Химика, физика и математика са полезни на цялото общество, защото ако не ги преподавам на децата като станат на 12-13 години, кога ще ги преподаваме? В универитета? На теб ит е било тегаво. Ок - ама нали се сещаш, че без тея математици, физици и химици, щеше да живееш в условията, в които са живеели хората през 12 век, който, ако си учил история, която тотално попунса да споменеш, не са били особено добри, даже хич.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 - Ама направо затваряме училищата и готово ...
17
2
 
6
 
! Отговори
да,да, да преди 1 година
Директорите пенсионери, трябва да бъдат освободени веднага.До провеждане на конкурс,временно изпълняващи да бъдат заместник-директори.
16
5
 
5
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Да бе 5000 лв. за учител?! Уааат! ФК! Не стига че нищо не вършат, учениците неграмотни, избиват си комплексите върху тях, особено старите моми, а ми и с претенции за големи заплати! Чатят си по цял час на телефоните, събират и развиват клюки в учителската стая в междучасията. Да не говорим, че някои от тях са неграмотни, особено учителите по математика и природни науки. Пишат с правописни грешки. 1000 лв са си им достатъчни.
15
1
 
2
 
! Отговори
Видял преди 1 година
В Германия се запознах с професор по информатика. Разговорихме се, професорите са на 170 - 275 000 евра годишна.
14
4
 
11
 
! Отговори
хм,хм,виж ти преди 1 година
5000лв за учител по информатика?По цели часове играят игри,учителката си чати или си проверява тестове,за да е свободен следобедът за частни уроци.Чистачката може и тя да преподава така.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бях профил математика и информатика в математическа гимназия. Нищо не разбирам от програмиране, но виж по математика съм спец
12
3
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Не може родителите да участват в избора на директор.Каква компетенция имат те-да участват в този избор,в избор на учебник и пр.?Има си правила,които действат и по тях се работи.По тази логика аз мога да участвам в избора на шеф на полицията.Този герберастки д-р трябва да бъде махнат,защото е политически обременен.Да си спомним каква стаичка беше пригодил в неговото у-ще-изолатар за болно дете.Ама журналистите отново мълчат.Те могат да скачат само на хора от ПП.
11
0
 
5
 
! Отговори
До аномимен преди 1 година
Подкрепям! Престъпление е ученик в 12-ти клас да не знае какво е кмет! Камо ли министър
10
0
 
1
 
! Отговори
Драго преди 1 година
Ami to, za tolkoz par6iva suma koi da se navie?! +tova, balharskiq ezik ne e farfejen. Imat zna4enie samo desciplini, koito da ti dadat nasoki kak da stane6 tarikat i igra4, za da moje6 da vadi6 pa4kata ot mnogoto balaci v Teritoriata. Osobeno pa ot tiq prefaleni komputardjii.
9
3
 
8
 
! Отговори
42 преди 1 година
Сега и децата до 4 клас учат Компютърно моделиране. И аз съм на ти с компютрите, но това за децата е абсолютно ненужно като знание. Има разумни страни по света като Австралия или Япония, където до 14г. е забранено използването на рс-та от деца заради здравето им.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На всякакви позиции в държавата не достигат кадри... А сме пълни с безполезни политици... Нека си изоставят нищоправенето и да помогнат на всички сектори...
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега някой IT ще остави добре платената си работа, за да мизерува като учител...
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятам, че в училище трябва да се въведе основен предмет Въведение в правото. Защото не може учениците да не знаят какво е договор, какво е обществена поръчка , какво е престъпление, какво е трудов договор, данък, как се сключва договор, какво е президент, функциите му, кмет, областен управител и т.н. Много по-полезно от едно програмиране!
5
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами аз учех езика на Паскал за програмиране. Нищо не схванах от това програмиране, защото не го смятах за важно де. Важните предмети в училище са 3- Литература, езици и обществените науки. За какво са ти тия физика, химия, математика?! Примерно по биология учехме за някакви цветенца, венчелистчета, тичинки, които изобщо досега не са ми потрябвали тия знания. Но примерно географията и английския винаги са ми били от полза, особено когато човек пътува в чужбина и из страната
4
11
 
6
 
! Отговори
Учителка преди 1 година
На даскалите по информатика стартовата трябва да е 5000лв поне!
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата учат бейсик и паскал само.. и MS DOS
2
3
 
3
 
! Отговори
Hoqsan преди 1 година
До АнонименОще ли учите децата как се пишат архаични кодове на Паскал и Си ?
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Министерството да разреши на учителите по информатика да учим децата на програмиране.