Справя ли се училището с насилието в ранна възраст?

Агресията идва от проблеми в семейството
Обновена: 7 авг 2023 09:46 | 7 авг 2023 09:41, Анисия Иванова
17

Агресията в обществото отново постави фокуса и за това работи ли се достатъчно в училище, за да успеем да се справим с насилието още в ранна възраст. Данните на МОН показват, че голяма част от проявите на агресия в училище са от деца с проблеми в семейството. Редица заинтересовани организации се срещнаха с министъра на образованието Галин Цоков.

"Когато говорим за агресия и тормоз, често виждаме само видимата част на насилието. Има фина форма на насилие, която е психическият тормоз. Това може да се случи в рамките на училищната среда и извън нея, формата може да се прехвърли и в онлайн пространството, което е по-трудно за ограничаване. Това създава стрес и напрежение в децата, не винаги се забелязва от възрастните", каза Зорница Трифонова от Асоциация "Родители" в студиото на "България сутрин".

Има доказани практики за превенция на случаите на насилие и една от тях е целенасочената работа за развиване на социално-емоционални умения в учениците, заяви пред Bulgaria ON AIR Гергана Ефремова от "Заедно в час".

"Това допринася те да общуват по-ефективно, да познават себе си и да овладяват емоциите си. Друга добавена стойност е, че те са свързани и с по-добрия академичен напредък. Развиването на социално-емоционалните умения може да се случва във всеки един час и по-всеки един предмет", обясни тя.

Взаимодействието между семейството и училището е една от темите във фокуса на Асоциацията "Родители", изтъкна Трифонова.

"Ние подкрепяме училищните екипи да изграждат политика за системно взаимодействие със семейството - то да не е само, когато има проблем. Родителите и учителите трябва да са на една и съща страна. Това, което ги обединява, е детето. Родителите не познават децата си в училище, а учителите не познават децата в семейството. Затова трябва да се говори", добави тя.

Важен е примерът на възрастните, настоя Ефремова. "Проф. Цоков каза нещо много важно - всеки е заинтересована страна. Важно е какво поведение излъчваме. За да се работи целенасочено за развиването на социално-емоционалните умения, е важно да бъдат заложени в учебните програми. България е доста закъсняла в тази посока", на мнение е гостът.

Възрастните трябва да са моделът на различното поведение, на мнение е и Трифонова. "Когато едно дете не знае как да се справи с нещо - става жертва или този, който изразява нуждите си през агресивно поведение. Освен да се говори, може да се преживява", коментира тя.

Събеседникът ѝ сподели още една от практиките за развиване на социално-емоционални умения - в началото на всеки час учениците да споделят как се чувстват.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не. Не се справя. Защото учениците нямат респект към учителя, откакто родителят се опростачи и дава лош пример. Днес не учат децата на уважение към учителите и възрастните хора. Затова тийнейджъри пребиват майките и бабите си за пари.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Насилието при децата рязко се увеличи след 1989 година. То върви заедно с бананите и тоалетната хартия, заради което реставрирахте капитализма.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нито семейството, нито училището ще се справят с насилието, защото живеем в среда, която пощрява и закриля злосторниците. В която правото на силата е закон. Няма справедливост! Насилието блика от телевизора, от видеоигрите, от държавата - насилствени ваксини, тасил6твено вкарване в еврозоната, насилствено участие в чужди, истински войни, с масови жертви, разрушения и жестокост! Никакво уважение към другия, никакво! А децата - по-добре да не се раждат, ако ще живеят в изначално зъл свят!
14
0
 
1
 
! Отговори
Тон преди 10 месеца
За да има насилие вие сте виновни, защото децата нямат респект от училището, и онези добри програми ,за родолюбие,уважение и помагане на хората,отговорност за поведението си,трудолюбивост унищожихте ги ,и приехте либералните брътвежи,и резултата е на лице,и не само тук е така в Западна Европа е ужас ,и никаква конвенция не е променила нещо,но в замяна на туй,педофилията се е увеличила!
13
1
 
2
 
! Отговори
Беко преди 10 месеца
Агресията идва от проблеми в семейството... Ама справяло ли се даскалото... Вие хептен изтрещехте в таа peдакцийка...
12
0
 
7
 
! Отговори
Морска преди 10 месеца
Не се справя училището! Преди няколко месеца малко тарикатче пребива като куче свой съученик, защото го дразнел - все вдигал ръка и знаел всичко... Заради глупавите наредби на МОН трябваше вместо да бъде изключено диването, да му се организира подкрепа, по времето на която може буквало да прави каквото си иска. Като набие пак някого, учителите излизат виновни, защото не са го "подкрепили" добре... Като липсва семейното възпитание, училището нищо не може да направи, защото отдавна няма авторитет.
11
0
 
3
 
! Отговори
Таката преди 10 месеца
Навремето батовците пионери тръскаха с главата надолу за стотинки и имаше всякакви гаври като пиене от локва , лазене в *** - добрия стар комунизъм. Даскалите биеха без да гледат кой е виновен. Чудна работа. Само дето нямаше телефони.
10
4
 
8
 
! Отговори
До На чисто преди 10 месеца
Къде "на Запад"? Защо "на Запад"? Ние от Запада го взехме този начин на обучение и възпитание и го следваме същия него вече 35 години. Ето докъде стигнахми. Скоро ще почнат като в САЩ да ходят децата с бронежилетки, че не се знае кой къде ще влезе да гърми на месо.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Училището с образованието не се справя, хората го карата на самообучение а останалите си остават на ниво трети клас. Какво остава училището да се оправя с насилието и с възпитанието, въобще! В момента и с този си начин на организация и работа то е излишна институция, която само гълта пари и раздава кухи дипломи на масово неграмотни хора.
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Така и не разбрахте, че децата в тоя живот трябва да си знаят мястото. Те не са с достатъчно умствен багаж и житейски опит за да казват те какво би трябвало да става. Колккото и на пръв поглед да изглеждат умни. Затова трябва да случат и изпълняват. И да бъдат наказвани ако не го правят.
7
3
 
5
 
! Отговори
HELL преди 10 месеца
ами тя агресията къде се РАЖДА. В училище! Някой били важни друбили "РАВНИ". Все имни и красиви само , а другите да се убият или самообият!
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След като на учителите им затвориха "шамарената фабрика" и ги обвиняват във всички земни грехове - твърдо не. Даже напротив. Има обратен ефект.
5
3
 
5
 
! Отговори
Стягайте се преди 10 месеца
1 месец медиите яко промиват и страхуват.Дадена им е шпиц команда да страхуват.Канал 1, БТВ и Нова от месец 35 минути от репортажа им във вечерните новини е черни вести.Има статистика, вижте че това не е нещо ново но в момента им е дадена команда да страхуват преди изборите че видиш ли ще е страшно иначе.Ов.цете блеят, ножа си се върти, мелачката работи.Следващата Украйна сме ние.Стягайте синчетата че иначе няма да се върнат.
4
2
 
13
 
! Отговори
На чисто преди 10 месеца
Училището в България, на Запад му викат урок по оцеляване.Със 90 процента опростачени родители какви да са децата им?Да не говорим че в класовете се вкарават анонимни деца със СОП уж да се социализират а половината са със шизофренични наклонности към нараняване.Учителките имат ли специализиция за работа със деца със СОП?Разбирам че трябва да се социализират но учитилките не са с компетенции за работа със такива деца, камоли още 29 други в клас където са 30 броя?Тая държава е за изтриване и на чи
3
2
 
13
 
! Отговори
ИК преди 10 месеца
Точно една от мерките в ИК е НПО-тата да влязат в училищата и да промиват мозъците на децата.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безнаказаност, от училище до дърта възраст. Няма кой как да се справи и не са виновни семействата, когато "героите" в новините са все престъпници, а учени, лекари, природозащитници и т.н. - са лошите.
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вижте само последните три новини: тази, след нея -Мъж опитал да наръга с нож жена в Поморие, ММА боец организира гала вечер срещу насилието. Яке кешовица е паднала от НПО-та към мисирките. Сега ще се избият да изкарат по-голяма надница от подобни статии.