Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
1
 
20
 
! Отговори
феникс преди 3 месеца
Висшето образование не е вече това, което беше до 1989год.Всичко вече е търговия.Бълват вишисти без никаква реализация и бъдеще.Да се закрият часни колежи, също и държавни университети.Вижте какво стана в Югозападния с правото конкретно..в този факултет ПРОВЕРЕТЕ кои са учили и ще разберете..СРАМ, ПОЗОР ,УЖАС.
191
3
 
3
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 3 месеца
За да бъде опростачено до крайна степен младото поколение в англо- краварската ***, на образованието и науката са необходими много "професори" от ранга на Ал Фашагата от Седесето, а заплатите да са на ниво под тези, на ***- чистачка в автогара.
190
3
 
4
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 3 месеца
За да бъде опростачено до крайна степен младото поколение в англо- краварската ***, на образованието и науката са необходими много "професори" от ранга на Ал Фашагата от Седесето, а заплатите да са на ниво под тези, на ***- чистачка в автогара.
189
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ИванМи влез във ВУЗ, та да правиш пари и ти. Ама май пипе не ти стига за това.
188
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
До Цецо Елвиса Първо стани професор, че да разбереш колко години труд и трупане на знания ти трябват, колко статии и учебници трябва да напишеш и публикуваш в списания с импакт фактор, и тогава смятай колко лекции на седмица имат и колко отпуск.
187
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хюго Бос, к.188 Денков преди да стане зам.министър на МОН беше професор, шеф на катедра Физикохимия в ХФ на СУ и едновременно професор в БАН. Но Т.Тагарев е защитил кандидатска степен във ВВА Жуковски през 1995 г., до 1998 г. беше доцент в доколкото си спомням ИТКР-БАН.Сетне се захваща с изцяло военни проекти, 6 години е съветник към МО-Украйна и едва в 2014 г. става професор от БАН! Това главата ми не го побира.И наскоро говореше,че ако не остане министър на МО,ще се върне в БАН след 26 г.!!
186
9
 
17
 
! Отговори
Цецо Елвиса преди 3 месеца
Един професор води лекции по 10-15 часа на седмица. Освен това има по 3-4 месеца годишно в които няма лекции и на практика си е като отпуска. Колко да му плащат за толкова работа? В свободното си време професорите могат да водят курсове, да пишат учебници, книги, да водят частни уроци и тн. Примерно от писане на учебник автора може да получава 50000лв годишно за 5-10 години.
185
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами стани чистачка *** како! Търсене/предлагане - такъв е живота.
184
11
 
9
 
! Отговори
Руси преди 3 месеца
Ето ви промяна и капитализъм. Ами все някой трябва да чисти ,щом никой не иска ,трябва да плащат повече някой да им чисти мизериите. То вече народа нищо не иска. Даскалите да стягат куфарите като не ги кефи. Това е модерния свят като не те кефи сменяш професията. На останалите да не би да ни е лесно ? И без това тия даскали никакви резултати не постигат!
183
5
 
23
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Кокала с ВУЗ-овете е голям. Големи пари се правят там. Абсолютна мафия.
182
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"подиграветлно отношение към хората на науката" - в България има такова отношение не само към хората на науката, а към всички. Подигравката по тези ширини си е национален спорт. Помниш ли Симеон Дянков (финансов министър от ако не греша първото правителство на Бойко Борисов)? Та той постави въпроса с отчетността пред БАН. Каза - ОК, пари ще има, но трябва реформа, трябва някаква отчетност. Какъв беше резултатът? НИЩО. Сега да те попитам теб - на кое място в света е българската наука и БГ-ВУЗОВЕ?
181
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Необходими ли са ни 50+ ВУЗА, а професоре? Отговорете на този въпрос и тогава искайте!
180
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Те докторите дето бърникат по вътрешностите Ви взимат по малко от чистачка или мияч на коли...за съжаление това е капитализма.
179
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази ректорка получените под масата десетки хиляди на година за нищо ги няма и не ги брои. 50 на сто от Вузовете с филиалчетата са излишни и професопите от там. Не може във всеки Вуз да има икономически специалности. На времето бяха само 3 в София Варна и Свищов.Същото е и с правото.Не може за 40000 абитуренти да има 60000 места във Вузове и филиалчета.
178
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До "Отвратен" - ти, явно си чужденец, доста добре пишеш на български език. Браво!
177
6
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 месеца
Няма бъдеще държава,в която за наука и образование се дават толкова малко пари.Няма как да има добре работеща икономика без добри специалисти.Когато има толкова негативно и подиграветлно отношение към хората на науката,няма защо да се чудим защо сме на дъното в ЕС по всякакви показатели.Общество без образование освен да затъва,друго не го очаква. Но мутренското управление доведе до пълен разпад на държавата.Докато това не се осъзнае ще сме общество без посока и цел.
176
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"за едно място за хигиенист кандидатсват по 100 желаещи" - ако действително беше така, то никой нямаше да плаща повече от минималната заплата за хигиенист, нали така? Значи явно за едно място не кандидатстват 100 човека или заплатите на хигиенистите не са тези, които твърди Темелкова. С други думи - празни приказки от страна на професорката. Ама друго не е и за очкаване от нея.
175
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"счетоводител със заплата на хигиенист" - ти се радвай, че изобщо имаш работа, че изкуственият интелект ще глътне счетоводството примерно на 80-90% без проблеми и ще стане така, че счетоводството на примерно 20, 30 или 40 фирми ще се движат от един двама души. Всичко друго ще стане излишно, брат ми. В България нещата стават по-бавничко, но няма къде да ходим, и тук ще се звтоматизират тези процеси. Просто по-бавно.
174
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименСамо, че за едно място за хигиенист кандидатсват по 100 желаещи, а за специалисти, колко са?
173
3
 
1
 
! Отговори
Георги Иванов преди 3 месеца
Да, и счетоводител със заплата на хигиенист. Това е България...