Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка

Протестът започва на 20 май пред Министерството на финансите
15 май 2024 10:51, Петър Бойчев
242
Бунт на професорите: Не може преподавател със заплата на чистачка
Снимка БНТ

Търпението на академичната общност от университетите се изчерпва. За една търпелива общност това означава, че тя е на предела на търпението си. Възнагражденията в сектора на висшето образование не са мръднали от години.

Това заяви пред БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова за протеста на преподавателите от ВУЗ-овете. Според нея е недопустимо магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти. Темелкова настоя за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища от 180% от средната брутна заплата за страната.

Управляващите и политиците ни доведоха в хипотези, които без да искахме, предсказвахме във времето - в момента има пари за отпадане на държавните такси, но няма пари за увеличение на заплатите на преподавателите във висшите училища, разочарована е Темелкова. Според нея няма как да има качество, когато държавата е абдикирала от отговорността си за университетите.

Темелкова се надява на разбиране от изпълнителната власт, който да продължи занапред и да се обърне внимание на академичната общност. Ефективните протестни действия ще са на 20 май (понеделник) пред Министерството на финансите.

"Те са виновни за бавенето на увеличението на нашите заплати. Средното възнаграждение в сферата е различно, но средно е от 1750 до 4 150 лв. в медицинските университети, които са най-добре финансово“, каза Илия Добрев в ефира на Нова телевизия.

Друг университетски преподавател заяви, че заплатите им не са повишавани от години. "Повишение трябва да има и за непреподавателския състав, тъй като те също са съпричастни към учебния процес", смятат те.

"Изтощени сме. Изпълняваме всичките си изисквания, но държавата не изпълнява обещанията си. Министерствата са ни превърнали в спринтьори в маратон", каза друг преподавател. Те са категорични, че протестите няма да спрат.

"Ако се наложи ще продължим със стачните ни действия. Ще блокираме пътища, ще спрем обучението на студентите. Студентите също ни подкрепят", заканиха се преподавателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 месеца
Като знаем Денков как стана академик.....
171
2
 
18
 
! Отговори
решение преди 3 месеца
Местата във висшите училища трябва да се намалят с 60%, съответно и преподавателите. Няма достатъчно деца, които трябва да учат висше образование. Така парите ще стигнат и качеството на образование ще се повиши.
170
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Меко казано наглост. Точно по ВУЗовете се вземат пари над основното възнаграждение за всичко. За изпит, за защита, за поправка, за каквото се сетите. Качеството на образованието не се коментира. Важното е бройки да има и да текат парите. Смях. И сегашните са им много.
169
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проф. Миглена Темелкова ("Финанси" (Варна) и "Право" (В.Търново) твърди: "недопустимо (е) магистри да получават възнаграждения, колкото хигиенисти".Дамата-икономист би трябвало да знае как се определят заплатите в една икономика. Хигиенистът щом е много търсен, то ще бъде и добре платен. Помисли, Мигленче: искаш да ти се свърши някаква работа. Кого викаш - човек с диплома или човек-специалист? Понеже в нашата държава всеки може да е с диплома. Образованието пет пари не струва, нали така?!
168
0
 
5
 
! Отговори
Краси преди 3 месеца
До Професор 159: Ми не го давайте. Продавайте го. Ценния продукт. Спазарете си цена и те така. Ама сигурното си е по така, нали?
167
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като гледам харвардсите професори какво са направили с Кицата се питам пък нашите съвременни професори какво ли му биха причинили нали се е евроатлантик така да се каже , само паре сака .
166
0
 
2
 
! Отговори
"Академик" преди 3 месеца
Лозанката и той ли е на 933
165
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тази чорла ли е професорка или просто се бори за правата на професорите? В БГ има много повече професори, отколкото чистачки, а имаме нужда от чистачки, не от професори.
164
2
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 месеца
И кво преподават тия професоре кaмa cyтрa или генг бенг, та толко паре щът
163
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От както една мутра министър махна ВАК се навъдиха пишман професори навсякъде.Досадници!
162
1
 
15
 
! Отговори
Асан от чистота преди 3 месеца
Като гледам разни екземпляри, представяни като университетски преподаватели по ТВ какви ги плещят, даже това им е много. Явно гушат грантове затуй са таквиз и приказките им...
161
4
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Когато дойда на власт - на момента ги правя 8 университететите. Първо, за да има конкуренция при кандидатстване между кандидатит-студентите, а не като сега, всеки, който може да върви да влиза, второ: най-добрите преподаватели ще останат, останалите в частния сектор.
160
5
 
17
 
! Отговори
Професорите преди 3 месеца
Станаха повече от студентите .Преподават в по два-три университета.И от всякъде взимат пари.
159
0
 
7
 
! Отговори
Може, може преди 3 месеца
Професори -под път и над път. Само тука, във форума -с лопата да ги ринеш. И все с дипломи. А чистачки - кът. Пък и тия, дето останаха, се преквалифицираха в магистралк и придружителки, та те така. А като не им стигат, да направят като докторите и да си отворят частни кабинети. Да си отворят и те една каса като здравната, да дере вноски от всички (в полза на образованието, което и без това е "за всички") и каквото *** частно, все върху заплатите ще е. А за нас няма лек, няма и акъл.
158
2
 
7
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 месеца
Може може и толкова са ви много
157
4
 
15
 
! Отговори
Рендето преди 3 месеца
От Чистачката има полза, каква е ползата от пишман "Професорите" с ценовите им тарифи за оценки???
156
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 169, вчера си "поиграх" с 4тири Чатчета. Дадах им идентична задача. Поисках да разработят курс на тема deep learning. 2 се справиха блестящо и в пъти по-добре от "университетските професори". Два се провалиха. Така че скоро няма да имаме нужда от "обучители" :) Дори и домашни ми разписа. Обясненията са по-добро от кой да е професор или учител. Тези професии и пишете първи в списъка на изчезналите!
155
4
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 месеца
А що бе - пазар на труда. Като всеки иска да преподава и никой да чисти - така става. Точно тия дето реват раздадоха/продадоха дипломите за "вишу" на очевидно слабоумни човечета.
154
4
 
15
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 159: безценен продукт? Като чалга дивите които завършиха без да са стъпвали в университета? Или като тази герберка която направиха шефка на фонда за земеделие която е магистър, с 10 години трудов стаж и е на 35, а и манекенка била? Или може би като половината депутати които завършиха след като станаха депутати? С такива резултати, такива заплати. Ако не ви харесва да сте почнали в частния сектор, ама знаете, че там и за минимална няма да изкарвате и затова си стоите в университета.
153
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази да си каже за кого ще гласува. Не е срамно.