Острият недостиг на кадри - драматичен проблем и в образованието, и в бизнеса

Според проф. Станимиров децата в 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, вместо на уменията
139

"Имаше период, в който бизнесът и образованието се възприемаха като самодостатъчни. На входа на университетите имаше много кандидати. На входа на бизнесите имаше много желаещи да започнат работа. В момента бизнесът страда от остър недостиг на кадри, а образователните структури страдаме от остър недостиг на желаещи да учат висше образование. В момента бизнесът и образователните структури много повече оценяват тази връзка и знаят, че едни без други не могат".

Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024". По думите му модерните специалности са интегрирани, при това не само в рамките на университета.

ИУ-Варна тази година разкрива 5 нови специалности, като две от тях са по програми, които се реализират с други държави. По думите на проф. Станимиров колаборирането с чужди преподаватели отваря врати и за научни изследвания.

"Наши преподаватели обучават студенти от съответните държави партньори. Нашият университет има много изявен предприемачески профил. Опитваме да го развиваме доста успешно. ИУ-Варна е в центъра на предприемаческата екосистема. Наши студенти биват включвани в множество предприемачески проекти, които ние изпълняваме с над 30 партньора от чужбина", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Станимиров допълни, че бизнесът участва с ентусиазъм в образователния процес. Той е на мнение, че висшето образование до голяма степен е загубило селективната си функция заради процеса на масовизация.

Мотивацията не се гради единствено върху възнагражденията, обърна внимание проф. Станимиров.

Според него децата 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, отколкото на уменията.

"Какво даваме на младежите - газ или спирачка? Деца с малка газ и малка спирачка са ленивци, не знаят къде са; такива с голяма газ и никаква спирачка стават много агресивни; онези с голяма газ и голяма спирачка можем да квалифицираме като подпалвачи с пожарникарски ценности. Искаме образователната система да постигне някакъв баланс", завърши проф. Станимиров.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това просто не е верни. Лъжа лъжа лъжа. Ние кандидатстваме те ни режат. Освен това в бюрата са само некви жени които нищо не прават и само въртат едни смарфоне до други жени некаде си и отчитат работа за заплата но работни места пак нема накрая.
82
1
 
2
 
! Отговори
Крундел преди 1 месец
другари, още важи лозунгът: " те ни лъжат, че ни плащат, а ние ги лъжем, че им работим"Което е напълно нормално, все пак всичките "големи работодатели" са с връзки с "онова време"...т.е. верни партийни другари, техните прислуги, охранители и шофьори.И още по-зле ще стане след някоя и друга година, когато най-многобройните набори пенсионери спрат окончателно да работят...а "внос" няма да стане, защото "вноса" ще отиде в европа, какво ще го задържи тук?
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ СА МНОГО ТРУДОЛЮБИВИ В ЕВРОПА, ЗАТОВА ОЛИГАРХИЯТА ИСКА ДА НИ ЗАВРЕ В БРИКС- ЗА РОБИ- МЕРСИ АМЕ НЕ- НА НАС НИ ПЛАЩАТ ДОБРЕ В ЕС!
80
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кадри, кадри - валяло! 1 млн. безработни. Ама пари не ви се дават.
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затова пък сме първи по производството на професори! Откакто махнаха ВАК (вашата алкохолна компания) се отиде в другата крайност - всеки университет си бълва Ph.D.-професори. Достатъчно е да си стоял малко повече и хоп, жертват те с титла в името на университета. Най-важните качества естествено са:" - Е как! Та той 15г вече прди и се услушва!".
78
0
 
11
 
! Отговори
ТЕ НЕ ПЛАЩАТ преди 1 месец
НИЕ НЕ РАБОТИМ ЗА ТЯХ
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поколението Z са пълна щета. Пълен ***. Може да са много мързеливи, но за сметка на това са много ***.
76
1
 
12
 
! Отговори
БГ работодател преди 1 месец
МИТ Е, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА РАБОТЛИВИ.....- МИТ Е ДРАГИ, ЧЕ ЩЕ РАБОТИМ ЗА БЕЗ ПАРИ- ЗА ТОВА СИ ВКАРВАТЕ ИНДИЙЦИ И АФГАНИСТАНЦИ- РОБИ ИСКАТЕ, КЪМ БРИКС НИ ДЪРПАТЕ, ВИЕ МИЛИОНЕРИ НИЕ В КАЛТА- БГ РАБОТНИЦИ ИСКАМЕ В ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ А АКО НЕ ВИ ХАРЕСА СИ ИЗТЕГЛЕТЕ БИЗНЕСА В АФГАНИСТАН ИЛИ ИНДИЯ- ТАМ СА ЕВТИНИТЕ БАЛАМИ!
75
0
 
12
 
! Отговори
Димо преди 1 месец
Университетите са прекалено много. Не може да завършват 50 хиляди абитуриента ,а местата в университетите да са 60 хиляди, като само за медицински сестри има 30 хиляди свободни места !?!Образованието се превърна само и единствено в бизнес, а не в обвързаност с необходимостта.
74
2
 
14
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Чорбаджиите-изедници по морето наричат свои работници "миpизливци". И да, най-алчния и лош капиталист е българския.
73
0
 
18
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
Има кадри там, където се плаща. Там където има мутряги няма кадри, но за сметка на това има лошо отношение и не се спазва КТ. Крайно време е да се научат работодателите, че свърши времето на ловене маймуни с трици. Аз не се оплаквам мога и да не работя известно време, но няма да работя на подпазарни нива, каквито ми предлагаха на скоро за моите умения и квалификация. Човек може да живее и с минимална и с над средната заплата, но първият случай за образовани хора с умения няма как да се случи.
72
0
 
13
 
! Отговори
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА: преди 1 месец
БИЗНЕСА У НАС Е "ПАРТИЕН" И НЯМА НУЖДА ОТ НОВИ КАДРИ---- ИМА САМО НУЖДА ОТ РОБИ И РОБСКИ ТРУД ЗА " БЕЗ ПАРИ"....ХАХАХА
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато говорите на тая тема, кажете какво предлагате. Напр. "Катерпилар" търси инженери за подобряване на охлаждането на двигателя. Найс, а? Само че в БГ такива филми няма. Капитани на круизни кораби? Няма. Химици да открият нови пластмаси? Няма. Големият процент висшисти останаха учители и лекари. И проблемът е още от Тошово време. Вузовете бълваха кадри, от които малко се реализираха истински. Останалите се наместваха нейде на топло местенце. Предлагам да вземем пример от чужденците.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 1989 работех нещо, за което ми плащаха нормално. Сега за същата работа трябва да ми плащат около 14 хиляди лева, за да получавам приблизително пак толкова, а ми предлагат 1000-1200 лева. Е, ще им работя ли за без пари?
69
1
 
1
 
! Отговори
Перничанин преди 1 месец
А сега както направиха и университетите безплатни, всеки ще си пише глупости, само и само да е в студентски по дискотеките. А предметите дето преподават все така излишни и непотребни по-голямата част. Трябва си генерална реформа, макар че като гледам и какво е новото поколение, май няма да е нужна.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма заплащане, няма кадри. Факт. Дебеловратите демократи не го ли научиха за вече над 34 години?
67
0
 
13
 
! Отговори
Колкото - толкова преди 1 месец
Колкото плащате - толкова работят, по-просто от това няма да мога да го обясня.
66
0
 
17
 
! Отговори
Гастербайтер преди 1 месец
На запад казват: You get what you pay! Кратко и ясно. Нямало кадри, нямало хора, нямало държава, нямало институции. То отдавна нищо няма. Имало 1 000 000 и косур неработещи, които не желаели да работят. Част от тях не искат, защото не виждат смисъл - ниско заплащане, непълно осигуряване, лоши условия на труд и тн. Други яко бачкат в сивия сектрор - те според мен са повече. Дали плочкаджията ми даде бележка за 4 бона, които ми взе? Риторично. Предложете му 1000 лв заплата и го чакайте да дойде.
65
0
 
16
 
! Отговори
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА ! преди 1 месец
БИЗНЕСЪТ У НАС НЯМА НУЖДА ОТ КАДРИ ! ! ! ЛЪЖАТ ВИ . ТЕЗИ БИЗНЕСИ КОИТО ТЪРСЯТ КАДРИ , ТЪРСЯТ НАЧИ ДА ОБИРАТ ХОРАТА , ТОВА СТАВА НА ПРАКТИКА ! ЗА ТОВА ИМ ТРЯБВАТ ХОРА !
64
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остър недостиг на ниско платени, но същевременно високо квалифицирани кадри. Това е проблемът на бизнеса в България. Искат един служител да изкарва 10к на месец, но да му дават 1к.