Острият недостиг на кадри - драматичен проблем и в образованието, и в бизнеса

Според проф. Станимиров децата в 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, вместо на уменията
139

"Имаше период, в който бизнесът и образованието се възприемаха като самодостатъчни. На входа на университетите имаше много кандидати. На входа на бизнесите имаше много желаещи да започнат работа. В момента бизнесът страда от остър недостиг на кадри, а образователните структури страдаме от остър недостиг на желаещи да учат висше образование. В момента бизнесът и образователните структури много повече оценяват тази връзка и знаят, че едни без други не могат".

Това заяви ректорът на Икономическия университет във Варна проф. д-р Евгени Станимиров в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Образование 2024". По думите му модерните специалности са интегрирани, при това не само в рамките на университета.

ИУ-Варна тази година разкрива 5 нови специалности, като две от тях са по програми, които се реализират с други държави. По думите на проф. Станимиров колаборирането с чужди преподаватели отваря врати и за научни изследвания.

"Наши преподаватели обучават студенти от съответните държави партньори. Нашият университет има много изявен предприемачески профил. Опитваме да го развиваме доста успешно. ИУ-Варна е в центъра на предприемаческата екосистема. Наши студенти биват включвани в множество предприемачески проекти, които ние изпълняваме с над 30 партньора от чужбина", посочи още гостът на Bulgaria ON AIR.

Проф. Станимиров допълни, че бизнесът участва с ентусиазъм в образователния процес. Той е на мнение, че висшето образование до голяма степен е загубило селективната си функция заради процеса на масовизация.

Мотивацията не се гради единствено върху възнагражденията, обърна внимание проф. Станимиров.

Според него децата 5, 6 и 7 клас са твърде ангажирани и натоварени, а цялостно образованието отдава приоритет на знанията, отколкото на уменията.

"Какво даваме на младежите - газ или спирачка? Деца с малка газ и малка спирачка са ленивци, не знаят къде са; такива с голяма газ и никаква спирачка стават много агресивни; онези с голяма газ и голяма спирачка можем да квалифицираме като подпалвачи с пожарникарски ценности. Искаме образователната система да постигне някакъв баланс", завърши проф. Станимиров.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
5
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 месец
Да ме извинява така наречения Бизнес ама получава толкова,колкото плаща.Няма как държавата да плати образованието на младежите си и те после да си бият камшика и да избягат за пари в чужбина.Тук да остава шкартото и Бизнеса да иска резултати.Ще има ама на кукуво лято.Примерно учил си Държавна поръчка договор да работиш в държавата 10 г.После отивай на Марс ако искаш.Бай Тошо не е бил *** с договорите.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внасяйте още индийци заради някакви псевдобизнесмени и ще гледате Шенген през крив макарон.
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остър недостиг на качествени фирми и работодатели - драматично обедняване и занижен жизнен стандарт на обикновените граждани.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53В някой сфери няма недостиг но в други има.Да кажем един оператор кол център ще се обучи лесно, но ако ти трябва един доктор обучението му ще отнеме години.
59
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гимназиите трябва да създават кадри.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямало кадри! ОУ НОУ ДЪ ХОРОР, ДЪ ХОРОР!!!!!
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бизнеса да се премести в африка
56
0
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Ами Станимиров ,понеже сте все акълари костюмираните,то вкарайте си индийци и пакистанци за преподаватели по Български език. Нали е тенденция .
55
6
 
2
 
! Отговори
В Кръг преди 1 месец
61 Ти си прокълнат болшевишки теляк
54
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отивам аз на интервю в един доста отдалечен офис с неудобна локация и ми се задават следните въпроси от проста Hrка, кажете защо да Ви наемем? Как се виждате след 5 години и всякакви глуповетини! А да, завършека! Тези изображения от къде са сваляни? Това е моето портфолио и не са сваляни от никде - отговарям аз с доста озадачен тон! Поредното фиктивно интервю на което си загубих времето!!!! Та кадри ли нямало?!
53
10
 
2
 
! Отговори
В Кръг преди 1 месец
Земята в България е прокълната
52
0
 
17
 
! Отговори
Не е ли странно преди 1 месец
Тези толкова добри Бизнесмени да нямат кадри?
51
1
 
0
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Бонус! Думата "траки" е неправилното и криминално съществително,чрез което се определя Българският произход . "Траки" е наложено от Иберите,за да загубим връзка с Произходът си,който както Германският е Галски. Колкото Българите имаме нещо позитивно общо с турците,толкова и Германците с франките. Думата "Франция" е "Тракия". Тракия се свързва с Дракон,тоест с китайският сиреч Гьок-тюркският култ. Коренът "Гер" е всъщност "Гал" ,както в "Бълг-гария" "Гария" е "Галия.
50
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
не че нещо ами да питам бизнесмените защо нямат кадри
49
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма недостиг, абсолютна лъжа! Има много лоши условия на работа и ниско заплащане придружени с надменно поведение от страна на шефчетата! Тези ги разправяйте на цъфналите налъми!
48
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В БГ няма реален бизнес. Всичко е превзето от мaфията. Ако някой се опита да надигне глава и да изкара някой лев веднага бива рекетиран от институции и пратеници на "ДП" или ББ. Да даде някой лев. А не дай си боже да има добра печалба. Или прехвърляш бизнеса на еди си кой или жена и деца биват отвлечени. Това е нашата реалност. Какви кадри какъв бизнес. Хотелите на мaфията по морето построени с крадени пари на крадена земя ли нямат персонал? Няма и да имат. Гърция е по-евтино и по-хубаво.
47
2
 
3
 
! Отговори
TheGreatest преди 1 месец
Разбивам всички кланове,картели.
46
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
47 Дано стана фирмаджия и са си сменям майбаха всяка година
45
2
 
1
 
! Отговори
Дрогарю Аутист преди 1 месец
48 Много добре за бавно развиващи
44
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искате роби. Народа се събуди. Робството свърши. Има 10 пъти повече университети от необходимото. Фирмите са на мафията и се назначават некадърни калинки. Ако работеха на пазарен принцип да са фалирали. Докато има корупция и некадърници в управлението ще е така. И по зле ще става. Какви лекари ще има след 20 години не ми се мисли. Ще мpeм като мухи по улиците от липса на лекари. Ще ни лекува ИИ.