Университетите ще осигуряват 400 места за студенти бежанци

Обучението им ще се финансира от държавата
25 юли 2024 08:22, Петър Бойчев
68
Университетите ще осигуряват 400 места за студенти бежанци
Снимка БГНЕС

Всяка година държавните висши училища ще осигуряват до 400 места в редовна форма на обучение на чуждестранни граждани и лица без гражданство, получили временна закрила у нас. Обучението ще се провежда на български език, а допълнителните места ще се субсидират от държавата и ще се утвърждават над ежегодния брой приемани студенти. Това реши правителството на днешното заседание, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Мярката е заложена в приетите и обнародвани вече промени в Закона за висшето образование. Днес правителството одобри постановление, което допълва и регламентира въпросните текстове. Документът дава възможност на университетите да приемат студенти с временна закрила у нас и без конкурсен изпит, ако успешно преди това са преминали държавни зрелостни изпитни или задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията.

Кандидатстването може да се организира и чрез конкурсни изпити на български език, освен в специалностите от професионално направление ''Филология'', където изпитите ще се провеждат на съответния чужд език.

През първата година в университета студентите ще преминават през специализирано обучение по езикова подготовка, организирана от департаментите на висшите училища. Те ще имат право на стипендия, студентски общежития и ще заплащат такси по реда за българските граждани. След изтичането на срока на временната закрила или след отпадането й, студентите ще могат да продължат образованието си при настоящите досега условия.

Одобрената днес мярка е допълнение на приобщаващата политика, която дава възможност на учениците да продължат образованието си в български университети. Промяната дава определена сигурност и възможност за последващо развитие, квалификация и реализация на пазара на труда.

Необходимите средства за подкрепящата мярка ще бъдат разчитани в бюджета за съответната година на държавните висши училища. За академичната 2024-2025 г. допълнителното финансиране ще се осигури чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
10
 
! Отговори
Смешландия преди 1 месец
За какво ви е висшу, след като "хазарта", без да има такова, е назначен на длъжност със заплата 100к евро в европарламента?
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Както е тръгнало скоро ще записват за студенти уличните котки и кучета, че да крепим безполезните многобройни ВУЗ-ове у нас!
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Давате! Няма само българчетата да са неграмотни висшисти! Да наводним света с купени, а в случая - направо подарени, дипломи!
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Понеже няма толкова българчета, че да ги напълнят. А държавата продължава да издържа излишни университети с излишни специалности. Защото професорите имат лоби в НС и кютат с ниското качество на преподаване до много след пенсия.
60
0
 
7
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
Е тва е-лятото на хотелче, след това отиваш да учиш безплатно(предполагам и общежитията им се плащат), дават и месечна издръжка, остава само и *** и бялото да им плащаме и всичко ще е наред
59
1
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
НА СРЕЩАТА НА ПРЕЗИДЕНТА ПУТИН В ВИЕТНАМ , СТОТИЦИ МЛАДЕЖИ , ЗАВЪРШИЛИ В РУСИЯ ЗАДАВАХА ВЪПРОСИТЕ СИ НА ПЕРФЕКТЕН РУСКИ ЕЗИК !!!
58
0
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
А *** ЩЕ ПЛАЩА ТАКСИТЕ , КВАРТИРИТЕ , ОБЛЕКЛОТО , ХРАНАТА .... ПРЕЗЕРВАТИВИТЕ НА НАГЛИТЕ УКРАИНЧЕТА !!!
57
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53, идентифицирахме още един проосттакк във форума. Нищо няма да научиш... нямаш капацитет :)
56
0
 
11
 
! Отговори
България преди 1 месец
Поне да научат правилен български език. Защото има уж българи с български паспорти , които не разбират български език нито писмено нито говоримо и плюс това са неграмотни и създават неприятности на държавата България.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Кандидатстването може да се организира и чрез конкурсни изпити на български език"?!?! Интересно... Българският е от втора категория по трудност. На едно ниво с немския. И 40 години да живее тука пак няма да прави разлика между "учил, учел, учех, учил съм, учил съм се, щях да съм учил" и "научил", научил съм" "щях да съм се научил" и т.н. Държавен зрелостен изпит ще рече матура и няма начин да я изкара. Или по Еразъм, но там са ЕС, Македония и Турция... Така, че... Трябва да е вундеркинд арабела
54
4
 
0
 
! Отговори
Ччрркрч преди 1 месец
Отново - Крайоно леви болшевики, пролетариати, социалисти, марксисти и и всичко други думи за комунисти - Обяснете!!!
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер, но обясмете ми едно - имаме ли условия за тези хора? Работя, квартири, работни места след това? Защото не мисля, че можем да помогнем и на нашите си, камо ли на чужди ...
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"май не си много наясно какво е държава, и какво ЕС. Явно гражданско образование все пак е наложащ предмет в училищата. Вземи учебника на детето си и се образовай!" - Ще го взема, ще го навия и ше ти го ... Подам.
51
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те, вашите деца и за детска градина не стават. България без българите, това е новата партия. Затрии българин, направи добро на България.
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 48 - Ще ти заменя зъбите с протези ...
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам ... Какво? Крайно леви - обяснетр?
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоест ще им раздават дипломи изцяло безплатно, субсидирано от нашите данъци, знания-нулеви, умения-нулеви. Следващата стъпка ще е специални работни места в управлението местни, държавни, това е директна проекция на т.нар. култура на директно включване на левите либерали. Абсолютно безобразна история, целяща лансиране на хора на расов или етнически произход без оглед на техните познания, възможности и умения. Добре дошли в света на Нео-марксизма и болшевизма. Отврат.
47
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво, заменяйте проstите българи с по достойни народи.
46
3
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До кой преди 25 години в пловдив имаше 3 общежития пълни с българосъветски гопници от глубинката. македонци не съм виждал.
45
0
 
14
 
! Отговори
Кари преди 1 месец
Значи за нашите деца ядец, а за не знам кой си от не знам къде си и не знам защо ще плащаме ние. После за благодарност ще ни палят колите и ще слагат бомби като в Англия или Франция. Идиотщина!