Университетите ще осигуряват 400 места за студенти бежанци

Обучението им ще се финансира от държавата
25 юли 2024 08:22, Петър Бойчев
68
Университетите ще осигуряват 400 места за студенти бежанци
Снимка БГНЕС

Всяка година държавните висши училища ще осигуряват до 400 места в редовна форма на обучение на чуждестранни граждани и лица без гражданство, получили временна закрила у нас. Обучението ще се провежда на български език, а допълнителните места ще се субсидират от държавата и ще се утвърждават над ежегодния брой приемани студенти. Това реши правителството на днешното заседание, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Мярката е заложена в приетите и обнародвани вече промени в Закона за висшето образование. Днес правителството одобри постановление, което допълва и регламентира въпросните текстове. Документът дава възможност на университетите да приемат студенти с временна закрила у нас и без конкурсен изпит, ако успешно преди това са преминали държавни зрелостни изпитни или задължителен държавен изпит за придобиване на професионална квалификация - по теория и практика на професията.

Кандидатстването може да се организира и чрез конкурсни изпити на български език, освен в специалностите от професионално направление ''Филология'', където изпитите ще се провеждат на съответния чужд език.

През първата година в университета студентите ще преминават през специализирано обучение по езикова подготовка, организирана от департаментите на висшите училища. Те ще имат право на стипендия, студентски общежития и ще заплащат такси по реда за българските граждани. След изтичането на срока на временната закрила или след отпадането й, студентите ще могат да продължат образованието си при настоящите досега условия.

Одобрената днес мярка е допълнение на приобщаващата политика, която дава възможност на учениците да продължат образованието си в български университети. Промяната дава определена сигурност и възможност за последващо развитие, квалификация и реализация на пазара на труда.

Необходимите средства за подкрепящата мярка ще бъдат разчитани в бюджета за съответната година на държавните висши училища. За академичната 2024-2025 г. допълнителното финансиране ще се осигури чрез преструктуриране на разходите в централния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЙДЕЕЕЕ И ВУЗОВЕТЕ ОКУПИРАХА ТЕЯ
23
2
 
10
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Затчали са се бежанците да учат У Софийския Университет хаха
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като имате излишни пари за 400 стипендии защо не ги дадете не българчета от по-бедни семейства, които нямат възможност да учат дори и да искат? България се превърна в майка за мигранти и мащеха за собствените си граждани.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Физици от Руанда? Някой трябва да работи в АЕЦ, ако такова нещо съществува в бъдеще в България.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Пародия на държава /10/ В статията се казва, че тези студенти бежанци сами трябва да си плащат таксите по реда, определен за българските граждани.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8 -- По-горе яссно е казано - тази възможност ще се дава само на хора, които успешно са взели зрелостни изпити, т.е. имат средно образование или са взели държавен изпит в областта на някаква професия. За работници могат да бъдат обучавани всички останали, те са болшинство. Ама дали ще благоволят да работят или ще предпочетат да ни висят на врата, живуркайки на социални помощи?
18
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това си е престъпна злоупотреба с парите на данъкоплатеца, Истината е, че нямат достатъчно студенти, вече и двойкаджии приемат и пак не им достигат. Но вместо да се намали бройката и да се закрият няколко университета, те търсят начини да продължат да лапат от бюджета.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като има допълнително пари за "новите студенти", то с колко ще се увеличат парите за издръжка на училищата, ДГ и ДЯ в България?!Защо тези "излишни" пари не се насочат за да подобри базата на тези уч.заведения?
16
0
 
7
 
! Отговори
Недомислие преди 1 месец
Ако е бежанец и няма пари как ще плаща таксите? Това е основа за неравнопоставеност - който е тръгнал от родината си с повечко пари, той ще учи, а който е сиромах да гледа отстрани дори и да е умен! Защо не се изиска помощ от Европа точно за тази цел? По-добре е младите хора, които искат да учат да бъдат в университетите вместо да се шляят и да вършат глynocтu.
15
10
 
1
 
! Отговори
Явор преди 1 месец
Добра мярка!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
хасан фасилеф, румен крадев ложата, главанакофф и туквун сега ще изгеглят и заемче да платят масрафчето на студентите дето ни ги карат с белезници. ще имат и общежития разбира се и агнешко по три пъти на ден да не им нарушим правата. студентките от студентски град пък да стягат и да бръснат чундичките и ханалните отверсия че ресаните студенти са много дащни и при тях нема не. че научат и какво е истински генгбенг.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не се изненадате от ръста на поддръжницжите на десните партии, либерастка *** такава!
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е ли по-разумно да бъде възстановен ИЧС (Институтза чуждестранни студенти, в който всички те да могат да учат бълг.език, вместо във всяко висше училище да се организира департамент, който да се занимава с тази дейност? Вторият вариант не е ли по-скъп или отново ще се работи по принципа дай да осигурим колкото е възможно повече работни места с малко натоварване за наши хора, а данъкоплатците нека да плащат?
11
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дайте и малко шимпамзета да обучаваме. Да стават лекари инженери физици. Може да пробваме защо не? Като не стават с по една тройка и завършват. После може и да ни 'лекуват', мостове ще строят и атомни централи ще управляват.Приготвяйте белите чаршафи и закривайте.
10
1
 
36
 
! Отговори
Пародия на държава преди 1 месец
Нашите деца, взели медали от всякакви олимпиади с плащаст сами .. участията защото държавата я няма .. но за някакви дето карат коли за 200 бона.. безплатно обучение, срам ме е .. че има такива управници.. вие сте срам за света !
9
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудят се откъде да намерят хора за субсидии ,защото половината вузове са пред закриване.
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме нужда от висшисти, имаме остра нужда от работници с определени знания и възможности. Като гледам какви са търсещите убежище у нас, най-добре да им се даде работа в производства, където все още има такива, в стопанства , по селата - да ги съживят малко, в строителството - където все още има държавно такова, почистването на обществени места.
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да слагаме за премиер Риши Сунак :)))
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Направо няма ли да им харижем каквото е останало от държавата?
5
1
 
17
 
! Отговори
Klaus Schwab преди 1 месец
Време е да се върнат на мода Кръстоностните походи . Това е инвазия на черните . Децата ви ще ви мразят .