Сатурн ще е най-близо до Земята в неделя

Планетата ще е на разстояние 1 295 229 080 километра
7 сеп 2024 14:56, Елка Василева
11
Сатурн ще е най-близо до Земята в неделя
Снимка: архив, БГНЕС

Планетата Сатурн ще се наблюдава най-ясно в нощта срещу 8 септември. Рано сутринта в неделя планетата ще се намира в най-близката до Земята точка от своята орбита, четем в „Гид на любителя астроном 2024 г.”, издание на катедра „Астрономия” на Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

На 8 септември в 07:35 ч. българско време планетата Сатурн ще бъде в т.нар. противостоене (или опозиция) на Слънцето, каза за БТА авторът на справочника Пенчо Маркишки, физик от катедра „Астрономия” на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и от Института по астрономия с НАО при БАН.

Освен, че всяка външна планета - от Марс до последната в Слънчевата система, е най-близко до Земята по време на своето противостоене, логично също тогава тя е най-ярка и с най-голям ъглов диаметър, поясни Маркишки. Пак тогава съответната противостояща планета се наблюдава през целите нощи.

„В случая най-подходящата нощ тази година за наблюдение на Сатурн ще бъде нощта срещу 8 септември, но тъй като планетата с пръстените се движи бавно в съзвездието Водолей, тя е удобно видима още от началото на юли и ще се наблюдава все така лесно до около края на септември. Сутринта на 8 септември Сатурн ще бъде на разстояние 1 295 229 080 километра от Земята, след което той бавно ще започне да се отдалечава”, посочи физикът.

Противостоянията на външните планети са добра възможност да насочим вниманието на своите деца или учениците към тях, подчерта той. „Тези явления не вещаят нищо лошо или добро, каквито "пророкувания" можем често да чуем от астролозите. Сатурн е ярка планета и е видима с невъоръжено око като звездоподобен обект”, каза Маркишки.

Той препоръча на любителите астрономи и техника за наблюдение на Сатурн. „За да забележим неговия пръстен обаче, ще ни трябва зрителна тръба или телескоп с увеличение поне 30 пъти. Разбира се, при увеличения около 100 или повече пъти, наблюденията ни ще бъдат далеч по-впечатляващи”, каза Маркишки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: СатурнПенчо Маркишки
Още от Свят
Северна Корея пусна още балони с боклук към Южна Корея
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Теодор преди 1 седмица
Ще видим на маркишки макарите
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Риби
8
2
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 седмица
Не снимката рисувана планета, а километрите над милиард и с точност до 1 А от Бургас до София нема такава точност, бе професории
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 5 Monkey, на какви наркотици си? Гледам дилърът ти е добър.
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 5 Маймунчетооо, и на Слънцето са поставени огледала от американците за да знаем на какво разстояние е от нас според маааалоумната ти логика???? Ти си бил сбъркано същество.
5
2
 
1
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 седмица
До 4... До Луната се изме.ва с лаэер, като там има огледала които американците са поставили при кацането. Що ми не обясниш, как става на 25 пъти по далече измерването
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 2 Много си зле, честно. Ти като можеш да изчислиш само на колко метра е хладилника ти от леглото ти е обяснимо да задаваш такива идиoтски въпроси.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И кое му е интересното на тази статия не мога да разбера? Да се намирате на запълване първа страница с безсмислени статии. Това е все едно да кажете че утре слънцето ще изгрее от изток.
2
5
 
0
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 седмица
И как точно иэмерихте на колко километра е Сатурн бе учени
1
1
 
0
 
! Отговори
ъъъъ преди 1 седмица
организирани ли са еднодневни екскурзии