В България училището е олицетворение на разграден двор

Предложение: Да отпадне външното оценяване след 4 и 10 клас
Обновена: 21 авг 2024 13:17 | 21 авг 2024 13:09, Инна Ангелова
14

От синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" предлагат да отпадне Националното външно оценяване (НВО) след 4-и и 10-и клас. Според Юлиян Петров това е напразно товарене на системата и не на последно място стрес за учениците.

“Има под 1% от училищата, които ползват тези резултати за 5-и клас, но те биха могли много лесно да направят друг вид кастинг. След 10-и клас са подобни мотивите", коментира председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в студиото на "България сутрин".

Синдикат "Образование" предлага отпадането на тези изпити вече повече от 10 години.

"Време е да го преосмислим и премахнем. За 10-и клас е по-лесно, защото нищо няма да се промени, но за 4-и клас, не че НВО променя нещо, но ние трябва да помислим за начален етап, какво се случва след първи клас, как едни деца с немалко дефицити преминават до 4-и, 5-и, 7-и, 8-и клас и това не генерира по-доброто качество по-нататък", заяви д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Синдикатът обясни, че става дума за дефицити от социална и дисциплинарна гледна точка. По думите му е необходимо да бъде въведена оценка за дисциплината на учениците. И допълни, че в България училището е олицетворение на разграден двор.

Изследвания и анализи на синдикат "Образование" показват, че през годините учебното време на учениците се увеличава, но това не влияе позитивно на резултатите на децата.

"Практиката е много важна. Ако ние не променим естетиката на учебното съдържание и като цяло организацията на учебното време, дължината нищо няма да промени", категоричен бе събеседникът.
Председателят на синдикат "Образование" коментира и спорните промени в Закона за предучилищното и училищното образование, които забраняват ЛГБТ пропагандата в учебните заведения.

"Няма дефиниране на това, което е формулирано в закона. Ако един учител си позволи и пусне песента "Ако си дал" на Емил Димитров, това дали ще бъде нетрадиционна сексуална агитация, или ако пусне песен на Елтън Джон? Трябва тези, които са го написали, да го дефинират", каза д-р Петров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: училищеобразованиеНВО
Още от Образование
Студентските общежития спешно се нуждаят от ремонт
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Good morning, Vietnam!
12
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Увеличиха рязко заплатите на учителите, а резултатът е нулев.От училищата и университетите цълват много неграмотници.Жалко,но е самата истина, а парите ги плаща народа...
11
0
 
4
 
! Отговори
До Не е разграден .. преди 3 седмици
Поздравления! Много точно си описал ситуацията!
10
0
 
5
 
! Отговори
Аа до ss-waffen преди 3 седмици
Дани Вълчев с артистичната тридневна брада /българският Франк Синатра/ е автор на делегирания бюджет.
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Росен - Да, прав си. Защото като не повтарят, още от 7-годишна възраст у тях се изгражда представата, че е нормално будалата да се труди да научи нещо, а гяволът да рита топка и да се кефи и накрая и двамата да минат във втори клас. И после цял живот ще иска да мързелува, но да получава толкова, колкото взима онзи, който работи.
8
1
 
9
 
! Отговори
Не е разграден двор, преди 3 седмици
защото едни подрастващи трябва да засвидетелстват присъствие на територията на школото, за да не им спрат деЦките надбавки и за да си вземат безплатната храна, която им се полага. И тъй като им е скучно в час, те пребивават на двора, който също се счита училищна територия. Ако не е заграден, как да докажат, че са били "на училище"?
7
1
 
25
 
! Отговори
Росен преди 3 седмици
Нужно е премахване на НВО. Учениците от първи до четвърти клас също да се оставят да повтарят, докато усвоят материала. Пускаме ги неграмотни в пети клас и така си отиват до края. Това трябва да спре. И това, че децата се травмирали, като сме ги оставяли да повтарят са абсолютни, тотални глупости! Напротив, ще им подейства мотивиращо и дисциплиниращо.
6
0
 
9
 
! Отговори
ГерболИННА преди 3 седмици
ИмалЕ сме синдикатЕ?
5
0
 
19
 
! Отговори
Да не се офлянкват преди 3 седмици
Вместо външно оценяване след 4-и клас, по-добре да приемат предложението, което някой от коментиращите тук направи преди няколко дена. Да се върне отново мярката "повтаряне на клас". Ако трябва и пет пъти ще повтаря първи клас докато най-после научи азбуката и успее да се научи да брои, да събира и изважда поне до 20.
4
0
 
25
 
! Отговори
ss-waffen преди 3 седмици
Делегираните бюджети. Там се корени всичко.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Входното ниво да го махат, отиваш първи ден още и пляс контролно. Кви песни щял да пуска даскала, това не ти е някакъв бар или дискотека.
2
1
 
18
 
! Отговори
ППДЕБЕЕЦ преди 3 седмици
Навремето НВО означаваше "Начално военно обучение".
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Училището произвежда без мозъчни роби на мафията.