Учени остават без дом заради ремонт на общежитие

Не е ясно къде са им осигурени жилища
22 авг 2024 09:30, Стела Стоянова
23
Учени остават без дом заради ремонт на общежитие
Снимка БГНЕС, архив

Университетски преподаватели и учени от БАН са на път да останат без дом заради предстоящ ремонт на общежитието, в което са настанени в Студентски град, предава Би Ти Ви.

Ремонтът на блок 58 е предвиден за септември. Обитателите трябва да напуснат сградата до 10 дни.

„В този блок са настанени предимно учени и преподаватели, които не са родени в София и по различни социални причини не притежават собствен имот", обяснява Христина Проданова, преподавател в Института по геофизика, геодезия и география.

Блокът е пуснат за експлоатация в началото на 90-те години на миналия век. Живеещите в него първо са започнали да чуват слухове, че ще се прави ремонт – те се появили още през април. След това им било съобщено, че трябва да се изнесат до края на август.

„Настъпи хаос между различните институции. Последното, което знаем, е, че третият вход няма да бъде ремонтиран сега, а за живеещите в първите два входа са осигурени други жилища до приключването на реновирането на стаите", обяснява още Христина Проданова

Проблемът е, че голяма част от хората все още не са получили официална информация къде и за колко време трябва да отидат, както и дали въобще ще се върнат в старите си жилища след приключването на ремонта.

„Текат слухове, че тези хора въобще няма да бъдат върнати обратно", казва Христина Проданова.

„Проблемът е, че хората трябва да напуснат до 10 дни, а на тях тепърва им се дават някакви алтернативи. Осигурени са им жилища, но в някои от тях има други хора, които ще ги напуснат на 1 септември, когато реално обитаващите блок 58 вече трябва да са се изнесли", коментира темата и учен от БАН.

Според него цялата процедура е била тип „коридорни легенди" и не е имало никаква официална информация. Ето защо живеещите в трите входа на блога са внесли писмо с молба ремонтът да бъде отложен с един месец, за да могат преподавателите и учените да се преместят.

В позиция от Министерство на образованието и науката поясняват, че цялостен ремонт та сградата не е правен от 35 години. През годините са правени само частични обновявания – на дограмата, на вертикалните щрангове за водата, както и на абонатните станции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Образование
Над 6000 зрелостници на матура по български език днес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Учените преди 3 седмици
Да се научат на труд. А за собствен дом - пълно е с празни къщи по селата, а и ниви неразорани - половин страна.Да припомним, че и франкофонският бат'Желю Философията от селу Веселинов бе учен, както и бат'Боко Чекмеджето тоже.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пази Боже от "учени и преподаватели, които по различни социални причини не притежават собствен имот". Тези хора за себе си не могат да се погрижат, камо ли да допринесат нещо полезно за обществото. Освен това те не са ли като всички други, които намират начин да се устроят или търсят само мекото на хляба с тези евтини наеми в общежитието. Те не са студенти, нали така.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
С какво са по специални от тези които живеят под наем ,те много ли са специални .....
19
1
 
6
 
! Отговори
По-долу №2 уцели преди 3 седмици
право в десятката. Повечето от тези хора, които сега врещят, че остават без квартири, всъщност нямат никакъв реален принос за икономиката, образованието, науката или културата на България. Те просто са се захлебили в БАН и по ВУЗ-овете.Сега нека да бръкнат по-дълбоко в джоба си и да си наемат квартири на свободен наем, както това правят толкова много българи, подгонени от безработицата в провинцията. Идват в София, щастливи са, ако намерят работа със заплата 2-3 000 лв и живеят на свободен наем
18
0
 
3
 
! Отговори
Амчи да четат преди 3 седмици
"Без дом", роман от франкофонския писател Хектор Мало. Много тъжен.
17
0
 
5
 
! Отговори
Мисля, че проумях преди 3 седмици
Вероятно това е дипломатичен ход. Има доста хора от БАН и от ВУЗ-овете, които отдавна са изконсумирали правото си да живеят в тези общежития и да плащат много нисък наем. Те не искат да освободят заеманите от тях жилища. Сега ще трябва да излязат, за да бъдат настанени в техните стаи онези, които имат право да са в тези общежития, но стате им подлежат на ремонт. Предполагам, че и в блока, който ще се ремонтира има такива, които вече нямат право да са там и след ремонта няма да ги приемат обратно
16
0
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 3 седмици
Колко време да имат правото да ползват тези общежития - това е "болният" въпрос още от времето на соца. Тогава имаше някакво правило, мисля че за 2 години ги настаняваха (не съм сигурен дали периодът беше 2 год.), а после имаха право да поискат да останат за още толкова време. После бяха длъжни да напуснат, но те не искаха. Защото и тогава заплатите на асистенти и младши научни сътрудници бяха ниски.
15
0
 
7
 
! Отговори
456 преди 3 седмици
То пък едни учени.....
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Такъв ремонт трябва да направят през лятото, когато и преподавателите, и повечето от работещите в БАН излизат в отпуска. Кой измисли тази дивотия да прави ремонт есента?!
13
0
 
3
 
! Отговори
Орсов преди 3 седмици
Идете в блок 23 в Малинова долина- и там вече 35 г.НЯМАТ АКТ 16 И СЕ ОБИТАВА И НЕЗАКОННО, ДНСК НЯМА НИЩО ДА ВИ НАПРАВИ...ДЪРЖАВА В ДЪРЖАВАТА..ПОЛОВИНАТА АПАРТАМЕНТИ СА ПРАЗНИ....УРАААА Само дето ще плащате промишлен ток....
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами нали искат по-хубави условия и стаи? Сега пък недоволни, че ги местели. Ми стойте си вътре докато боядисват майсторите..
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Асистент..... Професорите едва ли ползват студентски общежития, а асистентите за какво да ги дадат тези 2100 лв (без данъците) по-напред? И не се разбра от поста ти, дали се оплакваш или се хвалиш с асистентската си заплата?
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо изобщо им се позволява да живеят в тези жилища все едно са техни по 30-40 години. Жилищата да им се дават на разположение по време на учебната година, а през лятото да си ходят на свободен наем.... Септември в ново жилище, така няма да се чувстват като собственици
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България сега, поемайки по модела на себичния Запада, по модела "моите моментни изгоди са по-важни от добруването на обществото", въобще не се мисли за ситуации на природно бедствие или, не дай Боже,война или катаклизъм.Няма нито резервни жилища, нито алтернатовни водоизточници, нито достатъчно генератори на ток и т. н. Което е признак на глупотевина.Даже представителите на фауната имат резерви, имат резервен вариант.Какъв авторитет се очаква от управляващите персони, когато са "коне с капаци!
8
3
 
5
 
! Отговори
Учили са налко преди 3 седмици
Ако са били истински учени, трябвало е да знаят за предстоящия ремонт. Елементарно Уотсън, би казал един британски разведчик.
7
1
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Асистент освен това малкото адекватни рационализации се патентоват от частните фирми на професорите, тоест държавата плаща разработки и после плаща за да ги използва.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
това са псевдоучени -- къде в България има учени, които работят за българската икономика -- навсякъде управляват крадци. Нормално е учени, които работят тук по някакви програми за сащ да бъдат изхвърлени на улицата -- това е най-малкото.
5
2
 
5
 
! Отговори
Фантомас преди 3 седмици
са па и жилища да им осигурявам.
4
2
 
7
 
! Отговори
Асистент преди 3 седмици
Основната минимална заплата на асистент във ВУЗ е 2100 лв., а на професорите над 3600 лв. гласувани с промените в Закона за вишето обрзование. Като се добавят клас и допълнително от проекти, професорите отиват над 5000 лв.
3
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За украинци в хотели може, а за БГучени не може!