Новите паспорти, с нов дизайн, по-скъпи и с биометрични данни

Издаването на новите документи за самоличност ще започне от догодина, ще бъдат защитени по специален способ
7 авг 2007 09:45,
14
Новите паспорти, с нов дизайн, по-скъпи и с биометрични данни
Новите паспорти ще бъдат с нов вътрешен и външен дизайн, както и с чип с биометрични данни за притежателя. Снимка: Булфото
Новите паспорти, които предстои да бъдат издавани на българските граждани, ще бъдат с нов вътрешен и външен дизайн, както и с чип с биометрични данни за притежателя.

Това е отбелязано в идейния проект за новите документи.

Над мястото на корицата, където при настоящия вид на паспортите е изписано "Република България," ще бъде поставен надпис на български и на английски език "Европейски съюз".

Под националния герб и надписа "Паспорт" ще има знак, обозначаващ, че документът съдържа чип с данни.

При подлагане на корицата на паспорта под ултравиолетова светлина, ще се вижда надпис "България" на кирилица и на латиница.

Паспортите ще имат лазерна перфорация.

От вътрешната страна на корицата ще бъде изобразена картата на Европа, а върху нея над 20 езика ще бъдат изписани наименованията "Европейски съюз", "България" и "Паспорт".

На следващата страница на български и на английски език е предвидено да бъде отбелязано, че паспортът съдържа чип.

Самият чип с биометрични данни ще бъде вграден в корицата.

Визовите страници с два герба се предвижда да се редуват със страници, на които са изпълнени две изображения на исторически обекти или държавни сгради.

Страниците ще бъдат изработени по специални защитни графични техники, по офсетов способ.

Сред идеите за обекти, които да бъдат изобразявани в паспортите, са паметникът на връх Шипка и сградата на Народното събрание.

За БТА началникът на отдел "Български документи за самоличност" Мария Костадинова заяви, че новите паспорти ще бъдат по-скъпи, а издаването им се очаква да започне от следващата година.

Тя допълни, че се обмисля вариант заявяването на изчезнал документ и желанието за издаване на нов паспорт да бъдат възможни и по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
meri преди 14 години
chervenia mi pasport izticha na 30.03.2010,tryabva li da go smenya sega ili imam pravo da izchakam 6 mesetsa,nemoga da razbera
13
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
може да потърсите в интернет "digital angel", "Verichip"....това е което има да дойде.... искат да ни превърнат в ходещи паспорти...!!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
киро пора преди 17 години
абе на който му трябват паспорт си купува -примерно отиващ до европата по шосе и минаваш естественно през СЪРБИЯ ама те и на унгарската граница все още гледат паспортите ако не ти требе не купуваш примерно с аероплана хвърчиш нема паспорт ;)))ЗА КВО ДА ИМ ДАВАМ ОЩЕ СИГУРНО ПО 50 60 ЛВ???
11
0
 
2
 
! Отговори
pesho преди 17 години
do 10 - az hoq samo v romania i greece i pasport mi ne trebe ;)
10
0
 
2
 
! Отговори
Kosio преди 17 години
Номер 9, ако пътуваш с автобус ти трябва червен паспорт дори и да отиваш в страна от ЕС, щото всички автобуси за чужбина минават през Сърбия (все още)
9
0
 
2
 
! Отговори
hmmm преди 17 години
За да пътувам в Европейския съюз ми трябва само лична карта. Паспорт ми трябва ако пътувам извън Европейския съюз, т.е. страни като Зимбабве, Ботсвана, Камбоджа, Монголия, Казахстан, Перу, Куба и т.н. Само да попитам- те имат ли апаратурата да прочетат този свръх модерен паспорт, който почва да се издава от догодина, но все още никоя друга държава го няма...
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 години
Великобритания си замрази подобен проект, след като изхарчи над 10млрд. паунда за изследвания и разработки, заради нерешения въпрос с кражба на самоличност.Това, което дават по филмите ще стане реалност.Вариант 1: Давам пачка на подходящ човек и от Иван Петров ставам Петър Иванов, защото моите отпечатъци ще са в базата данни срещу неговото име. После кой ще му повярва на нещастника, че той е той, след като компютъра казва друго.Вариант 2: Измъквам човек от горящ дом, но докато го вадя, хващам горящ предмет и пръстите ми изгарят до кокал. Героично, нали? Но къде са ми биометричните данни? - В огъня. И сега какво? Героят няма самоличност, той е никой, защото няма пръстови отпечатъци.Вариант 3: Вечер, тъмно, дърво зад врата, частна хирургична клиника. След няколко дни добре облечен бизнесмен се радва на новите си пръстчета, а нещастника лежи в някой трап.Тези варианти не съм ги измислил аз, нито тези от филмите и броя им не се изчерпва само с тези. Има варианти за ретина и глас и какво ли не.ДНК анализ едва ли ще се използва, тъй като процедурата отнема няколко дена , поради която причина метода не е подходящ за прилагане при паспорти.Защитата на самоличността е основния проблем. Бъде ли открадната или загубена, край с човека. От тук нататък няма меродавен метод за потвърждаване и потърпевшия наистина е загубен.Финансовата страна е най-малкия проблем.Аз съм 100% сигурен, че в България тези от които зависи направата на новите паспорти, не са взели достатъчни и подходящи мерки за защита от ситуации като гореописаните. Ако забелязахте, подробно се описва как ще бъде защитен от фалшифициране новия паспорт, но няма нито дума за това как ще бъде защитен притежателя му от фалшифициране или кражба на самоличност. Едва ли в България някой е отделил и 10лв. за решаване на подобен казус.
7
0
 
2
 
! Отговори
преди 17 години
не, това не е за пари, а за да не могат да се фалшифицират, тоест ще са малко по-трудни за фалшифициране.
6
0
 
2
 
! Отговори
jack преди 17 години
не щем "сградата на Народното събрание". От едно известно време тя и съдържанието й само ни кара да се срамуваме.
5
0
 
2
 
! Отговори
x преди 17 години
А защо ще пише Европейски Съюз, а не България?! А?! Или пак по-католици и от папата ще се изкараме...
4
0
 
2
 
! Отговори
yamakasy преди 17 години
Kakvo shte sydyrjat tezi biometrichni danni?
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 17 години
Някой да ви кара насила да си ги сменяте?????
2
0
 
2
 
! Отговори
маке преди 17 години
Зор сега за нови тескерета. Само пари да лапат тия гадове! Коя ли фирмичка близка до Р. Пет. ше гушка тоя път!?
1
0
 
2
 
! Отговори
преди 17 години
Този чип се се следи от GPS системи които ще предават координатите на собсвенника за да неможе да казва :" - В Русия съм в Русия съм ... " хахахтъпаци ... грабете българсия беден народ . БЕЗСРАМНИЦИ !