СУ с надпис: Посегателството срещу Алма матер е позор за България

СУ предприе акция в защита на Двореца в Балчик, от сградите висят трансперанти
27 авг 2007 15:36,
44
СУ с надпис: Посегателството срещу Алма матер е позор за България
Е, това държава ли е? - попита Биолчев. Снимка: Булфото

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши днес на всички академични сгради и лаборатории на университета да увисне надпис: „Посегателството срещу Алма матер е позор за България“.

Това съобщи ректорът на СУ Боян Биолчев. Надписът е във връзка с решението на МС за отнемане на Ботаническата градина в Балчик от СУ, като предоставя само 11 декара на университета, а на МК остава 183 декара.

Помолен да коментира днешното писмо на директора на двореца Тошко Гяуров до него, Биолчев каза, че в писмото на Гяуров не се казва само едно: „че дойде в моя кабинет с една група архитекти, за да иска съгласието да построи ваканционно селище на терена“.

С човек, който работи в културата и е дошъл да разговаря с мен като представител на мутренски интереси, просто не разговарям, категоричен бе Биолчев.

Попитан за днешната пресконференция на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, Биолчев каза: „Разбрах, че през септември щял да ме кани на среща, той не ми е партиен секретар, за да ми спуска решения като директива на партията. Той не можа ли да ме покани преди да бъде взето решението на МС, както между другото се бяхме разбрали“.

Според ректора на университета тепърва ще започне съпротивата на научната гилдия. Ботаниците са възмутени, току- що говорих с председателя на БАН, който абсолютно защитава каузата на университета и ботаниците му ще се намесят също на наша страна.

Цялата университетска общност ще се противопостави, защото допусне ли се прецедентът от най-голямото висше училище на България, без негово съгласие да му бъдат взети имоти, това означава разюздано ограбване на активните имоти на висшето образование и всички го знаят. Така че Стефан Данаилов фатално закъснява със смяна на курса, каза Биолчев.

Запитан дали скандалът не е заради двата билета, които заплащат посетителите на градината - един на Двореца и един на Ботаническата градина, Биолчев каза, че и „това има значение, но ние започнахме да продаваме билети, след като осъдихме МК, че не ни отчислява пари от техните билети и ние продаваме билети по решение на ВАС“.

Цялата оратория на директора на Двореца е повторение на пледоариите пред ВАС и даже политически неморално е да се вадят тези аргументи, защото съдът се е произнесъл в полза на СУ. Имаме да взимаме 290 000 лева от министерството по решение на ВАС, има изпълнителен лист и те не се изплащат. Е, това държава ли е, попита Биолчев.

Най-голямата наглост е, че посочват и какво е необходимо на науката. Освен това Министерство на образованието и науката е дало отрицателно становище по искането на Данаилов за Ботаническата градина, за което се обадих да благодарих на Даниел Вълчев, каза още Биолчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 17 години
вие пироговци и други подобни,не знаете ли че тези проблемисе решават с позиция в политиката.не забравяите че като се молите от другата страна сте наведени.Не забравяйте,че Дуган стои в изчаквателна позиция.Вие нямате морал.
23
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 17 години
призовавам ги да отидат в родната си Русия и да оставятдецата си в една свободна България.Тук те са ни в повече.
22
0
 
0
 
! Отговори
Penka преди 17 години
Откога СУ е крепител на културата????На времете е бил, в това спор няма. От доста време насам обаче СУ си е посредствен университет (само да вмъкна, не съм от тези, които не са успяли да влязат там :-)). Преподавателите и студентите от СУ трябва да спрат да си мислят, че са център на вселената, защото напоследък освен високо самочувствие друго нищо не могат да покажат.
21
0
 
0
 
! Отговори
Miro преди 17 години
Тук в България освен да се руши и събаря друго не се знае! Срамувам се от това правителство. :(
20
0
 
0
 
! Отговори
k преди 17 години
Не знам кой е ***, но ти не знаеш къде се слагат запетаи, а ми говориш за култура и наука.
19
0
 
0
 
! Отговори
шмулю преди 17 години
Правил няколко какво?
18
0
 
0
 
! Отговори
Eli преди 17 години
Ami rabotja v turizma ot 98 i vsjako ljato sym pravila pone po 50-60 ekskurzii dotam i trjbva da vi kazha 4e gradinata narechena Dvoreca na Maria se systoi ot kyshti bez mebeli stopanisvani ot Kulturno ministerstvo koito sa bili prepraveni ot bivshi melnici na bal4iklii v kyshti za jiveene - sega v tjah nikoj ne vliza zashtoto njama nishto ot istinskite mebeli na Marija i za vashe svedenie turistite se razhojdat iz BOTANICHESKA GRADINA - te NE SE RAZHOJDAT V DVORECA zashtoto takyv prosto njama - DVORECYT se systoi ot zatvoreni kyshti4ki a tezi njakolko koito sa otvoreni sa dadeni pod naemi v t´jah ima: DVA RESTORANTA i TRI-4ETIRI paviliona za suveniri, a BOTANICHESKA GRADINA E SYZDADENA OT BYLGARSKIJA PROFESOR I AKADEMIK DAKI JORDANOV, TAKA CHE KATO HODITE DA GLEDATE DVORECA, DAMI I GOSPODA VIE DE FAKTÒ GLEDATE BOTANI4eSKATA GRADINA!!!!! AKO VSI4KI KAKTUSI SE IZNESAT S 3000 RASTENIJA TAM SHTE OSTANAT 4-5 VILI OT VREMETO NA RUMYNSKATA KRALICA, PREPRAVENI V PO4IVNI STANCII NA KULTURNO MINISTERSTVO TAKA 4e sofijan4eta otvoreni i vie provincialist4eta kydeto ne ste stypvali v REZIDENCIJATA NA KRALICA MARIA ne prikazvajte naizust!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
invertedquestionmark преди 17 години
Не се ремонтира? Преди два семестъра на моменти се чудех дали работниците не са повече от студентите...
16
0
 
0
 
! Отговори
ююю преди 17 години
Значи, че има мутренски интереси от страна на Министерство на културата, съм убеден - паркът ще изчезне скоро. Но СУ са не по-малки мутри и нека не се правят на добрия джедай Люк Скайуокър - истината е една: там се краде също страшно много. Не съм изненадан, че не могат да предоставят документи за какво са изхарчили тези 600000 лв., защото и в други подобни случаи също не могат да представят финансови документи, и то за по-големи суми дори. А Биолчев стига е хленчил и стига е харчил пари за ненужни плакати, а да вземе да даде отчет къде са отишли средно по 50 млн. лева годишно (толкова е сумата на субсидиите плюс собствените приходи). Доколкото знам и виждам, заплатите на преподавателите са едни от най-ниските в българските университети, а и разходи за ремонти също не се правят и студентите учат в буквално мизерни условия - течащи покриви, разбити столове и маси, липса на компютри и т.н. Ако не вярвате, качете се в "гълъбарника", където и преподава самият Биолчев. Със сигурност ще ви се дореве за родната алма матер...
15
0
 
0
 
! Отговори
KlimBo преди 17 години
и до всички, които са елементарни, като тях. Науката и културата в България са в това състояние, защото простички същества, като вас са срещу тях.
14
0
 
0
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 17 години
http://***.kultura.bg/article.php?id=13239 Прочетете това, дами и господа. И Вие, господин професоре. Хубаво е понякога и да се чете, не само да се говори и пише.
13
0
 
0
 
! Отговори
Miti преди 17 години
Hubavo de, ne e mnogo hubavo tova s gradinata poneje naistina e mnogo hubava i moje6e po drug na4in da se razdeli, no puk izkazvaneto na rektora na SU 4e 6te butne pravitelstvoto :D:D ne6to mai zabravq 4e SU ve4e ne e instituciq v Durjavata, a e 1 zapada6t universitet, koito vse o6te samo imeto mu go krepi!
12
0
 
0
 
! Отговори
4i4ko преди 17 години
Как не ги е срам да бастисат и Ботаническата градина!Не са ли им достатъчни др.терени?Ама на тия политици все не им стига,голема лакомия ша знайте!
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 17 години
Ламбо, да си беше останал актьор с леви убеждения ,тази роля на министър просто не можеш да я изиграеш.Не ставаш за нея.Не е допустимо министър да пише сбогом със "З".Смешно е .Сега да посегнеш на Висшето Просветилище Духовно.Срам и Позор.Да беше влязъл поне веднъж в него ,малко по-надолу е от сградата на НС.Там отпред има 2 статуи ,на мъже дали 7 милиона залтни лева ,за да има България университет.Да се учат българските деца.Не те ли е срам ,поне от историята бе ,хаирсъзино.Един нескопосан български министър да краде от Университа с Главна буква .Да посягаш на имотите му ,кои ти дава това право???За какво са ти?За да продадеш на правилният инвеститор ?Да налееш бетон в Ботаническата градина и да вдигнеш китни апартенти с изглед към Двореца ? Ама някак си не е удобно да го кажеш, и затова по подмолния път.То недоразумението Абрашев ,не можа да го откардне ,но опитите продължават .Ще цитирам Радой Ралин :"Не ме естрах от министъра на културата ,страх ме от културата на министъра." Това е нещо над което си струва да се замислиш клети майор Деянов
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
Прочетох какво пише в актуално бг.Проблема е в това, че не вярвам на политиците.Даже и някои факти да са верни, сигурна съм, че след време, като се забрави сегашната междуинституционна битка, ще започнат малко по малко да режат парчета от градината и да си строят, както на хиляди места в България става.Ст.Данаилов, да е жив и здрав, няма да е вечен...Но СУ ще е винаги СУ.Защо да не е реален стопанин на ботаническата градина?И какво ако вземат по-добри пари научните работници благодарение на таксите....Та нали те са цвета на нацията!?Защо не гледате политиците какво вземат...Та те изкрадоха и нас, и децата ни, и внуците ни...
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
Bylgaria e dostatychno malka, za da se nujdae ot nqkolko, no dobri universiteti, vmesto ot desetki bezizvesni universitetcheta i filialcheta. SU e s ime i sa mu nujni mn poveche subsidii. Toi vse oshte e na posledno mqsto po korupciq sred unitata! Po-skoro - stiga subsidii i pomoshti za provincialnite izmislici i chastni perachnici!
8
0
 
0
 
! Отговори
Лили преди 17 години
Всъщност министърът на образованието се казва Даниел Вълчев, а не Велчев...нали от dnes.bg правят разлика?:)
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
кой за какво си харчи парите не сте вие - номер 4 и 5, да казвате дали има право или не. но такъв цирк с 5 лв за градина и отделно 5 лв за музей няма. както и да го погледнете 10 левчета са много.а СУ да не се имат за държава в държавата, щото именно държавата ги издържа. *** ти надувките. по стар комунистически обичай искат само да пребират, без да изваждат.
6
0
 
0
 
! Отговори
priet v universiteta преди 17 години
Кой казва, че СУ е водещ в България ? Почиват си на стари лаври и нищо повече. Други ги изпревариха, но хайде ....ще ме обвинят в пристрастност, като анонимния, който се обръща към Владо. Много си е прав този Владо !
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 17 години
Владо, да не би да не са те приели навремето в СУ, та сега да имаш някакви комплекси...Че колко да струва билета?10 стотинки може би?