Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
548
0
 
1
 
! Отговори
Kralich преди 14 години
Koito iska *** na turski da si v Anadola!Tuk ezika e BULGARSKI!
547
0
 
1
 
! Отговори
DOMINIC преди 14 години
awe det vika edin na dolu ima li *** na na BG v TR
546
0
 
1
 
! Отговори
Arnaut преди 14 години
А бре заблуден македонец,ако не са Турците арнаутите шадраван сикиш ша ви напранят.Че и гърците и българите чакат на опашката.
545
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, тия от БНТ забравиха ли кой има дава тъпите заплати? Това е държавна телевизия, заплатите им ги плащам аз с моите данъци. Не искам моите данъци да отиват за некви ***, дето живеят тук и не са си направили и труда да научат езика ни и само искат ли искат права и свободи, а нищо не дават.
544
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
10-минутни новини на турски дневно по време, през което съм на училище/университет/работа ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, хич не ме правят по-малко българин, нито накърняват българското ми достойнство.
543
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Казусът е пределно ясен - не може закон /в случая за българските медии/ да е в нарушение на Конституцията. Точка.
542
0
 
1
 
! Отговори
Izvinete преди 14 години
Ako moze da si platite smetkata,zasedanieto zapochva sled minuti :)
541
0
 
1
 
! Отговори
до ??? преди 14 години
Ти не си от тези с АКЪЛ!!! *** СИ!!!
540
0
 
1
 
! Отговори
РАЗУМ преди 14 години
Хора, само запазете разума си, така че да не предизвикаме етнически конфликт и в България, което е целта на БСП и ДПС...иначе НЕ на новините на турски по БНТ.
539
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На аганцето майка му,пак расъждава.
538
0
 
1
 
! Отговори
Волтер преди 14 години
..свидетели. А разумните хора, които се надявам, все още ги има и са болшинство трябва да си дадат сметка дали ще се поддадат на провокацията, която е само началото и ще бъде може би последвана от уроците по майчин език, театри и т.н. докато въпросния етнос провокиран и от политиците не се почувства сериозно застрашен. Сега всеки трябва да си зададе въпроса дали иска това.
537
0
 
1
 
! Отговори
Волтер преди 14 години
... а кампанията, която ще бъде организирана покрай него. А защо точно турското малцинство буди раздразнение сред българите. Ами много просто от една страна съществен принос за това има ДПС и тяхната безпринципна и разбойническа политика а от друга, че тази общност е намерила начин за културно, институционално и политическо представяне. Това и презумпцията, че представителите на малцинствата са второ качество хора плюс ширещата се бедност, престъпност и корупция води до резултата, на който сме..
536
0
 
1
 
! Отговори
URNY преди 14 години
Сега не са само проблема турските новини,ами и турските сериали който много навлезнаха във българските телевизии.За което е недопустимо.Ама нали сме продажен народ бихме продали и собственото си дете и собствената си майка за пари.
535
0
 
1
 
! Отговори
Волтер преди 14 години
Хайде да си кажем честно. Проблемът на тези които искат въпросния референдум въобще не са 10 мин. турки новини. Проблемът им е с малцинствата конкретно с всичко турско в България. Омръзна ми да се сравнява как е било в други страни по света. Аз ви питам в коя от страните, които цитирате веднъж дадено право на малцинство му е било отнето с референдум. И ако толкова го искат защо не го гласуват в парламента все пак имат необходимото мнозинство. Но въпроса въобще не са 10 мин. турски новини, ....
534
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Драгалевският Иван те измъкна от блатото 97-а. Драгалевският Иван подобри името на България пред света. Когато драгалевският Иван беше на власт, къде бяха ДПС?... Натикани в ъгъла и за да покаже, че това не е ход срещу турците, които са български граждани, им даде 10 мин. за новини.Ако вие и Борисов не го разбирате, подгответе се да носите последствията на този капан.
533
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"РЕФЕРЕНДУМ за новините на турски език? Мили хора, с вас откровено се гаврят", пише Валерий Найденов в "24 часа". Според него държавата е била длъжна да направи референдум за конституцията, за избирателната система, за присъединяването към ЕС и НАТО, за Бургас - Александруполис. Подигравка с хората е обаче според него да се задейства цялата всенародна машина заради едни новини на турски, което може "да запали чергата на България". Всеки средно интелигентен човек трябва да разбере, че българските новини на турски не разединяват нацията, а я обединяват , отбелязва той. По думите му "У нас има доста хора, които почти не владеят български. Защо да не могат поне за 15 минути на ден да се информират от националната ни телевизия? Това е единственото, което ги приобщава към националните ни дела",
532
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мрън, мрън, мрън, каза Пешева.
531
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 14 години
Политика не се прави с мускули, а с акъл !Ако някой още не е проумял, че са му заложили капан, то тогава може ли да се каже, че той може да разсъждава и че неговото място е в политиката ?Казват, че човек първо трябвало да се пази от приятелите си / в случая коалиционните приятели от а'така и дсб / и после от опонентите си ...Факт е, че докато тройната коалиция / БСП - НДСВ - ДПС / беше на власт , драгалевският Иван не беше на масата с баницата .Факт е, че Бойко допусна драгалевският Иван на масата с баницата ...Изводите за аудиторията !
530
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
В ТУРЦИЯ ИМА ЛИ НОВИНИ НА БЪЛГАРАСКИ?НАЛИ И ТЕ ИСКАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА ЕВРОПЕЙЦИ.
529
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
da gi mahat