Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ

Доцент Маргарита Пешева от СЕМ в интервю за Dnes.bg
16 дек 2009 15:00,
595
Топката за новините на турски - в ръцете на БНТ
Снимка: bnt.bg

В правомощията на ръководството на БНТ е да поиска промяна на лицензията си, с която евентуално биха могли да отпаднат новините на турски език.

Това коментира пред Dnes.bg Маргарита Пешева от СЕМ.

В лицензията на държавната телевизия, издадена през 2001 г., която е за период от 25 години, е записано изрично излъчването на новини на турски език.

Пешева каза още, че идеята за референдум за отмяната им е политически акт, който тя не би желала да коментира.

Ето и цялото интервю с доц. Пешева.

Кое е наложило включването на новини на турски език в програмната лицензия на БНТ от 2001 г.?

Трябва да зададете въпроса си към бивш член на НСРТ (Националния съвет за радио и телевизия). Тази лицензия е издадена от него на 12 юли 2001 г. Така че само член на тогавашния регулатор би могъл да ви отговори какви са били професионалните дебати при издаването на лицензията. Там в т. 6 е записано, че БНТ има задължението и за актуални, образователни и научни програми за лица, на което българският език не е майчин. Отделно има  допълнителна  програмна характеристика - новини на турски език.

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос
Това и въобще всякакви промени на програмни характеристики в лицензията, а който и да е радио и тв оператор, стават с искане от страна на оператора.

Т.е. БНТ трябва да поиска тази промяна?

Как ще реши БНТ този въпрос, си е проблем на ръководството на БНТ, на генералния директор, на управителния съвет.

СЕМ по никакъв начин не би могъл да се намеси в независимата програмна политика на която и да е медия, защото ще бъде обвинен в упражняване на цензура.

Така че единственият начин е чрез законова промяна и доколкото разбирам, идеята за референдума без съмнение е най-демократичната процедура за решаване на подобен въпрос.

Още по темата

Този референдум ще покаже какво мисли българското общество по този въпрос.

Вие подкрепяте ли идеята за бъдещ референдум?

Това е политически въпрос, аз съм член на независим регулаторен орган и не бих искала да коментирам политически въпроси.

Кога приключва програмната лицензия на БНТ, за какъв период от време е?

Общо лицензиите, съгласно изискванията на закона, се издават за срок от 25 години.

Анкета

Одобрявате ли излъчването на новини на турски език по БНТ?
По какъв начин стои въпросът в СЕМ, ако неправителствена организация кандидатства пред вас за тв лицензия за излъчване на кабелна телевизия на турски език у нас? Как това е решено в закона?

Всеки, който реши, би могъл да регистрира съответната кабелна програма и подава съответните характеристики за създаване и разпространение на една кабелна програма, която би могла да е със специализиран профил.

Така че една фондация би могла да има своята програма, още повече че създаването  и регистрацията на кабелните телевизии е на либерален режим – т.е. всеки, който иска да създава и разпространява тв програма чрез кабел или сателит, подава съответните документи в СЕМ, подава програмен проект, профил и схема на медията  и получава съответната регистрация.

Доцент Маргарита Пешева коментира още пред Dnes.bg, че решенията за излъчването на предавания на майчин език в страните членки на ЕС са многообразни - специализирани кабелни канали или пък регионални програми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


595
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
528
0
 
1
 
! Отговори
Deso преди 14 години
Единствената малка грешка на Костов са новините на турски.Останалите са огромни за сметка на народа,но печеливш ход за неговото и на родата благополучие.
527
0
 
1
 
! Отговори
eh преди 14 години
Edna ot malkoto gre6ki na Kostov sa tezi *** na turski ezik.
526
0
 
1
 
! Отговори
a.m. преди 14 години
Novinite na turski moje da se razreshat bez referendum,20 mil.za kakvo.No iavno niakoi ne se nayadoha.
525
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Трябва политическа воля в управляващите, за да се реши този въпрос. Не ни питаха тогава, да не ни ЗАМЕСВАТ и днес. Бойко, бъди мъж и питай Костов, какво да правиш сега. Не се крий зад гърба на народа.
524
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 14 години
Новините на турски, беше политическо решение на Костов , А едно политическо решение не е редно да се решава с Референдум, а трябва да се отмени пак с политическо решение.ТАКА ЧЕ, политици не се крийте зад ГЪРБА на народа. Тогава да ни бяхте питали.
523
0
 
1
 
! Отговори
Deso преди 14 години
До503Абе какви турци в кв. Победа в Бургас .Там предимно *** живеят тук таме и някоя българска къща.Които им плати за него гласуваха.Но наистина се турчеят.Преди години пък бяха най-ревностните евангелисти,докато спряха да им носят помощи.Сега помощите ги дават турците .Ще строят храм и на Алах ще се молят.Та такива мим ти работи в кв. Победа,,Кумлука'' в Бургас.
522
0
 
1
 
! Отговори
Торанага-сама преди 14 години
не разбирате ли, че новините на турски са само претекст за постигане на реалната цел. Българското правителство иска да разбере каква част от населението в България има турско самосъзнание. Това е важно да се знае за националната ни сигурност. Това е един вид преброяване, което по никакъв друг начин не може да се постигне.
521
0
 
1
 
! Отговори
на мен ми пука преди 14 години
на мен ми пука. Хиляди пъти ми се е случвало да гледам телевизия и като почнат турските новини превключвам на друг канал защото не им разбирам свинския език на турците. А за тези новини на мен ми удържат данък. Като искат турски има си частни телевизии да си плащат. С моите пари турска пропаганда не искам да правя.
520
0
 
1
 
! Отговори
Степан преди 14 години
На кой му пука за смахнатите новини на турски? Самите турци надали им обръщат внимание. Идва най-долната точка на кризата, и то ускорено и влошено от управлението на герб. Кви турски новини? Това некъв фактор ли е? Ми не е! Ама глупаците с празни стомаси да си пълнат *** кратуни. Иначе могат и да поискат сметка що са гладни.
519
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
БНТ = *** Н***СРАНИ ТУРЦИ
518
0
 
1
 
! Отговори
Степан преди 14 години
Щом топката е в БНТ, веднага да си я заврът в отзадието.
517
0
 
1
 
! Отговори
за дека преди 14 години
Ами ти за кой гласува бе, за Бойко ли ?аххахахаИ ти си сбъркал с избора.Всъщност не си сбъркал,защото няма правилен избор.Правилния избор е да си събереш куфарите като мен и в чужбина.Аз вече 2 години работя в Австрия и съм доволен.Не се надявай да се оправи нещо,аз чаках 25 години.
516
0
 
1
 
! Отговори
до 514 преди 14 години
напротив,пич,бъркаш.В България няма много *** - повечето избягаха по Европа да просят.В Англия пропищяха от тях,изяли на принц Чарлз лебедите.
515
0
 
1
 
! Отговори
дека преди 14 години
Ти си *** номер 1. Добре е, че не ходиш да гласуваш защото си *** за да можеш да направиш правилен избор. Като другите де. Но те още ходят за съжаление. Ще се оправим когато остана само аз да гласувам, айде и родата.
514
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нито десетте минутки са проблем, нито някой има нужда от тях за информация. Лошото е, че от това се прави политика. Целта е да се признае българия за мултиетническа, религиозна и национална. Някой ден ще стане напълно законно някой от трибуната на Парламента да говори на друг език, да ти издадат документ на друг език и той да е валиден, да ти преподават на друг език. Това искат юнаците. Политико - културно - религиозна и икономическа инвазия.
513
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
pak ti e nepalna informatsiqta ..... ot 4.5 miliona glasuvali - половината са ***,които гласуват за по 20 кинта,кебапчета
512
0
 
1
 
! Отговори
друг преди 14 години
до Анонимен @510 Съгласен, малко съм вътре в политиката(амо много малко), така е!
511
0
 
1
 
! Отговори
до 506 преди 14 години
от кога турците станаха *** ?от тея 600000,половината са ***,които гласуват за по 20 кинта,кебапчета,ракии и в този ред неща.
510
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами той Яне Янев нали тръгна да разследва вота и се оказа,че стотици хиляди бюлетини липсват.След това веднага му спряха тока,и сега е без група в парламента.Абсолютно ми е ясно,че половината списъци на миналите избори бяха менте.ГЕРБ изведнъж от 16% правят 60% в някои места,това няма как да стане,на всеки е ясно.Аз и затова не ходих да гласувам. Гласуването е за глупаците - преброяват ги.После правят статистика колко е % на простите хора в държавата.
509
0
 
1
 
! Отговори
за хората в нужда преди 14 години
"както са ги въвели, так и ще ги спрат"Изключително точно и умно казано! За кво да се хабим по референдуми и да се пръскат милиони, дето могат да стоплят сърцата на заслужили пенсионери и нуждаещи се деца. В името на нуждаещите се в България, нека се постъпи по най-правилния и справедлив начин. Именно - както са били ВЪведени тия *** новини, така и да бъдат ИЗведени. Място за недоволство няма. А ако такова се появи, то ще е от търсещи под вола теле. Такова не се намира и в Брюксел.