Далавери стопират градежа на Спортна зала – София

Борисов: Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо
19 дек 2009 13:35,
56
Далавери стопират градежа на Спортна зала – София
Градежът на спортната зала на ІV километърв столицата. Снимка: БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че от понеделник ще бъде спряно строителството на многофункционалната зала в София, докато не бъде избрана фирма, която да упражнява строителен надзор.

"Знаете, че преговаряхме за 17 милиона по-евтино. Не очаквах, че до такава степен държавата е била без контрол. Нито има конкурс за строителен надзор, нито нищо. Конкурсът тече. В момента, в който се избере строителен надзор, ще продължи строителството", каза още премиерът.

Попитан защо, след като няма строителен надзор, строителството продължава, премиерът Борисов отговори кратко: "Спираме го в понеделник!".

Депутатите от Синята коалиция Иван Иванов и Михаил Михайлов поясниха, че в продължение на месеци строителството на обекта е текло незаконно.

Фирмата, която е спечелила търга за проект по строителство, е "Главболгарстрой".

Депутатите показаха документ – разрешение за строеж от 17 ноември 2009 г., следствие на доклад за съответствие, изготвен от фирмата "Линк Контрол" ООД с управител Георги Линков.

Според депутата Михаил Михайлов близо 50 млн. лв. могат да бъдат откраднати от предвидените за строителството 107 млн. лв.

По думите му изпълнението на обекта до момента се е извършвало със занижени показатели.

Вместо 63 хил. кв. метра застроената площ е станала 48 880 кв. метра, височината от 4,80 метра е свалена 3,35 метра, изчезнали са няколкостотин паркоместа от първоначалния замисъл.

Основната тренировъчна зала няма да може да изпълнява своите функции, защото в нея вече са построени през 6 метра колони.

От "Главболгарстрой" обаче твърдят, че спортната зала има разрешително за строеж, влязло в сила, както и необходимата техническа документация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
aha преди 14 години
nali znaete 4e nai golqmata mutra i nai golemiq mafiot v BG e bb
11
0
 
1
 
! Отговори
papi преди 14 години
В строителството се набутаха най-наглите далавераджии. В контрола - мафията "мой човек" и огромни подкупи. Може би трябва да друсне едно земетресение като турското и да срине 80% от сградите в София, за да започнат да търсят отговорност на тези, които допускат да се строи некачествено и без документи. До преди месец се опитвах с всички законови средства да накарам ДНСК да извърши проверка на строеж. Вместо това те го въведоха в експлоатация.
10
0
 
1
 
! Отговори
hgh преди 14 години
Нека не забравяме ,че именно "Главболгарстрой" финансира кампанията на настоящия премиер въобще няма да има глоби........... само ще го спре и това е Бойко нали трябва да плати за победата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Джингъл белс..джингъл белс...на-на-на-на-наааааааааааааааааа
8
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Държавата да сложи нечовешки глоби на "Главболгарстрой" и да ги осъди за нелоялна конкуренция, корупция, неизпълнение на проект и тн. и тн. Има ли някой топки , за да го направи това?
7
0
 
0
 
! Отговори
Akciza преди 14 години
ДО ДНСК?:Няма такова нещо като глоби на вожда.Превърнахме се в една съвременна варварско-феодална страна.Бойко е прав дори ,когато греши!
6
0
 
0
 
! Отговори
Федята преди 14 години
както винаги сме много силни на приказки на маса и на идеи , а пък после катъо трябва да се действа сме едни много мудни и нескопосни хора , които дори и не се срамуват или притесняват от това , че да речеме не сме си свършили работата като хората не ами изобщо !!!!!
5
0
 
0
 
! Отговори
ДНСК? преди 14 години
Не виждам да пишат нищо за глоби... Не е ли редно да се глобят отговарящите за това строителство без надзор?
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Разрешението за строеж се дава от местната власт. Промените в градоустройствения план също са инициатива на местната власт. В такъв случай: Защо, бивш кмете, строежът е незаконен и няма строителен надзор? Защо е издадено разрешение за строеж от настоящата местна власт, без да бъде упражнен контрол? И кой е кмет в момента?
3
0
 
0
 
! Отговори
коко преди 14 години
НАЛИ ТОВА БЕ ЕДНА ОТ НАЙ ГОЛЕМИТЕ ХВАЛБИ НА БАТ БОЙКО.ЩЕШЕ ДА Е ЗАРАДИ НЕГО И ГЕРБ ЕВТИНА ЗАЛА И КАЧАСТВЕНО СТРОЕНА.СЕГА СЕ ПРАВИ НА ЗАСТРЕЛЯН.НЕ ЗНАЕЛ,ЧЕ НЕ Е НАРЕД ДОКУМЕНТАЦИЯТА.АЙДЕ ДЕЕЕЕЕЕЕЕЕ.НИЕ ПАСТИ ПАСЕМ.ПРАВЕТЕ СМЕТКА КОЛКО ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 50МЛН. АКО МИНЕ НОМЕРА ТРЯБВА ДА ОТИДАТ ПРИ НЕГО.
2
0
 
0
 
! Отговори
защо преди 14 години
А тия двамата ,като ги гледах ми щракна, а бе да би да лобират за други.Защо не искот да се изпълнява строежа по големите показатели ,ами го спират.Май ще узаконят занижените параметри ище пуснат "нашите".
1
1
 
0
 
! Отговори
Akciza преди 14 години
Това изобщо не е изненада!Гербаджиите така ги разбират нещата.Вожда казал нещо и всички изпълняват.Това не е правова държава а варварщина.Между другото това не е единствения случаи ,в който погазват грубо правилата.В Ямбол смениха тръбопровода за 4 000 000 лева без проект и строително разрешение.Не знам те са *** или народа ,който ги търпи , а някой дори им се радват.