Кризата си тръгвала през 2012-а...

Борисов предлага данък "лукс"
21 мар 2010 15:32,
879
Кризата си тръгвала през 2012-а...
Снимка: БГНЕС

Данък "Лукс" и таван на заплатите на държавните служители са част от антикризисните мерки, които правителството обсъжда на работно заседание в неделя.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Над 48 мерки са разгледани от правителството, синдикатите и работодателите, като по голяма част от тях има пълно съгласие, посочи премиерът.

Мерките ще бъдат обявени официално в средата на следващата седмица.

Според прогнозите на управляващите, цитирани от БТА, България ще може да излезе от кризата в началото на 2012 г.

Мерките, които се обсъждат днес, ще позволят да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., допълни Борисов.

Правителството няма да променя плоския данък. 

Няма да има промени и при пенсиите и помощите за майките с деца и за социално слабите.

"Пипаме" само големите заплати и имоти, за да може в условията на криза солидарно да понесем тежестта, каза министър-председателят.

Работещите пенсионери ще плащат данъци и осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не и върху пенсиите.

Борисов обясни, че данък "Лукс" ще бъде налаган само за определен вид имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 куб. см. обем на двигателя; жилища с площ над 250 кв.м.; частни самолети; яхти.

Ще бъде въведен и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева, каза премиерът.

Сред другите мерки, приети от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е да се наложи таван на заплатите на държавните служители.

Считам, че заплатата на премиера трябва да бъде таван за възнагражденията на служителите в държавната администрация, каза Борисов.

Още по темата

По думите му сега има държавни болници, в които средната заплата е 35 000 лева на месец.

Премиерът заяви още, че ще даде на прокурор 150 договори и анекси за около 2,1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, които не са осигурени със средства в Закона за държавния бюджет.

Той определи тези пари като скрит от предишното правителство дефицит.

Като пример той даде Министерството на регионалното развитие и благоустройството със сключени договори за над 302 млн. лева, а в Министерството на отбраната договорите са за 644 млн. лева.

Целта ни е бюджетът да остане балансиран и в същото време да излезем от този капан, в който сме поставени, каза Борисов.

Фискалният резерв на държавата в момента е 6,5 млрд лева и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата, заяви още Борисов

След пресконференцията в Министерския съвет Борисов отпътува на официално посещение в  Катар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


879
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
752
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ТИ ЩЕ СИ ОТИДЕШ ПО РАНО КАКТО СИ Е ПОДКАРАЛ
751
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 14 години
Той и светът си тръгва тогава...
750
0
 
7
 
! Отговори
s. преди 14 години
ta nie nikoga ne sme izlizali ot kriza............
749
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дянков трябва да се върже и заключи в Министерството на финансите и пише само платежни нареждания до 100 лева.През юли 2009 година имаше дефицит само от около 270 млн.лв. и 8 млрд.лв. фискален резерв. И последният едноличен търговец в тая ситуация би вземал част от спестяванията, за да си разплати борчовете към доставчиците, закупи стока и материали да му върви бизнеса дори и да го разширява с малко резерв да се завърши нормално годината. Вместо това нашият "първи финансист в Европа и пети в св
748
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
кой кого лъже .нали в бг кризана започна да си отива миналия месец или забравихте какво ви каза дянков.сега 2012 да не стане 2022
747
2
 
19
 
! Отговори
зевзек преди 14 години
Странно защо, но края на кризата в България, съвпада с края на света на 21.12.2012:))) Само така Бойко ще се измъкне и ще каже - видяхте ли сега, БСП са виновни за края на света, на тях се оплаквайте:))))
746
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Диктатура на мухата цеце- Цецка в парламента, Цецо в МВР, Цветлин в ДАНС, Цветелина в кревата. Напръскайте с мухозол.
745
1
 
5
 
! Отговори
КИРУ преди 14 години
Точно...Защо са ни инвеститори...Защо ни е производство те примерно Германия "не произвеждат" те чакат като наще управляващи да дойде нещо от ЕС да се крадне после ново правителство на 180ГРАДУСА никой не осъден и така....БЕЗРАБОТИЦА-еми каде да работим, то да правиш нещо е лошо инвеститорите ги изкарват лоши щото ни подминават ами като ги рекетирате
744
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ей, вярно бе! Безработицата расте, фирми фалират, държавата не си плаща задълженията, "великия" бюджет се скапа на третия месец, правителството всеки ден излиза с поредното "ново 20" ... абе в такива условия предприемачите с лопата да ги ринеш! Даже си мисля не е ли време да сложим визи за чуждестранните инвеститори, че като се навъди тоя ми ти бизнес...
743
1
 
3
 
! Отговори
wiwi преди 14 години
кризата си тръгва защото идва Нибиру
742
0
 
10
 
! Отговори
b3lq7a преди 14 години
За да се стигне до верния трябва явно да се мине през много грешни отговори. Това не е решението. Трябва да се намялят служителите на МВР, в администрациите и да се обърне внимание на ромския въпрос. До кога ще ги храним ние тях. Това е истината. Тогава няма да има дупки в бюджета, няма да има стачкуващи полиционери(толкова са ми нагли тия всичките изкарват по още 3 заплати на улицата), ромите(***) ще искат да работят и няма да се множат като ***.
741
2
 
4
 
! Отговори
треньор карате преди 14 години
Видяли ли сте каратис на състезание-маа,удря,блъска ,пада става ,яде бои и после не може да се познаи в огледалото ,ама винаги се хвалят,че са голяма работа-- не мога да вдена обаче какво общо има това с икономика..
740
2
 
7
 
! Отговори
ало ало. преди 14 години
Пак пореднитешикалкивения от правителството-не искат премахване на поският дитък с прогресивният,и как ще вземат тогава пари от богатите? И на полиция и армия ще компенсират с заплатите и какво излиза -никаква икономия, а когат си идат сегашните управници заплатите им ще са непроменени.Азащо не им въведаха данък на средната заплата за страната? ГОЛЯМОТО ЗАЛЪГВАНЕ . Б.Б. ИМАШ КУШЛЕВ И ОЩЕ МНОГО ПОДОБНИ,ИМАШ СЛЕДСТВИЕ,ПОЛИЦИЯ,ПРОКУРОРИ - И КОЙТО Е ВЗИМАЛ ВЗИМАТЕ И В БЮДЖЕТА- КАКВО ГО УСУКВАТЕ ИЛИ
739
0
 
4
 
! Отговори
do Gabara преди 14 години
много ти разбира главата на тебе бе...ходи в Турция ако искаш турци да те управляват... аеее
738
1
 
3
 
! Отговори
Зам.Командира преди 14 години
Костов навремето отнесе много негативи ,тои много добре знае,че трябва да съкрати поне 70% от апарата пол.арм.-пък и да им махне привилегиите ,па да опатка половината болници ,горски,даяджии абе страшно чудо--нашто момче искаше власта --взе е---ами аиде сега де,кво чакаме!!!!
737
4
 
15
 
! Отговори
Gabara преди 14 години
Не може да му се отрече на Боко-когато е прав, прав е! Дойде ГЕРБ на власт-довлече кризата. Тръгва си от властта-тръгва си и кризата. Изводите са ясни ;))
736
0
 
4
 
! Отговори
boza преди 14 години
to puk togava idva kraja na sveta---kakto vinagi Bulgaria pak njama kusmet
735
3
 
16
 
! Отговори
Колт преди 14 години
ББ изобщо дава ли си сметка какво прави? Резултатът от неадекватните му действия и плямпане за сега е създадената ситуация на нестабилност и неопределеност! В такава ситуация трябва да си луд за да очакваш да намериш читав инвеститор. Най-големия враг на бизнеса е нестабилността и непредсказуемостта. Кой е луд да инвестира и една стотинка в държава в която едво правителсво меже да си въвежда и увеличава данъци, осигуровки и т.н. когато му скимне и то със задна дата. Такива балъци няма. Но очевидно ББ има някакви други идеи за вадене на страната от кризата, най-вероятно нещо подобно на изваждането за косата на барон Мюнфаузен!
734
0
 
5
 
! Отговори
ани сандалич преди 14 години
кажи какво да правят съкратените от теб спасители бе...............още не са им платили обезщетения за два месеца.Махнахте най добрите мъжкари и професионалисти.
733
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Боко, тури към антикризисните мерки и мълчанието. Ако мълчиш по два часа на ден ядовете на държавата ще са по-малко и мое да излезем от кризата въпреки тебе и дянката

Спонсорирани публикации