Кризата си тръгвала през 2012-а...

Борисов предлага данък "лукс"
21 мар 2010 15:32,
879
Кризата си тръгвала през 2012-а...
Снимка: БГНЕС

Данък "Лукс" и таван на заплатите на държавните служители са част от антикризисните мерки, които правителството обсъжда на работно заседание в неделя.

Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на извънредна пресконференция в Министерския съвет.

Над 48 мерки са разгледани от правителството, синдикатите и работодателите, като по голяма част от тях има пълно съгласие, посочи премиерът.

Мерките ще бъдат обявени официално в средата на следващата седмица.

Според прогнозите на управляващите, цитирани от БТА, България ще може да излезе от кризата в началото на 2012 г.

Мерките, които се обсъждат днес, ще позволят да не пипаме осигуровките до края на 2011 г., допълни Борисов.

Правителството няма да променя плоския данък. 

Няма да има промени и при пенсиите и помощите за майките с деца и за социално слабите.

"Пипаме" само големите заплати и имоти, за да може в условията на криза солидарно да понесем тежестта, каза министър-председателят.

Работещите пенсионери ще плащат данъци и осигуровки само върху допълнителното възнаграждение, а не и върху пенсиите.

Борисов обясни, че данък "Лукс" ще бъде налаган само за определен вид имущество - автомобили над 150 конски сили и над 3000 куб. см. обем на двигателя; жилища с площ над 250 кв.м.; частни самолети; яхти.

Ще бъде въведен и данък върху лихвата на депозити над 100 000 лева, каза премиерът.

Сред другите мерки, приети от участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е да се наложи таван на заплатите на държавните служители.

Считам, че заплатата на премиера трябва да бъде таван за възнагражденията на служителите в държавната администрация, каза Борисов.

Още по темата

По думите му сега има държавни болници, в които средната заплата е 35 000 лева на месец.

Премиерът заяви още, че ще даде на прокурор 150 договори и анекси за около 2,1 млрд. лева, подписани от предишното правителство, които не са осигурени със средства в Закона за държавния бюджет.

Той определи тези пари като скрит от предишното правителство дефицит.

Като пример той даде Министерството на регионалното развитие и благоустройството със сключени договори за над 302 млн. лева, а в Министерството на отбраната договорите са за 644 млн. лева.

Целта ни е бюджетът да остане балансиран и в същото време да излезем от този капан, в който сме поставени, каза Борисов.

Фискалният резерв на държавата в момента е 6,5 млрд лева и той гарантира сигурността на борда, на лева и на държавата, заяви още Борисов

След пресконференцията в Министерския съвет Борисов отпътува на официално посещение в  Катар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


879
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
732
14
 
7
 
! Отговори
vevie преди 14 години
Да идва Костов, че ножът вече опря в кокала!
731
1
 
12
 
! Отговори
az преди 14 години
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. Така че споко, ще преживеем и Тиквата, както сме преживели и останалите преди него.
730
1
 
9
 
! Отговори
112 преди 14 години
Поредните Гербаджийски *** изцепки!
729
0
 
3
 
! Отговори
776 преди 14 години
Жестока логика :), но има един пропуск - тази част от кризата трябва да се понесе от тия, които все още могат докато могат.
728
1
 
16
 
! Отговори
запознат преди 14 години
Да , кризата според Бате Бойко щяла да си тръгне през 2012 , а според МАИТЕ това ще бъде точно на 21.12.2012... Хи..хи..хи
727
1
 
15
 
! Отговори
очуден преди 14 години
Абе в тая държава няма ли умни хора да дадат истински антикризисни мерки или на тях им е забранено да участват в такива обсъждания? От всички избълвани глупости единственото което се обяснява е, че ще борят кризата като държавата изземва колкото се може повече доход от БВП за да може да харчи повече?! Но не за пенсии, здравеопазване или образование, а за собствени нужди. Това се е пълно безумие, което само закостенял червен мозък може да роди!
726
0
 
16
 
! Отговори
ртр преди 14 години
ами ние ако си отидеме преди кризата тогава кой ще пляска на премиера
725
1
 
7
 
! Отговори
778 преди 14 години
В грешка си, цитираните от теб 2,5 млрд. са похарчени само за първите два месеца от годината. Наред с това си имаме още 500 млн. дефицит от миналата година, а като за капак си имаме още около 1,5 млрд. неразплатени държавни задължения! А и да не забравя още около 400 млн. от резерва на НЗОК на депозит в МВФ
724
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Дянков рече: кризата си отива Април; кризата си отива Юни, ако не-аз си отивам; кризата си отива до края на годината-може би и аз; снощи при Росен Петров: не знам кога си отива кризата, но аз оставам, че имам работа за вършене. Влади Горанов-за 8 месеца похарчихме 2,5 млрд. лева, без да може да се каже за какво точно-останаха 6 млрд. ИЗВОД: С.Д. си отива с "*** газ", когато изхарчи останалите 6 млрд. лв.-ако харчи е с това темпо-към Август 2011 :-/
723
1
 
11
 
! Отговори
775 преди 14 години
Споко бе, днес е за бричка над 150 коня, утре като вземат да го гласуват ще го намалят на половина и всичко ще е ОК! Солидарно ще си плащаме :) То така е и с луксозните жилища! Както имаше там един закон за собствеността на гражданите всичко що е повече от 15 кв. м на член от домакинството е луксозно.
722
8
 
1
 
! Отговори
хахаххахах преди 14 години
по голямата тежест трябва да се понесе от тези които могат да си го позволят. Браво за данък лукс останах приятно изненадан. И пак казвам : Легализираите марихуаната говорим за милиарди лева , холандците да не са *** или си мислите че на депутатите им се е пушило и затова са я легализирали
721
0
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 14 години
Който ми е написал минуса да ми отговори на въпроса, че наистина съм любопитен? или недай боже имам бричка за 1500 дето да е с повече коне, бах ти лукса майна!!!!!
720
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Правителството работи на газ-спирачки, шофьорът ББ кара със затворени очи, Дянков е налял гориво-менте, Цветанов се е подал от колата навън и насъсква всеки от картела герб срещу всички останали участници в движението, Цецка вече си търси следващата поредна партия, Фидосова иска да се спре да всяка кюфтеджийница, а катаджията Барозо спира таратайката заради шофиране без шофьорска книжка!
719
0
 
18
 
! Отговори
Дянков преди 14 години
Тези и всички останали мерки, които ще предприема са само в интерес на България. Тежестта на кризата трябва да се носи от всички българи. Така е справедливо! Но само да напомня тези мерки се отнасят единствено и само до доходи и имоти в България. За съжаление моите не са тук, така че няма да мога да внеса и един лев данъци и няма как да поема аз тежестта на кризата.
718
1
 
11
 
! Отговори
ЦАР СИМЕОН преди 14 години
ВЕРВАЙТЕ МУ ЗА 800 ДНИ ЩЕ НИ ОПРАВИ :))
717
0
 
4
 
! Отговори
хахахах преди 14 години
легализираите марихуаната и кризата ще изчезне , хем полицаите ще се занимават с истински престъпници , хем ще се налеят МНООООООГО пари в бюджета а и в туризма. ще се разровя в нета да вида колко пари прави холандия на година от продажба на марихуана сигунро ще е 1/2 от бюджета ни
716
0
 
13
 
! Отговори
Колт преди 14 години
Дянков прави антикризисни мерки, че да пълнел бюджета. Само да попитам г-на Дянков той какви данъци плаща и е плащал в тази държава? Ама май чуждите пари лесно се харчат!
715
0
 
1
 
! Отговори
пророк преди 14 години
Ако подаде оставка Боко ,наи-вероятно след него ще доиде Хитлероко.
714
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Изброените в статията "мерки" не са антикризисни мерки, а са популизъм примесен с много некадърност.
713
1
 
3
 
! Отговори
фрг преди 14 години
ТО И ЦЕЛИЯ СВЯТ СИ ОТИВА ТОГАВА

Спонсорирани публикации