Шефът на ВКС: Дано "Антимафия" не подпечатва обвинителните актовете

Лазар Груев очаква да се спазят всички закони при създаването на спецсъда
29 апр 2010 11:50,
32
Шефът на ВКС: Дано "Антимафия" не подпечатва обвинителните актовете
Лазар Груев. Снимка: БГНЕС

"Надявам се, че след създаването си специализираният съд "Антимафия" няма само да подпечатва обвинителните актове на прокуратурата". Това коментира председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Той каза, че не е бил консултиран за идеята за създаване на специалното съдилище и е научил за това от медиите.

Лазар Груев коментира, че очаква при създаването на съда да бъдат спазвани всички закони и той наистина да работи за борба с организираната престъпност.

"Много колеги изразяват мнение, че се страхуват от опасността този съд да стане извънреден. Надявам се тези, които ще реализират идеята за този съд, да се съобразят с конституцията и европейските ценности", каза председателят на ВКС.

По думите му в голяма степен има мит за мудното правораздаване и критериите за "мудност" трябва са ясни.

В много случаи правораздаването не е мудно, друг е въпросът за причините за това усещане и дали те не са само в едно говорене, допълни председателят на ВКС.

Той изтъкна, че бързото правосъдие трябва да е съпроводено с гарантиране на правата на човека и равнопоставеността на страните в процеса, което конституцията изисква.

Още по темата

Според Лазар Груев би било много добре, ако държавата има ресурс да създаде и други специализирани съдилища.

Той каза още, че за съдиите всяко дело е със значим обществен интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
2
 
! Отговори
уволнен преди 14 години
По думите му в голяма степен има мит за мудното правораздаване и критериите за "мудност" трябва са ясни.... При уволнение за което заповедта очевидно е порочна от гледна точка на КТ висенето в съда продължава около 3 години , а какво да кажем за наказателните дела дето се доказват нещата . Явно критерия на тоя магистрат е , че с едно дело трябва да започне и завърши трудовия му стаж - от университета до пенсия - едно дело.
28
2
 
6
 
! Отговори
Вайс преди 14 години
Лазаре, такива клишета, като спазване на човешките права и европейските ценности няма да ви помогнат. Къде беше ти, бе Лазаре, когата хората бяха натикани в миша дупка от мафията. А техните права къде са. Колко бандити ви ви намушиха пачките между зъбите и си излезнаха на свобода за да тровят живота ни. Всички знаем от коя страна на барикадата си ти - Лазаре. Нещастници мръсни.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лазаре, Лазаре, на кое му викаш мудност бе съдийо ненагледен? Френски и немски съдии осъждат българи за нула време, после вашия "муден" съд гледа същите дела по 5 години и накрая ги пуска, защото нямало доказателства.И после ще ми дрънкате изтъркани фрази - правата на човека, конститицията, европейските норми...Кажи му "български съдия" и не го обиждай повече.
26
0
 
5
 
! Отговори
Смях1 преди 14 години
Dnes.bg Пак проспахте новината !!!!!
25
0
 
4
 
! Отговори
Смях1 преди 14 години
Ще затворим "Арена и Замунда", сървърите, които предоставят пиратско съдържание и точат джоба на потребителите с есемеси.Това заяви началникът на "Компютърни престъпления" при ГДБОП Явор Колев, цитиран от PRO.BG.
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не е мудно, не е... направо е умряло правораздаването
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ето така, с такива съдилища и с речи и действия като на Бойко Марсола, болшевизмът изби със съмнителна присъда (или дори без такава дори) милиони хора през миналия век! Честото, пасмина българска! Гласувахте за телохранителя на др. Живков! Да ви е честите сега демократичната дясна политика
22
1
 
6
 
! Отговори
Taci преди 14 години
s kvo 6e pomaga6 be, 4ekia na Boiko li 6e bie6??lainar
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Полицайщина и то на ента степен първо арестуват и после почват да събират доказателства и то ако могат и да ги съберат задържания си е задържан това го няма в никоя цивилизована европейска страна
20
0
 
4
 
! Отговори
Maslev преди 14 години
MMM..absoljutno si prav!!Mnogo ofca ima u BGto.Neka GO duhat si4kite!!! ABoko 44e im takova maikata i posle 4e bega..a kude...nalko e zemnoto kulbe. De 4e se kriat s Cecko Umnoto..4e gi tepat s toiagi..pomni 6to ti kazvam.
19
3
 
4
 
! Отговори
НЮРНБЕГ МАРАТОВ преди 14 години
НА ТУЙ МУ ВИКАТ ТРИБУНАЛ. НЯКОЙ ДА ИМА НЕЩО ПРОТИВ, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕ ВОДИ ВОЙНА?
18
2
 
13
 
! Отговори
Смях преди 14 години
Престанете със тези нападки... Позицията на Лазар Груев е абсолютно правилна!!!!!Не може МИЛИЦИОНЕРИТЕ да прибират ПУБЛИЧНИ личности без доказателства / или при пълно потъпкване на правата му / и след това да очакват СЪДА да им измие наср.ните реце !!!!! Дори при ТОДОР ЖИВКОВ ги е нямало подобни съдилища ???Докъде ни докараха тези МИЛИЦИОНЕРИ направо не е истина !!!!!!!
17
9
 
3
 
! Отговори
IND преди 14 години
Ами и печати да слагат какво от това. В САЩ например за държавна измяна наказанието е смърт! Тука ще лежат няколко годинки и ще ги пуснат, какво пък толкова голяма полицеищина е станала не знам. Ама на червените ***, които ограбваха държавата 20 години явно и ден не им се стои зад решетките.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Момата пак се обади.......
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
AKO EDIN RABOTNIK PRAVI GAYKI I 30% SA BRAK, KAKVO GO PRAVI 4ORBADJIQTA????? IMAME SI 3-I NSTANCIONEN SAD. NA PARVITE 2 INSTANCII STRANITE SI DELQT PO EDNO SPE4ELVANE. /50% BRAK/ KAKVO GI PRAVIM TIQ SADII?????? A, NA 3-TATA MAY PE4ELI KOY DADE POVE4E!!!! DOKOGA A?????
14
3
 
8
 
! Отговори
alfa преди 14 години
От коментарите личи кои подкрепят пълзящата полицейщина, хора озлобени а не мислещи.
13
7
 
13
 
! Отговори
ммм преди 14 години
всеки народ си заслужава съдбата.Като гледам изпадналите в оргазъм инфантили които чакат Боко тиквата и фелтфебела Цв. Цв да ги оправи тази мисъл става все по актуална за така наречения народ .Ама че скоро няма да могат да си купят нищо защото Боко тиквата като вдигне ддс-то кризата в Гърция ще изклежда като детска игра няма значение важното е малоумния народ да припада по умиление от ''твърдата ръка " на тиквата той ще ни оправи НЕЩАСТНИЦИ
12
4
 
7
 
! Отговори
МУСТАФА преди 14 години
Лазаре докога ще позориш България. Заради такива като теб достойни Български юристи, дори такива, които преподават право в най-престижни университети по света се срамуват да признаят каде са придобили квалификацията си.
11
0
 
3
 
! Отговори
do nasko преди 14 години
Pravish li razlika mejdu izpulnitelna i zakonodatelna vlast????
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
АБЕ ЦЯЛА ЕВРОПА НИ ГО КАЗА ,ТОЯ МАЙ Е ИЗТРЕЩЯЛ ,НАРОДА НЕ Е СЛЯП