Овчаров: Скокът на газа е следствие от подвизите на Трайков

Бившият енергиен министър иска акция “Плямпачите”
30 юни 2010 16:34, Красимир Ангелов
289
Овчаров: Скокът на газа е следствие от подвизите на Трайков
Снимка: БГНЕС

“Само около четири процента от увеличението с близо 25 на сто на цената на природния газ е свързано с клаузата по договора за транзита с "Газпром", сключен от предишното правителство”.

Това обясни в парламента бившият министър на икономиката и енергетиката и настоящ депутат от "Коалиция за България" Румен Овчаров.

Той бе категоричен, че останалите проценти от увеличението са "следствие от подвизите" на министър Трайчо Трайков по задържане на цената на природния газ, неприлагането на механизма на формулата от предишното увеличение и от елементите по нея.

Бившият ресорен министър обясни, че преди 5 години "Газпром" и Русия са поискали природният газ да се плаща по пазарни цени.

Поради тази причина българската страна е взела решение, че е по-добре да се предоговорят условията на договора, за да се постигне плавно повишаване на цената.

“Ако го нямаше новия договор, от 1 януари 2011 г. цената на природния газ трябваше да се увеличи с около 30 процента и то независимо от всички останали увеличения, които сега се извършват”, продължи Овчаров.

Червеният депутат иронично предложи на премиера Бойко Борисов да бъде извършена операция "Плямпачите".

Още по темата

Според него "на няколко души трябва да им бъде отнет звукът" и тяхното мнение да не се слуша от обществеността и от министър-председателя, защото вредят и "от плямпането" им има вреда за държавата.

От своя страна бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че с подписването на новия договор с "Газпром" България е избегнала криза, каквато претърпя Украйна.

“До 2013 г. единственият шанс за доставка на газ се нарича "Газпром", заяви Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
7
 
7
 
! Отговори
4 преди 14 години
мога да се хвана на бас че бсп няма да може да влезе в следващия парламент, 4% граница ще бъде непосилна за членовете му
120
5
 
6
 
! Отговори
Паткан преди 14 години
"Бившият ресорен министър обясни, че преди 5 години "Газпром" и Русия са поискали природният газ да се плаща по пазарни цени.Поради тази причина българската страна е взела решение, че е по-добре да се предоговорят условията на договора, за да се постигне плавно повишаване на цената."На този наглостта му няма край... ако плащахме по пазарни цени в момента, щеше да е добре, но ние не плащаме по пазарни цени, ние плащаме много над тях.
119
1
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
121, как пък го измисли?
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Този ще си изпотрепа електората.
117
5
 
3
 
! Отговори
Калин преди 14 години
За разгрома на Балкан прегледайте жан виденовата документация касаеща го, задължения активи и прочие!Те *** умеят да прикриват зад лозунги грабежа си!Два самолета ТУ това имаше Балкан и задължения изгубени слотове и забрани да каца!Не се връзвайте на болшевишката пропаганда!Заблуждават, някои от тях дори са стигнали до там да лъжат сами себе си, толкова са се самоубедили, комунистите без съветската си родина са просто едни нагли престъпници, чиято камбана бие!Не заради клонинга си герб!
116
4
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 14 години
Извинявай SAPATA Само уточни стадиона, Герена,Нациналния или"Червено знаме".Мисля,че"Червено знаме" ще е най-подходящ.И защо само от 1976,предлагам да се почне от 1876 г./какво са 100 г. повече/.Още от тогава е имало руски *** по нашите земи.Ако не са изгорели при пожара на Партийния дом ще намерим и списъците на присъствалите на Бузлуджа.Предлагам да е по-толям времевия обхват,за да е по-представителна извадката и веднъж за винаги да се свърши после да няма оправдания.Ама комунистите,ама ДС
115
4
 
6
 
! Отговори
присмехулник преди 14 години
Европа внася главно от Норвегия и Русия...Помисли защо взима от Русия и смяташ ли че руския е по скъп.За сега плащаме значително по малко от западняците, но нали целта ни е да ги стигнем...В това ще ги стигнем бъди уверен и благодарение на такива като теб. Как може толкова да сте гламави. Потребяваме около 3 млрд м3 газ...Много повече Газпром губи от температурните разлики на времето. Не може да ни дава по ефтино/а и защо/-ще ни сочат другите...Ако от нас ще печелят да са фалирали отдавна
114
1
 
2
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Какви ги приказваш. Останалите все още големи заводи ползват газ. Това са торовите заводи, металургични предприятия, керамични заводи, предприятия за вар и цемент, топлофикации, кланници... Добре, че Украйна ни унищожи Химко-Враца, та поне този завод не потребява газ. Да ставаме Сомалия, всеки да си купи автомат и каквото заработим по Дунава и Черно Море, така ли? Нещо не се връзва -Румъния, Македония и Гърция убиха нашето производство на торове.
113
2
 
4
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 14 години
Ало психиатричното отделение ..слушай малко статистика; значи през 2000 година БСП-София има 30 000 членове регистрирани; 2005 г. вече са цели 23 700 членове, в момента са около 18 700 души. 45% от симпатизантите на партията БСП са над 70-годишни. Тъй че може да властвате вечно ама в отвъдното....
112
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Моля ви дами и господа не проповядвайте античовешката комунистическа идеология. Комунизмът е престъпление срещу човечеството и това беше гласувано в Европейския парламент.
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
По тъпата ти логика,значи станишев трябва пак да дойде на власт!
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А лесно ти е да го кажеш нали?Е вярно е на който му е скъпо да не плаща.Но повечето хора в БГ не са абонати на топлофикация нито на газодружествата.Но има производства в които газта е решаващ компонент при ценообразуването.От това ще пострадат всички.Една инфлация в криза ще прогони доста хора .Това ли е целта на правителството?
109
2
 
1
 
! Отговори
Помним преди 14 години
Това беше достатъчно онзи *** да бъде обесен,ама следващите правителства решиха да крадат като него,а не да търсят истината...
108
1
 
1
 
! Отговори
Спонги преди 14 години
Дойдохме си на думата. За всичко е виновен Костов, а в Америка бият ***. Балкан го продаде Ал Бож.
107
2
 
5
 
! Отговори
Калин преди 14 години
Енергийното обвързване с путинова русия е пагубна за нашата страна,най големият номер на болшевиките в енергетиката е да препродават залежите на сателитните си азиятски страни, които впрочем все повече излизат от съветското гето,размириците в района са показател!Путин не може да гарантира потреблението в собствената си страна,а инак поема договорки и иска да прави РУБЛАТА СВЕТОВНА ВАЛУТА:)Находищата около Урал са на минимум според РУСКИ ЕНЕРГЕТИЦИ!ЗА СИБИРСКИ ДОСТАВКИ СЕ ИСКАТ ПАРИ И ТЕХНОЛОГИЯ!
106
3
 
4
 
! Отговори
Menn преди 14 години
На днешната дата през 1999 е подписан е договорът за продажба на около 70 % от националния въздушен превозвач "Балкан" на израелския консорциум Зееви ГрупКостов става милионер, а българия губи 100ци милиони.
105
2
 
1
 
! Отговори
кротко с парата! преди 14 години
много е просто - на който не му харесва, да не ползва газ или услуги, включващи газ в цената. сякаш едно време само на газ от Русия са разчитали! или айде скарайте се сега едно хубаво с "долните" и т.н. руснаци, пък после искайте продължаване на договора, пак изгодни цени, търговия, добри отношения и т.н. как се правят тия работи, знае ли някой?
104
3
 
3
 
! Отговори
присмехулник преди 14 години
Изплака ли си болката демократе...Пиночет...а може и Ал Цанков...През :=та Станишев не е роден, Първанов играе на топчета, а Овчаров е студент. Апропо тогава ч хайвер е 4 лв кутийката/и го има/ водката 1,70, а тон, забележи ТОН нефт е до 30 преводни рубли. Тъй като и тогава имаме разни Дянковци Тато обикновено в края на кодината измолваше 10 тина танкера петрол и балансирахме бюдгета...Помнищ ли коментара на Дянков, колко полож ще ни бъде скока на долара. А за баса ни помниш ли.. С тези цени ...
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Умишлено или-не от тези ***,които управляват 20 години няма нито един дипломат да защитава националният интерес-всички се навеждат и печелят други-хамериканци и руснаци.Да вземат пример от бай им Тошо-как баламосваше Брежнев и сие-да дава евтини горива!
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
хубаво е че се вдига такъв шум и се заформя скандал - така фалират фирми дори и да се казват газпромутре не бих се учидил на заглавие в NYT"Газпром подкупва Български политици и осигурява високи монополни цени"