Природният газ поскъпва с близо 25%

С близо 12 на сто средно за страната скачат парното и топлата вода
28 юни 2010 18:02,
343
Природният газ поскъпва с близо 25%
Снимка: Булфото

Природният газ поскъпва с 24,63% от 1 юли.

Това реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на закритото заседание.

Увеличението е спрямо сега действащата цена на синьото гориво - 435,30 лева за хиляда кубически метра газ.

От юли 1000 куб. м газ ще струват 542,50 лева.

Още по темата

С близо 12 на сто поскъпва парното и топлата вода средно за страната.

Това заяви председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев след приключване на закритото заседание на комисията и окончателното приемане на новите цени на газ, парно и ток.

При определянето на цените на парното е имало индивидуален подход, направени са изчисления и оценки за всяка топлофикация поотделно, обясни Семерджиев.

Едно от най-големите увеличения е за "Топлофикация София" - с 18,6 процента.

Поскъпването на топлата вода за "Топлофикация Пловдив" е с 13,30 процента, за "Топлофикация Плевен" - с  0,17 процента, за "Топлофикация Русе" - с 15,89 процента.

В Бургас клиентите на топлофикация ще плащат само с 0,03 процента повече за услугата топла вода, във Варна поскъпването е 6,44 процента, във Велико Търново - 9,67 процента.

Най-много ще плащат за топла вода във Велико Търново, където цената на топлоенергията и топлата вода става 106 лв. за мегаватчас.

Цената на "Топлофикация Пловдив" е 88,58 лв.

Най-евтина ще е топлата вода в Бургас - 67 лв., и в Плевен - 68 лв. за мегаватчас.

Токът в цялата страна поскъпва с под 2 процента от 1 юли. Увеличението за клиентите на ЧЕЗ ще бъде средно с 1,88 процента, за клиентите на ЕВН -  1,39 процента, а за тези, обслужвани от Е.ОН - 1,86 процента, обяви Семерджиев.

Той коментира, че за пръв път е уеднаквено е съотношението в цените на дневна, нощна и върхова тарифа за трите дружества. Повече се увеличава цената на нощната електроенергия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
324
1
 
3
 
! Отговори
Жертвайте се де преди 14 години
*** глупаците има.Като "ще се жертвате" жертвайте се бе!Никакви договори няма да се късат,просто не ползвайте парно!!!Ама не можете,нали? ;) Докато нашите лижат гъзовете на американците добро няма да видим.Само по-зле ще ставаме.Вие си говорите глупостите,а България си потъва надолу...
323
2
 
2
 
! Отговори
за 318 преди 14 години
у нас тъпите са под 10%.........тук драскат назначени, но оредяват.........
322
2
 
2
 
! Отговори
za 326 преди 14 години
очаквахме повече от Р.*** но не би, той подписа договора ........ама той знае че каквото и да подпише вие ще викате ура :))
321
0
 
1
 
! Отговори
Тъпчо пита преди 14 години
Ама защо на мен ми се струва че всички тези увеличения на цени от държавни фирми, които си държат сметките в определени кой знае как банки, имат за цел да напълнят нечии близки до властта джобове. И да изпразнят нашите, естествено. Разбира се че и тези смехотворни полицеиски акции заснети подобаващо от камери, си ги плащаме пак ние.
320
7
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Сегашното управление е най-доброто възможно.Всички в темата, които са срещу него са алчни комунисти, скътали парици и само вият от злоба.Дянков е перфектния икономист.Борисов е последователен и непоколебим управленец.Кризата си отива.Най-хубавото тепърва предстои.Няма да се вдигат данъци.Няма да се намаляват заплати.Безработицата спада.Ще поставим на колене руските енергийни мафиоти,като им отрежем газопроводи, нефтопроводи и атомни жици.Ще построим магистрали,метро и детски градини за всички.
319
2
 
7
 
! Отговори
borokaro преди 14 години
Ха да ни е честито управлението на ГЕРБ - и както струва ми се есента ще посрещнем с гражданска война...
318
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А някой може ли да ми каже на какво основание е това покачване, след като цената на газа на международния пазар не е мръднала от половин година? Същото се отнася и за петролните продукти. Или това увеличение е просто по навик и за профилактика. Ама аз от профилактика ще им кажа да идват и да си взимат радиаторите...... конверторните печки ми се виждат добра алтернатива, а и колкото електричество изразходя, толкова ще си платя и няма да се чудя за какво плащам в сметките от топлофикация.
317
0
 
6
 
! Отговори
Qusi преди 14 години
А заплатите и пенсиите с колко ще се покачат ? Хубаво, ОК, няма проблем да се покачват цените на горивата, то това е нормално, но е нормално и заплащането да се покачва. Ама в БГ на народа се казва "криза е и няма пари за заплати и пенсии" (то не, че сегашните са ни много големи), а на приближените до власта се казва "е*и им майката на народа и кризата, нали ние сме добре - казвай с колко да увеличаваме, пък докато овцете мърдат ще дават мляко". Но народа е корав и дори на студено пак ще оцелее.
316
5
 
2
 
! Отговори
mhm преди 14 години
Е тва договориха Р.Овч и сие още преди време, па вие пак гласувайте за антибългарската партия-мафия - БСП!
315
4
 
1
 
! Отговори
Honorik преди 14 години
Vaprosat ne e do priqtelstvoto-prosto Rusiq izpolzva tova,4e sme zavisimi ot tehnite gazovi dostvaki i ni iznudva za po-visoki ceni.Rusnacite predlagat na Germaniq i Turciq gaz,koito e nqkolko pati po-evtin na kub.m.Smqtam,4e Bulgaria trqbva da si potarsi alternativni izto4nici na energiq,poneje pak nqma druga strana ot koqto bihme mogli da vnasqme gaz,za sajalenie.
314
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А вие какво очаквахте от 1 пожарникар!!!Това е само началото
313
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До:$$$ Е страшна русофобия и шизофрения.Руснаците "Щом са приятели - ми да намалят цените!" на газта. А аз предлагам немците Щом са ни приятели - ми да намалят цените на BMW-тата. Как ви звучи това, ненормалници?
312
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
"Предлагам г-н Борисов да скъса позорния договор подписан от Овчаров.По добре без газ,отколкото с руски газ.Ама щяло да е студено - нищо бе, ще се жертватме ще изтърпим."E tova e da si prost!
311
1
 
8
 
! Отговори
Йово преди 14 години
Ток и газ поскъпват, а да не забравим че с провала на "Южен поток", Бургас-Александруполис", АЕЦ Белене, тока и газта ще поскъпнат още повече. Затова кажете едно голямо БЛАГОДАРЯ на нашия обичан и възлюбен вожд, вие си знаете за кого става на въпрос.
310
1
 
10
 
! Отговори
И по-зле ще става преди 14 години
Бойко ако продължава с алчноста си скоро ще ядеме дървото.Не може за Бургас - Александропулус,подписали сме договор пък сега "нямаме пари" да го изпълним.Отказва да изпълни подписани договори с Русия(които ще ни донасят пари и влияние),ще трябва да плащаме и десетки милиони обезщетение,отказваме се от влияние,а пък има пари(милиони) за увеличаване на рейнджърите в Афганистан(чисто американски интересе)...то е направо смешно.Плащаме за американските интереси...и тепърва ще затъва все повече
309
4
 
10
 
! Отговори
5454 преди 14 години
Цената на газа е първия голям успех на мутрата, следващите успехи са тока,хляба,парното,лекарствата докато не умори повечко от лошия матриал. Честито герберии костовски ***.
308
3
 
10
 
! Отговори
&&& преди 14 години
В бизнеса приятелство няма,всеки си гони личните интереси!Руснаците няма да ти дадат по евтина газ в момента в които боко се опита да замрази руските проекти.Дано руснаците се смилят над народа,защото боко ще ни погребе.25% са изключително голямо повишение,и боко трябва да си оправи отношенията с Русия,защото народа ще плати фактурата заради един пожарникар
307
1
 
8
 
! Отговори
уелския принц преди 14 години
Шеф на Булгаргаз -Димитър Гогов:" Споразуменията се подписват единствено и само от ръководителите на търговските дружества, никога не се са били подписани от политици. Но това не означава, че политиците не участват активно в преговорния процес и във взимането на решенията"Така че нито Р.овч нито Първанов са подписвали .И друго "Не знам дали сте си направил труда да погледнете колко струва днес бензина?Той е на нивото, на което струваше, когато петролът беше 147 долара за барел. Някой нещо да казва по този въпрос?В момента един литър бензин или дизел е от порядъка на 2.40-2.50 за литър на бензиностанцията. Цената на петрола, един барел е 80-85 долара в най-високите си нива. Тази цена от 2.50, българският потребител плащаше, когато цената на барела през 2008 година беше 147 долара.
306
6
 
3
 
! Отговори
MayDay преди 14 години
Какава поредна брилятна акция на р. Овч. и Гоце - Подписват договор с руснаците, който ни сваля гащите и ни разкрачва, след което идва новото пратителство, руснаците технично ни го мушкат. Другарите са доволни и сочат с пръст виновника (Бойко и ГЕРБ), веят червеното знаме и сънуват завръщане на бял кон. *** сценарии, но за съжаление в България тъпите сценарии винаги са работели и са били на мода.... Румене, ***, газ да пикаеш!
305
8
 
5
 
! Отговори
$$$ преди 14 години
До: &&& Я ми обясни само един простичък факт. Нали смяташ, че руснаците са ни приятели? Защо тогава ни рекетират непрекъснато с повишаване на цените? Щом са приятели, широко скроени, над материалните неща и т.н. - ми да намалят цените! От тях зависи! Ама на тебе ти е кеф да ти го навират - колкото по-навътре, толкова по-голям оргазъм сигурно изпитваш от "братушките"!