Приоритет било вдигането на минималната работна заплата

След 10 години бедните у нас щели да намалеят с 260 000 души
13 окт 2010 21:33,
78
Приоритет било вдигането на минималната работна заплата
Снимка: Булфото

"Mинималната работна заплата трябва да бъде над прага на бедността. В България прагът е 211 лева, а минималната работна заплата е 240 лева.

От 240 лева като се удържат данъци и осигуровки, сумата става по-малка от тази, която е прага на бедността." Това обяви в Пловдив социалният министър Тотю Младенов.

Той съобщи още, че от догодина този въпрос ще стои на вниманието на Министерски съвет, парламента и на всички политици.

"Ние сме поели един много сериозен ангажимент в Европейската статегия „Европа 20 - 20” и искаме през следващите 10 години бедните у нас да намалеят с 260 000 души.

В тази цифра влизат и работещите бедни", каза още Младенов. По думите му постепенно трябва да расте и минималната работна заплата.

Министърът припомни миналогодишното си предложение минималната работна заплата да стане малко над 270 лева и да е над прага на бедността.

Относно проблемите в социалната сфера Млаеднов заяви: "На предстоящото заседание в петък на Съвета за тристранно партньорство очаквам да положим основите на един още по-добър социален диалог, който сме водили до момента.

Кога ще започне повишаването на стажа за пенсиониране зависи от това, кога ще получим увереността както на синдикатите, така и на работодателите и на голяма част от българското общество.

Най-добрият вариант е да се направи един плавен преход както за увеличаването на пенсионните вноски, така и на осигурителния стаж и пенсионната възраст.

Това ще ни даде възможност да вдигаме осигурителния стаж по 4 месеца на година, за да достигне той 37 години за жените и 40 за мъжете.

А след това ще започнем да вдигаме пенсионната възраст - пак плавно - по 6 месеца на година, докато стигнем 65 години за мъжете и 63 години за жените.

Но говорим за период от 10-15 години. Да стабилизираме дългосрочно пенсионната система- обясни още министър Младенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
2
 
! Отговори
dokov преди 13 години
ot pet godini ne sam i dignal zaplatite na moiti mom4eta,kade she mardat ,kazvam im koitu ne mu haresva da zaminava,ima hora 4ekat za vashte mista,po 10 i pove4e 4asa mi rabotat na den ,bez po4iven den,kade she begat ve,za 600kinta kolko ima meraklii za rabota,ei zatui biznisa varvi i ma gledat kato pisenca,poneje im davam .
36
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тотю Тотю като кмет на Враца оправи пътната инфрастуктора на града сега ще оправиш и социалната политика на България.Ти си едно социално зло за страната ни с 270 лв.живей ти.Всички заедно в куп се махайте от политиката с твойте колеги министри и начело с премиера.
35
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По неадекватен министър от Тотю не съм виждал.Системата се срива,той стои и гледа,сякаш с гледане ще се оправи.Няма,Тотю,няма да се оправи. България с такива заплати няма да се оправи,защото за да има пазарна икономика преди всичко трябва да има пазар и хора. А пазар с 270 лв не се прави,друг е въпроса кой ще се навие да работи за такива пари. И хора няма вече - всичко емигрира. Демографската криза е налице - на един млад се падат 6 застаряващи.
34
2
 
5
 
! Отговори
med sestra преди 13 години
4ao mizerna darjavo smizerni politici dano namerite glupaci davi lekuvat za tezi pari
33
3
 
8
 
! Отговори
rabotnih преди 13 години
slava bogu me prieha v angliq :) bqgam ot tazi darjava bez da mu muslq.na 26 godini sam i rabotq ot 8 godini ama s tez zaplati nqmam nishto zad sebe si ;)
32
0
 
7
 
! Отговори
Лаик преди 13 години
Остана само ДКМС да се изкаже, смешни са синдикатиите, зарежи им изследванията и мисли!
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
що не го сложа този *** Младенов на 270 лева да оцелява да го видя какво ще прави. *** скапан, такива като теб прецакаха държавата за 20 години. Такива като теб ще я унищожат тотално.
30
0
 
22
 
! Отговори
Прогноза преди 13 години
Също след 10 години броят на работната ръка ще намалее на 2 600 000.
29
1
 
20
 
! Отговори
август 2010 г преди 13 години
494 лв. са необходими на член от семейството на месец, за да живее нормално. Това сочи изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ с директор Любен Томев. Според данните през юни 2010 г. необходимите средства за нормално съществуване на едно четиричленно домакинство са 1977 лв. Животът е поскъпнал с 1,1% спрямо месец март 2010 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 2,8%, показват цифрите.Върху поскъпването на живота влияят най-вече акцизните стоки, парното, природния газ и др. От Института припомнят, че от 1 юли се увеличиха цените на природния газ с 24,6%, на тока с 2%, на парното с 14,6%. "Това са основните фактори, които ще повлияят за поскъпването на живота и през следващите месеци", смятат още от ИССИ.
28
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
След 10 г. няма да има въобще бедни.Цялото население ще е емигрирало по икономически причини.
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Младенов,с тея пари (270лв) кой ще задържиш в България ?В Гърция заплатите са по 1000 евро,в Румъния също.
26
0
 
25
 
! Отговори
lambo преди 13 години
Сидер и Бойко казват ...- Налага се цял живот да храните ***, понеже те си търсят работа, но никъде не го приемат. Защото нямат даже и основно образованиеА в същото време криминално раздават Майчинства и Детски на 11-14 годишни *** момиченца-деца, за да раждат деца и да спират училище
25
0
 
22
 
! Отговори
lambo преди 13 години
Сидер и Бойко казват ...- Налага се замразяване на пенсии и заплати, увеличаване на стажа и възраста, увеличаване на осигуровките заради демографската кризаА в същото време са спрели мизерните детски от 35 лв. на българките, за да се превърне демографската криза в демографска катастрофа
24
1
 
13
 
! Отговори
Лаик преди 13 години
Най-после доживях! Минималната заплата да се вдигне, не се е случвало отдавана, стига вече работодателя ми (чужденец), да ми обяснява колко пъти минималната заплата искам за труда си, всеки път, когато му обяснявам, че искам повече пари за квалифицирания си труд!
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Булгарстан няма бъдеще,системата се срина завинаги.Бягайте докато имате възможност!
22
2
 
14
 
! Отговори
any преди 13 години
"Стабилизиране дългосрочно на пенсионната система" означава геноцид на бедния български народ. 20 години само *** ни управляват, от прости по-прости. Харчат народните пари, управляват си собствения бизнес и хич не им пука за хората. Имало демографски проблем, то ще става и по-зле, защото двайсетгодишните бягат зад граница. А те са най-голямото богатство на нацията. А какво се прави за да се съживи икономиката? Ами нищо. Само пиар акции си правят по телевизията. Сега с вертолетните разходки
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
както върви,след 10г българите ще сме с 500 000 по-малко......
20
0
 
32
 
! Отговори
lambo преди 13 години
Сидереее, не ни занимавай с референдуми за Турция в ЕС,и за турския език в БНТА поискай референдум, с този единствен въпрос :'"Съгласни ли сте, да работите до 65 години възраст, за да храните с данъците си, вечно-безработни ***, с по 10 до 23 чаавета ? "
19
0
 
23
 
! Отговори
един от народа преди 13 години
ауууу ще забогатеем,що не оставят един политик за 2 месеца с 270 кинта да се оправя,айде ние сме щедри с 400 лева да го пуснем,давидим после какво ще каже,то с по 2 бона месечно,лесно се дава акъл.....*** работа
18
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И ко ?Половин България работи на половин работен ден - върху 120 лв.Или да променят закона,или да си ходят.